https://www.kamerabild.se/nyheter/vetenskap/goran-strand-fotograferade-kometen-c-2022-e3-ztf
549525
Fotografer
falskt
Fotografer

Göran Strand fotograferade kometen C 2022 E3 (ZTF)

Göran Strand när han fångade kometen (inringad) C 2022 E3 (ZTF) på bild 22 januari.

Totalbetyg

"Man får ge det lite tid och titta länge, vänja ögonen att titta efter mörka svaga objekt", förklarar astrofotografen Göran Strand i en radiointervju som du kan lyssna på här – tillsammans med Görans tips för hur du kan se eller fotografera kometen.

Många är intresserad av att både se och fotografera den sällsynta gröna kometen C 2022 E3 (ZTF) som den 1 februari befinner sig närmast jorden – något som gör att chanserna att faktiskt se den blir bättre och bättre.

Kometens relativt goda synbarhet på himlen gör den till det perfekta motivet för fotoentusiaster som gärna vill testa astrofotografering, eller du som vill försöka att se den med blotta ögat.

I artikeln Missa inte kometen – Så här gör du för att fotografera den kan du läsa mer om kompetens bana, hur du bäst gör för att fotografera den och hur du enklast hittar den på stjärnhimlen:

 

I artikeln Sista chansen: Hitta, se & fotografera den gröna kometen kan du läsa mer om hur du ser den under februari månad och vilka datum den är som lättast att hitta:

 

 

 

Foto: Göran Strand
Görans bild av kometen C 2022 E3 (ZTF) fotograferad 22 januari.

Astrofotografen Göran Strand har blivit intervjuad om hur man ser eller fotograferar kometen av P4 Jämtland, något du kan lyssna på här nedan:

 "Den är ganska blygsam när man tittar på den i en kikare, jag kunde faktiskt ana svansen, men man får ge det lite tid och titta länge, vänja ögonen att titta efter mörka svaga objekt", förklarar Göran.

För att lyssna på hela intervjun med Göran om kometen, andra saker som händer på stjärnhimlen som planetsamlingen med Jupiter, Venus och Saturnus, samt norrsken – gå in på Sveriges Radio P4 Jämtlands hemsida här runt ca 55 minuter in i sändningen.

Är synlig större delen av januari

Den kommer vara synlig större delen av januari då himlen är extra mörk, men efter den 26 januari blir månskenet en störande faktor. Kometen är synlig efter mörkrets inbrott fram tills strax innan soluppgång. Befinner du dig på en tillräckligt mörk plats kan du även observera den genom en vanlig handkikare.

Alla tips kring kometen C 2022 E3 (ZTF) finns samlade här.

 

 

 

 

Är du intresserad av rymdofoto? Kolla in vår avdelning kamerabild.se/rymdfoto för fler artiklar om astronomi och rymden, samt norrskens-avdelning Norrsken-PLUS för dig som älskar norrsken.

Missa heller inte all information och tips som finns att läsa hos Örebro Astronomi