Nyhet

TEST: Huawei P30 Pro – med teleobjektiv & 409600 ISO

Kamera & Bild har redan fått möjlighet att under en längre period testa kameran i Huawei P30 Pro. Här kan du läsa vad vi tycker om telefonens kamerafunktioner.

Tillsammans med Leica har Huawei skapat en helt ny konstruktion för att nå längre – och introducera möjligheterna till telefotografering i sin nya mobiltelefon P30 Pro. Och det är utan tvekan kameran som är det som utmärker sig mest i mobilen.

Li Changzhu, vice vd smarphoneavdelningen, på Huawei.

I samband med lanseringen och testet fick Kamera Bild möjlighet att prata medLi Changzhu, vice vd smarphoneavdelningen, på Huawei, för att fråga kring vad de anser är viktigast att satsa på när det gäller just kameran i deras telefoner.

Därför passar vi på att fråga hur samarbetet ser ut mellan Huawei och Leica, som varit med och utvecklat telefonens optiska konstruktion, och ofta deltar tidigt i utvecklingen av just Pro-modellerna.

– Kvaliteten som vi får genom de optiska delarna är viktiga. Egentligen är det två områden som är extra viktiga – den optiska designen samt hur man kan justera bilden så att den blir bra. Till detta hör autofokus, antiskak, färg, ljusstyrka och kontrast, brus och skärpa. Den optiska konstruktionen är designad för att minska interna linsreflektioner och linsöverstrålning. Också karaktären på ljusspridningen för att det blir en mjuk övergångseffekt, säger Li Changzhu.

Satsat på foto

"P som i Photo" säger Huawei själva och när P-serien tidigare var designmodellen medan Mate-serien som lanseras på hösten var telefonen med stor skärm och extrem prestanda är de båda familjerna nu mer snarlika.

Jag har nämnt att P30 Pro har tydligt kamerafokus. Att göra en efterföljare till en telefon, P20 Pro, som tog så stora kliv framåt är inte lätt, men när jag sätter mig och detaljgranskar bilderna jag tagit med P30 Pro är det tydligt att den innebär nya möjligheter till bra bilder.

Mest påtagligt är zoomen som tar dig hela vägen till 50 gångers förstoring, men även bokeh-läget med oskarp bakgrund, makrobilderna jag kan ta på runt två centimeters avstånd från motivet och färgåtergivning och detaljrikedom när jag tar bilder i mörker.

Sensorn bakom teleobjektivet med bländare f/3,4 är på 8 megapixel, vilket motsvarar 125 mm i småbildsformat. Vidvinkelkameran motsvarar 16 mm i småbildsformat och har en bländare på f/2,2.

Bild från zoomläget.

Zoom på 50x

Zoomen är det som ger mest wow-effekt och i stillbilder såväl som i video gör den att jag kan ta bilder och filmer som ingen annan mobil klarar av idag. När jag utforskar möjligheterna använder jag till och med zoomen lite som en kikare. Jag kan utnyttja kamerans 50 gångers zoomläge för att läsa anslag jag annars inte kan tyda med blotta ögat och även om just 50-gångerszoomen ger begränsad bildkvalitet så råder det inget tvivel om att zoomen är användbar.

I rena jämförelser mot andra mobilkameror blir jag överraskad hur bra bilder även andra kameror tar i tio gångers förstoring, men så fort man jämför bilderna är detaljrikedomen överlägsen i de foton jag tar med P30 Pro. Jämför vi med föregångaren P20 Pro så är vidvinkellinsen ny och det är även den som ger det extrema makroläget i P30 Pro.

Bild från vidvinkelläget.

Det är den optiska zoomen med fem gångers förstoring och hybridzoomen på 10x som är aha-upplevelsen när det gäller kameran. De funktionerna har jag nytta av rätt ofta medan större inzoomning upp till den 50x digitala zoomen gradvis gör att bilderna tappar i detaljrikedom. I full inzoomning kan det också vara svårt att hålla telefonen tillräckligt still även om bildstabiliseringen hjälper till.

I totalt mörker

Att ta bilder i komplett mörker gör man kanske inte så ofta, men när jag provar just det blir det tydligt att P30 Pro är bäst även på det. Jag tar en bild på böckerna bokhyllan för att sedan kunna avgöra detaljrikedom i bilden, om jag kan läsa den minsta texten och det kan jag.

Faktum är att jag till och med undrar om jag av misstag använt fotolampan, för så stor skillnad är det mot bilderna från de andra. Fotolampan var inte på, men det säger mycket om hur stor skillnaden är och jag märker samma fenomen när jag tar porträttbilder i sämre ljus. Även där är skillnaden mot andra mobilkameror stor och jag får en helt annan färgåtergivning och tydligare detaljer.

Nyligen lanserade Samsung Galaxy S10 Plus får i samma förutsättningar en bild med dålig detaljrikedom och färger som går i olika nyanser av grått. Och Iphone XS ska vi inte tala om. I den bilden går det inte att urskilja några detaljer alls. Den är bara svart.

Jag är övertygad om att morgondagens mobilkameror kommer vara bättre än de i P30 Pro på samma sätt som den överträffar konkurrensen idag, men med det sagt har jag faktiskt inget att klaga på när det gäller kamerorna. Det är enkelt att ta fina bilder med skarpt motiv och oskarp bakgrund och kanske tack vare den nya TOF-kameran som sköter djupmätningen blir det oftast verklighetstrogna övergångar mellan det skarpa och det oskarpa, även när det gäller svåra detaljer som hårstrån och glasögonbågar.

Selfiekamera på 32 megapixel

Selfiekameran har inte samma oskärpeeffekter för porträtt eftersom det handlar om en ensam kamera på 32 megapixel. Den ensamma selfiekameran används även för ansiktsigenkänning.

Den lilla droppformade sensorpanelen där selfiekameran sitter inkräktar bara marginellt i skärmen och när jag drar upp en Youtube-film i helskärmsläge är det faktiskt nästan så jag kan bortse från den. Jag störs i alla fall inte särskilt mycket av den och placeringen i mitten gör att den inte inkräktar onödigt i gränssnittet eller krockar med appaviseringar.

Utöver att den används för att ta selfies så sköter kameran även ansiktsigenkänningen. I P30 finns ingen avancerad 3D-ansiktsigenkänning, utan bara via selfiekameran. Den fungerar relativt snabbt och jag lyckas inte lura den med till exempel ett utskrivet foto av mig som jag gjort med andra mobiler.

Däremot är den sämre på att känna igen mig när det är mörkt så då får jag ofta använda pinkoden istället efter att telefonen misslyckats med att känna igen mig.

Läs testet av hela telefonen på vår systersida mobil.se.

Rekommenderat pris för Huawei P20 Pro är 8 990 kronor (128 GB) och 9 990 kronor (256 GB).