Prylnyhet

Tre nya superzoomar från Tamron

Objektivtillverkaren Tamron utökar nu sin portfölj med tre superzoomar till olika fattningar.

Det första av de tre är anpassat för micro four thirds och heter 14-150mm f/3,5-5,8 DI III. Objektivet ger ett omfång som motsvaras av 28-300 omräknat till småbildsformatet.

Objektivet har en steppermotor för att få en tyst och mjuk fokusering när man filmar. En liknande teknik som Canon använder i sina STM-objektiv. Objektivet har dock inte bildstabilisering, så för skakfria bilder på långa slutartider får man se till att använda sig av en Olympuskamera som har stabiliseringen inbyggd.

Objektivet kommer ut i slutet av juni och kommer då att kosta 589 dollar, något svenskt pris har vi ännu inte.

Långzoom för fullformat

Nästa objektiv i lanseringen är 28-300mm f/3,5-6,3 DI VC PZD. Skillnaderna från föregångaren är en vädertätad konstruktion, kompaktare design och en fokusmotor som de kallar Piezo drive för snabbare och tystare autofokus. 28-300 är anpassat för fullformatssensorer och har inbygd bildstabilisering. Objektivet kommer med fattningar för Canon, Nikon och Sony, men Sonyvarianten har inte stabilisering eftersom Sonys kameror redan har detta i husen.

Objektivet kommer likt mft-varianten att bli tillgänglig i slutet av juni och kostar då 849 dollar.

Mer zoom till Canon M

Förra veckan lanserade Canon själva en telezoom till sitt M-system. Den här veckan är det Tamron som avslöjar att de ska börja tillverka en superzom även till Eos M. Nu är det 18-200mm f/3,5-6,3 Di III VC som får den nya fattningen. Det är det femte objektivet till det två år gamla systemet.

Objektivet får inbygd stabilisering och steppermotor som ger tyst och mjuk autofokus till filmning.

18-200 till Eos M kommer ut samtidigt som övriga lanseringar och kommer att ksota 499 dollar.