Fotografering

11 enkla tips som gör dina månbilder bättre

Månförmörkelse 2016.

Fullmåne, supermåne, blodmåne eller månförmörkelse – månen har alltid fascinerat och lockar många att ta fram sina kameror. Här får du några enkla tips till bättre mån-bilder.

Några gånger per år blir månen extra intressant att fotografera, ofta vid supermåne, blodmåne, superblodmåne eller månförmörkelse – partiell eller hel sådan.

Den fullständliga månförmörkelsen är den som inträffar mest sällan, men en partiell sådan sker då och då. En så kallad ”blodmåne” är egentligen en månförmörkelse, men månen blir aldrig helt mörk – det röda ljuset forsätter passera jordens atmosfär och hamnar på månen trots att den befinner sig helt i jordens skugga – och lyser då i ett mörkt rött sken.

Resultatet kan bli fantastiska bilder när skuggan drar över månen, men även när den är alldeles mörkröd. Även tillfällen med supermåne, alltså när månen är ovanligt nära jorden, kan ge fantastiska bilder. Här ger vi några tips för hur du kan förbättra dina månbilder.

1. Håll koll på tiden

Förutom att veta vilken dag en fotohändelse som supermåne eller en månförmörkelse inträffar så är det bra att veta vilken tid. För förmörkelser vill man gärna vet när den börjar, när den når sitt maximun och när den slutar. För supermånar vill man ofta vet när månen går upp och när den går ned för att kunna komponera bra.

2. Håll koll på var

Har du koll på tiderna så kan du också via appar se väderstreck eller riktning för var månen befinner sig, något som kan underlätta för att komponera bilderna bättre än bara en enkel och enfärgad himmel som bakgrund.

3. Leta platser i förväg

Genom att hitta bra platser kan du förbereda dig på hur siktlinjen blir – finns något i vägen eller ser man horisonten?

Månförmörkelse 2016.

4. Använd en förgrund

Genom att inte bara fotografera månen rakt upp och ned kan du öka på känslan för månens närvaro, och hur stor den är i relation till annat.För att få till djupkänslan krävs att man även får med en förgrund att relatera storleken till, så att den optiska illusionen blir som störst.

5. Använd stativ

Även om månen kan vara väldigt ljusstark så kan den också vara mycket svag, exempelvis vid en förmörkelse. Oavsett, så är en bra idé att använda stativ, det blir både enklare och roligare att fotografera när man inte behöver trötta ut armarna för handhållen fotografering, något som innebär att man kan exeperimentera med längre slutartider och lägre ISO-värden för lägre bildbrus.

En total månförmörkelse uppstår när solen och månen ligger i en rät linje med jorden i mitten.

6. Utnyttja vädret

Bara för att det är trist väder så innebär det inte att det inte blir bra månbilder. Moln kan skingras och när det uppstår hål i himlen kan bilderna bli magiska. För den uthållige så kan det vara värt att vänta lite extra länge eller att bege sig ut även om det är dåligt väder.

7. Fotografera nära horisonten

Precis som får går en djupkänsla och förstärkt optisk illusion som gör att månen upplevs större än vanligt, kan du även tajma in att fotografera månen så när horisonten det går. På så vis får man ytterligare relation till saker nära horisonten: master, hus, träd och annat.

8. Rätt brännvidd

Egentligen finns inte någon rätt eller fel brännvidd när man fotograferar månen – det beror på vad man vill ha för sorts bild. Men ju mer vidvinkligt man fotograferar desto mer krävs av omgivningen eftersom månen upplevs som mindre. Med ett teleobjektiv kommer du närmare, vilket gör att månen upplevs som om den är närmare, men blir det för nära så försvinner också relationen till omgivningen som då beskärs bort.

9. Exponera rätt

För att få till rätt exponering krävs inte så mycket med en modern kamera där man kan juster inställningen. Lättast är egentligen att ställa in allt manuellt, förslagsvis börja med största bländaröppningen (lägst f-värde) och sedan experimentera med slutartiden. Ofta ser du då resultatet direkt på skärmen. Om inte – ta en bild och se hur den blir och justera därefter. Vanligtvis vill man exponera så att man ser månens strukturer.

10. Ställ in mobiltelefonen rätt

Om du inte har någon systemkamera så kan du fotografera med mobilen. Vissa mobiltelefoner har nattlägen, vissa även månlägen. Huruvida det blir ett bra resultat beror helt på modell, men genom att zooma in på månen och trycka på skärmen så ställs fokus och exponering in. Ibland kan man behöva justera exponeringen ytterligare i efterhand, då med plus eller minus, på de mobiler som gör att man kan justera detta.

11. Gör något unikt

Månen är ljusstark nog att fokusera på med en vanlig kamera, så det ska inte vara några problem. Men tänk också på att det är exakt så de flesta gör – en idé kan ju vara att fokusera på något annat istället, och låta månen vara suddig i bakgrunden, något som i varje fall kan höja en helt vanlig fullmåne.

Vatten som förgrund kan ge häftiga bilder, och egentligen behöver det inte vara en hel sjö – det räcker med en pöl på marken och att man sänker kameran lågt för att få snygga reflektioner och speglingar av månen på vattenyten.