Nyhet

Vädertätad telekonverter för Pentax

Det kommer även några tillbehör till kompaktkamerorna som gör att man kan fästa dem med hjälp av en sugkopp (som inte syns på bilden) på olika släta ytor.

Ricoh, som numera äger Pentax och därmed använder namnet endast som ett varumärke för sina systemkameror, lanserar nu en vädertätad telekonverter till K-serien. Samtidigt landsätter man också tre nya vattentäta kompakter och utlovar en nya 645D med CMOS.

1,4x-konvertern har Pentax seanste HD-coating som ska ge bättre ljusgenomsläpp. Den är också kompatibel med både objektiv som har intern fokusmotor och skruvfokus, alltså där fokusmotorn sitter i kameran. Dock krävs en största bländare på minst 4,0 för att autofokusen ska fungera. Konvertern snor ett stegs ljusstyrka från objektivet.HD Pentax-DA AF Rear Converter 1,4X AW kommer att börja levereras i mars och kostar då 4199 kronor.

Som brukligt är inför varje säsong kommer även en uppdatering av de vattentäta kompakterna. I år försvinner dock Pentaxloggan på dessa och de kommer enbart att vara märkta med Ricoh. Det är tre nyheter som dyker upp WG-4 GPS, WG-4 och WG20.WG-4 och WG-4 GPS är precis som man kan ana samma kamera fast med och utan GPS. WG-4 har en cmossensor med 16 megapixlars upplösning och ett nyutvecklat objektiv som har en brännvidd som sträcker sig från 24 till 100 millimeter, omräknat till 35mm. Båda kamerorna tål att vara ner på 14 meters djup i två timmar , de klarar även -10 grader och ett fall från två meter.Kamerorna har även bildstabilisering.

WG-4 och WG-4 GPS blir tillgängliga i mars och kostar då 3499 kronor för WG-4 GPS och 2999 kronor för WG-4.

Det kommer även en enklare WG-20 som får en 14megapixles ccdsensor och ett objektiv med 28-140mm omfång. Som sig bör är den även lite vekare i konstruktionen och tål "bara" 10 meter under vatten och 1,5 meters fall.

WG-20 kommer också i mars och kostar då 2199 kronor.

En annan nyhet som Ricoh gått ut med är att man kommer att visa en protoyp av en ny 645D på CP+-mässan i Japan i vår. Nyheterna i den kameran är en CMOS-sensor (precis som Phase One och Hasselblad lanserat) och en tiltbar skärm. Man kommer även att visa en vidvinkelzoom till 645D.