Fotonyhet

Tips: Fotografera årets sista supermåne

Den andra av årets två supermånar uppenbarar sig under kvällen den 31 augusti – men går att se även ikväll. Denna gång är det dessutom en extra ovanlig "blå supermåne".

31 augusti 2023 infinner sig andra och sista första chans att fotografera en supermåne om vädret tillåter. Fenomenet som kallas "perigeum-syzygy" innebär att månen befinner sig ovanligt nära jorden samtidigt som det är fullmåne.

Månen som befinner sig närmast jorden under kvällen, natten och in på morgonen, upplevs som störst när den observeras nära horisonten, på grund av en optisk illusion kopplad till hur vår hjärna uppfattar avstånd. Motsatsen är mikromåne – då månen befinner sig ovanligt långt borta från jorden.

Denna gång går månen upp över horisonten runt klockan 20.30 under onsdagskvällen den 30 augusti, och går att skåda när mörkret inträtt där man befinner sig – i sydöstlig riktning – fram till den går ner under horisonten runt klockan 05.

Ju längre norrut i Sverige desto enklare att se den, då den ligger lågt över horisonten. Ett extra tips är även att ta notis om Saturnus som kommer befinna sig alldeles ovan månen.

Senaste supermånen inträffade för en månad sedan, 1 augusti, och i och med denna andra supermåne inom en månad så kommer även fenomenet "blå måne" inträffa – alltså när två supermånar visar sig inom en månad. Detta fenomen inträffar inte igen förrän 2037. Uttrycket härstammar från engelska uttrycket "once in a blue moon" – någonting som sker sällan.

Mån-foto-tips

För att fotografera en supermåne på bästa vis, hitta en hög höjd, ha tur med molnfritt väder och använd spotmätning. För att få till djupkänslan krävs att man även får med en förgrund att relatera storleken till, så att den optiska illusionen blir som störst.

Fler tips för hur du ska fotografera månen hittar du i vår artikel "11 enkla tips som gör dina månbilder bättre".

Årets fullmånar:

  • 1 augusti 2023 - klockan 20:33(Supermåne)
  • 31 augusti 2023 - klockan 03:37(Supermåne)
  • 29 september 2023 - klockan 11:58
  • 28 oktober 2023 - klockan 22:24
  • 27 november 2023 - klockan 10:16
  • 27 december 2023 - klockan 01.34

Är du intresserad av rymdfoto?Fler artiklar hittar du på vår rymdfotoavdelningkamerabild.se/rymdfoto.