Prylnyhet

Zhiyun Molus G60 och X100 – kompakta lampor för filmare

För den som filmar är fast ljus det man jobbar med och dessa två nya LED-belysningar ger mycket ljus i ett kompakt format vilket kan vara önskvärt för filmare på språng.

Zhiyun Molus är en ny serie med lampor från tillbehörstillverkaren Zhiyun. Det är två lampor som lanseras Molus G60 och X100. De levererar led-ljus med samma watt-tal som namnet antyder och skiljer sig åt, förutom i storlek och styrka, genom att den lite större kan köras sladdlöst medan den mindre kräver antingen en USB-C-kabel eller en strömadapter.

G60 har ett temperaturspann på mellan 2700K till 6500K och Ett CRI på 96 och ett TCLI på 97. För den som inte är bekant med dessa siffror så handlar det om hur bra lamporna återger färger (skalor där 100 är max och över 90 räknas som väldigt bra). Molus G60 kan styras antingen via appen ZY Vega och bluetooth eller via en kontroll på själva enheten. Vikten ligger på 300g och priset kommer att hamna på 2799 kronor.

Den större Molus X100 har samma färgspektrum och i samma CRI (en pinne mindre än lillebror) och TLCI-värden. Den kan också styras via appen eller med ett reglage på enheten. Däremot kan den drivas antingen via ett batterigrepp, en DC-adapter eller en USC-C PD. Här finns också en effekt som gör att lampan kan styras av ljud som till exempel kan den lysa i takt med musik eller som en blixteffekt vid en simulerad skottlossning.

Båda lamporna har Zhiyuns Dynavort-kylsystem som håller lampornas temperatur nere med hjälp av en fläkt. Vikten ligger på 385g och priset kommer att hamna på 3599 kronor.

Båda lamporna kommer med Zhiyuns egna bajonettfäste för tillbehör men det finns en adapter som gör att man kan använda Bowens ljusformare. Lamporna är främst riktade mot filmare, men fungerar så klart även för stillbildsfotografer.