Prylnyhet

Z Camera E1 – 4K i miniformat

Z Camera är ett start-up-företag som erbjuder en liten kamera som kan filma i 4K och har fattning för mft. Kombinerat med storleken av en Gopro gör det E1, som den heter, till ett alternativ för många filmande fotografer.

Genom att samarbeta med båda Panasonic (för att få använda en av deras sensorer) och Olympus (för fattningen) har Z Camera med sin E1 lyckats skapa en kamera som antagligen kommer att kunna vara intressant för ett flertal fotografer.

Upplösningen ligger på 16 megapixlar och kameran kan styras antingen via bluetoth, wifi eller direkt på kameran. ISO-möjligheterna sträcker sig upp till 102400 som max, men tillverkaren själv säger att bildkvaliteten är riktigt bra upp till 6400. Förutom 4K finns möjligheter att filma i Ultra HD och det är på väg ett läge för 720 med 120 bilder per sekund.

Storleken och möjligheten att använda mft-objektiv gör att den blir betydligt mer mångsidig än till exempel en Gopro, som annars är i samma storleksklass. Givetvis blir kameran större och klumpigare när man hänger på ett stort objektiv, men det bidrar ju till mångsidigheten. SJälva ser de stora möjligheter för till exempel drönarfotografer eller fotografer som vill sätta upp fasta kameror. Tack vare 4K-filmningen kan man ju plocka ut stillbilder ur filmerna som har en förhållandevis hög upplösning.

Vill man ändra i mjukvaran så har kameran en öppen plattform och Z Camera delar med sig av ett Software Developer Kit (SDK).

Z Camera har fått in dubbelt så mycket som de hoppades på via Kickstarter, produktionen ska komma igång under året och de första kamerorna ska skickas ut under november.

Läs mer här.