AI & DEEPFAKE

AI-genererade nakenbilder på Taylor Swift öppnar för lagändring

Taylor Swift under en konsert 2015.

Sökningar rörande Taylor Swift och AI har stoppats på plattformen "X" samtidigt som politiker i USA vill ändra lagen för att kriminalisera spridandet av deepfake- och AI-genererade bilder på kändisar.

Med AI-modeller och funktioner för generativ AI har det blivit enkelt att skapa så kallade deepfake-bilder, videos eller sekvenser som ser ut att vara äkta. Kamera & Bild har tidigare skrivit om deepfake-klipp på Tom Cruise, Tom Holland och Robert Downey Jr, något som för bara några år sedan krävde en del kunskap för att ge bra resultat. 

Nu när allt fler kan skapa påhittat material genom text – något som sångaren Taylor Swift fått uppleva under de senaste dagarna – blir det allt mer problematiskt för världens kändisar. Under helgen stoppades bland annat alla sökningar rörande AI och Taylor Swift på plattformen X, tidigare Twitter, för att förhindra spridningen av AI-genererade porrbilder som skapats på den kända sångaren. Ett foto ska exempelvis ha fått 47 miljoner visningar innan det raderades.

Nu reagerar även amerikanska politiker på problematiken, som menar att man måste få till en fungerande lagstiftning för deepfake-media. Företrädaren för demokraterna, Rep Morelle, krävde exempelvis att man omgående skulle ta action på problematiken, bland annat genom att ta upp förra årets förslag kallat "Preventing Deepfakes of Intimate Images Act", något som är tänkt at göra det olagligt att sprida deepfake-pornografi utan medgivande.

Morelle säger vidare att problematiken inte är ny, utan att kvinnor har blivit utsatta för detta under flera år – men att det nu går att skapa deepfake-media både enklare och billigare.

Även Vita husets pressekreterare Katrine Jean-Pierre säger till Financial Times att hon ser spridningen av sångarens bilder som alarmerande: ”Även om sociala medieföretag fattar sina egna oberoende beslut om innehållshantering, anser vi att de har en viktig roll att spela när det gäller att upprätthålla sina egna regler”.