Vetenskap

Bilderna från James Webb-teleskopet sparas på 68 GB SSD

Carinanebulosan fångad av JWST.

Utrymmet är förhållandevis litet – men klarar av de tuffa förhållanden som råder ute i rymden – och töms dagligen.

Kamera Bild rapporterade nyligen om de nya bilderna från James Webb Space Telescope, med häpnadsväckande insikt i rymdens strukturer.

Nu får vi veta mer om tekniken bakom bilderna, och NASA har nyligen berättat om tekniken bakom bildlagringen i JWST. Rigorösa tester och certifieringsfaser har gjort att en SSD-hårddisk på 68 gigabytge var den som fick följa med teleskopet upp för att hantera alla bilder som fångas.

Förlagan Hubble kunde lagra 2 gigabyte innan det blev fullt – vilket innebär att JWST har många gånger fler större utrymme. Men varför är det ändå förhållandevis litet när vi vant oss vid utrymmen på terabyte, nu 2022? En av anleddningarna är att hårddisken klarade de höga krav som ställs på utrustningen och att denna antagligen specificerades tidigt i projektet.

Producerar nära 60 GB data per dygn

Enligt NASA kan JWST producera 58,8 gigabyte data per dygn, och själva systemen kan hantera 48 megabit/s, något som gör att teleskopet kan skriva sex bilder på 2048x2048 pixlar varje 10,7 sekunder. För att hårddisken inte ska bli full måste den alltså tömmas kontinuerligt och låta datan strömma till jorden innan den tas bort.

Under två tillfällen töms därför hårddisken under 4 tiummar vardera, med möjlighet att skyffla bort 28,6 GB data till jorden. För detta använder sig teleskopet av kommunikation medDeep Space Network (DSN), bestående av tre antenner som finns lokaliserade i Australien, Spanien och Kalifornien.

Den största fienden mot den data som sparas på hårddisken är strålningen, något som kan skada komponenter, skada datan och utrustningen. För att försäkra sig om att all data är intakt använder sig JWST av så kallad "Reed-Solomon error-correction", ett protokoll för att korrigera felaktigheter som även används för blue ray-skivor.