Lag & Upphovsrätt

Var femte tonåring utsatt för bildstöld

Bildstöld via sociala medier är ett stort problem. TT rapporterar att var femte tonåring säger att deras bilder använts av någon annan utan tillåtelse.

Att bilder stjäls på internet och över sociala medier är inget nytt. I många fall sker detta helt utan tanke på att detskullevara mot lagen. I en ny undersökning gjord i ettsamarbetemellan Sifo, Patent och registreringsverket och Medierådet framkommer att var femte tillfrågad mellan 12 och 16 år blivit utsatta för bildstöld.

– Man upplever att internet är fritt. Barn som har stängda Instagramkonton har det efter krav från föräldrar. Deras digitala kompetens är inte alltid så hög att de har funderat kring sin integritet på det sättet, säger Kristina Alexanderson, som är projektledare på Internetstiftelsen och utbildar barn i digital kompetens till TT.

Bilder sprids utan kontroll

Bildstöld på Internet och sociala medier är ett stort problem.Många, speciellt unga, har tron att man har kontroll över de bilder man själv sprider i sina kanaler på internet.

– Barn har ofta en föreställning att man har kontroll över det man sprider. För man tänker ”skickar jag en bild via Snapchat så är det bara min kompis som tar emot den”. Förståelsen för hur snabbt en bild kan få spridning utanför det är liten, säger Kristina Alexanderson.