Prylnyhet

Två nya objektiv från Fujifilm – till olika format

Under sin lansering i av den nya aps-c-kameran X-H2 passade Fujifilm även på att lansera två nya objektiv. Mellanformatsfotograferna får en ny vidvinkel i GF 20–35mm f/4 R WR medan aps-c-fotograferna får en uppdaterad XF 56mm f/1,2 R WR.

Förutom att Fujifilm lanserar en ny aps-c-kamera idag så kommer även något för de som använder deras mellanformatssystem. Ett av de två objektiv de lanserar under dagen är nämligen det nya GF 20–35mm f/4 R WR. Objektivet blir det vidvinkligaste i Fujifilms mellanformatsutbud och ger en bildvinkel som motsvarar ungefär 16-28 på en fullformatskamera.

Konstruktionen består av 14 linser som är placerade i tio olika grupper, tre av dem är asfäriska, ett är extra lågspridande och tre är lågspridande (så kallade ED-linser). Det har en närgräns på 35cm och bländaren, som har nio blad, går från f/4 till f/22.

Fujifilm brukar tendera att göra sina prylar kompakta och man får nog ändå anse att de lyckats ganska bra även med det nya GF 20–35mm f/4 R WR. Vikten ligger på 725 gram fördelat är 112,5 millimeter i längd och 88,5 millimeter i diameter. Objektivet är även vädertätat. Priset hamnar på 27999 kronor och säljstarten är satt till slutet av september.

Uppdaterad porträttfavorit

Nytt är också en uppdatering av det ljusstarka och omtyckta porträttobjektivet XF 56mm f/1,2 R. Den nya versionen, som får namnet XF 56mm f/1,2 R WR, har en uppdaterad optisk konstruktion vilken så klart ska kunna återge upplösningen från den nya X-H2.

För att ha mjuk oskärpa även vid mindre bländare har Fujifilm utökat antalet bländarblad jämfört med föregångaren (det nya objektivet har elva blad medan det tidigare hade sju). De har även kapat 20 centimeter på närgränsen som nu är 50 centimeter, detta tillsammans med den stora bländaren gör att man kan få väldigt kort skärpedjup.

En annan nyhet, som syns i namnet, är att objektivet nu är vädertätat. Storleksmässigt hamnar man här på 445 gram och en längd på 76 millimeter. Priset för det nya GF XF 56mm f/1,2 R WR hamnar på 12999 kronor, säljstart är i slutet av september.