Vetenskap

Världens största digitalkamera har tagit sina första bilder

I mitten av nästa år kommer kameran att vara helt färdigbyggd, och då stor som en bil av modell suv.

3200 megapixel består en bild av fotograferad med världens största digitalkamera. Syftet: att utforska rymden.

Det har varit premiär för forskarna i USA som jobbar med vad som kallas världens största digitalkamera. ”SLAC National Accelerator Laboratory” är platsen där detta monster till kamera utvecklas, som består av 189 separata sensorer som vardera består av 16 megapixel. Den totala sensorytan är cirka 60 centimeter i bredd.

Kameran består av 189 separata sensorer som vardera består av 16 megapixel. Den totala sensorytan är cirka 60 centimeter i bredd.

Nu har forskarna för första gången fotograferat med kameran, dock utan något objektiv eftersom kameran inte är helt färdigbyggd. Därför är de första bildresultaten inte så skarpa som de kan komma att bli menar forskarna. Den här gången använde de ett hål i storleken 150 mikrometer (0.15 mm) för att projicera bilden mot fokalplanet.

Men även om objektiv ännu saknades har kameran levererat bilder på 3200 megapixel. En upplösning som gör det möjligt att i bilden hitta en golfboll som vid fotograferingsögonblicket befann sig 24 kilometer bort. För att visa en bild i full upplösning kommer det dock att krävas 378 stycken 4K Ultra HD tv-skärmar.

I mitten av nästa år är kameran helt färdigbyggd, och då stor som en bil av modell suv.Användningsområdet då? Jo, kameran ska skickas till Rubin-observatoriet i Chile för att där användas till att utforska rymden.

Här kan du läsa mer och se de första bilderna.