Prylnyhet

TESTER: Tre fullformatskameror med fantastisk autofokus

Sony A1, Nikon Z9 och Canon EOS R3 är tre kameror som har imponerande autofokus. Här kan du läsa hur snabba vi tyckte att de var när vi testade dom.

Autofokusen når allt högre höjder, och en stor del av den bidragande faktorn är utvecklingen av integrationen av autofokusen direkt på sensorn, något som snabbar upp både hantering, utläsning och analysering av autofokus-data.

Som en extra funktion av detta behöver heller inte kamerans spegel flippa upp och ned, vilket var ett måste hos D-SLR-tekniken för att ljuset skulle kunna nå autofokusmodulen – som sedan beräknade var fokus var – och kunde justera skärpan rätt.

Även algoritmerna för de spegellösa kamerorna har förbättrats avsevärt de senaste åren, liksom beräkningskraften, vilket även detta har snabbat upp både seriebildstagning och kamerans förmåga att hitta rätt skärpa snabbt.

Tre snabba kameror

Vi har samlat tre av de snabbaste fullformatskamerorna med fantastisk autofokus, från Sony, Nikon och Canon. Alla tre har tilldelats utmärkelsen "toppklass" av Kamera Bild. Här kan du läsa ett utdrag av vad vi skrev om autofokusen när vi testade respektive kamera.

För att läsa hela testet av kameran, tryck på länken.

Sony A1

Brutal snabbhet på många plan, med en autofokus som är bland den bästa vi testat. Sony har gjort många rätt med sin nya flaggskeppsmodell Sony A1 – eller "Alpha 1" – men räcker det för att övertyga de inbitna proffsen?

Nikon Z9

Kamera Bild kan som första svenska tidning nu publicera ett fullmatat och extra långt test av Nikons nya flaggskeppskamera Z9. Vi går igenom de viktigaste delarna – och svarar på de frågor om kameran ni som läsare har skickat in till oss.

Canon EOS R3

Bra på mycket, riktigt snabb på det mesta, och funktionsfylld på många vis. Nya Canon EOS R3 förädlar Canons EOS R-koncept ytterligare, denna gång med en tydlig inriktning mot det som sportfotografer behöver och influenser från flaggskeppet 1DX Mark III.

Fler kameratester hittar du under vår avdelning för tester.