AI & GENERATIV AI

Adobe släpper Firefly Image 2: AI-motor som är bättre på människor

AI-bild skapad med text genom så kallad "promptografering".

Adobe släpper nu en andra version av sin AI-motor Firefly som ska ge mer trovärdiga bilder på människor. Kamera & Bild har testat – här är resultaten.

Adobe har satsat hårt på sin generativa AI-bildmotor Firefly där man kan skriva text för att skapa bilder genom så kallad "promptografering". Firefly har tränats på bilder inom Adobes egna stockfoto-samling och har därför haft ett begränsat antal bilder för att lära sig generera bilder – vilket också märkts på resultatet i jämförelse med andra tjänster som Midjourney och Stable Diffusion.

Nu har Adobe däremot uppgraderat sin AI-motor till Firefly Image 2 som producerar bilder av högre kvalitet på främst människor, samtidigt som det ger möjlighet till bättre textjustering och stöd för fler stilar och inställningar.

Exempelvis kan man nu även välja att öppna en genererad bild för att göra mer bildspecifika ändringar i bilden snarare än att generera om fler och nya bilder. Det går även att ladda upp egna bilder för att ge Firefly något att utgå ifrån i form av stil eller utseende.

När vi testar att generera en bild på en snickare så blir resultatet relativt trovärdigt, även om det fortfarande går att se att den är AI-skapad. Med inställningar som vad för sorts ljus det ska vara i bilden, hur den ska vara fotograferad genom simulering av brännvidd, slutartid och bländare kan vi även justera "känslan" i bilden.

Samma sak gäller när vi matar in en prompt som beskriver en kvinna som sitter i en fåtölj och tittar in i kameran med en hand under hakan.

När vi skapar "en man som skrattar åt en skylt med fotoförbud" valde vi att justera vidare bilden för att lägga till en slips, något som nu alltså går att göra redan vid processen för genereringen av bilden – och sedan även öppna i Photoshop för vidare hantering.

Döm själva – är bilderna trovärdiga, närmare en känsla av verklighet – eller fortfarande omåttligt syntetiska?