programvara

Webbkamera-stöd på gång för flera Nikon-kameror

Nikon utvecklar just nu ett program som låter dig använda din kompatibla Nikon-kamera som webbkamera. Dessutom släpps en ny firmware för Nikon Z50, Z6 & Z7.

Vi har tidigare skrivit om flera tillverkare som öppnat upp för möjligheten att använda deras kameror som webbkameror. Nu utvecklar även Nikon programvaran Webcam Utility, som planeras släppas tidigt i augusti – och låter dig få bättre bildkvalitet i dina webbkonferenser med din Nikon-kamera.

Programmet är kompatibelt med modellerna Nikon Z7, Z6, Z5, Z50, D6, D850, D780, D500, D7500, D5600 samt alla framtida spegellösa kameramodeller. Det enda som behövs förutom programmet är en USB-kabel med kameran inkopplad till datorn.

Till en början släpps programmet i 64-bitarsversion för Windows. Enligt Nikon själva kommer en version för MacOS senare.

Ny firmware för Z-kameror

Samtidigt som släppet av nya Z5 och de två nya Z-telekonvertrarna släpper Nikon även firmwareuppdatering för Nikon Z50, Z6 och Z7.

Nikon Z50

Nikons spegellösa DX-kamera Z50 uppdaters till version 2.00, och får med denna djur-ögon AF, vilket låter kameran identifiera ansikten och ögon hos hundar och katter. Funktionen finns redan hos Z6 och Z7.

Motivföljande autofokus har justeras för stillbildsfotografering i AF-A, AF-C och Auto Area AF för ytterligare flexibilitet. Kameran följer nu objektet när man håller avtryckaren inne halvvägs.

Det går även att konfigurera möjligheten att växla mellan Auto Area AF och skärmen för följande AF, för en enklare övergång till följande autofokus.

Nikon Z6 Z7

Z-modellerna Z6 och Z7 uppdateras till firmware version 3.10, och ger då stöd för de två nya Z-telekonvertrarna.