Kamera & Bild testar

Panasonic Lumix TZ20 en utmärkt resekamera

Panasonic TZ20 är tänkt för dig som vill kunna ta telebilder utan att behöva släpa på en större kamera än vad som går ner i byxfickan. Inbyggd GPS gör att epitetet resekamera passar utmärkt.

Första modellen i TZ-serien kom 2006 och ända fram till 2009 var Panasonic ensamma om konceptet med en kompakt »långzoomare«. En ny generation har släppts i början på varje år så TZ20 är den sjätte toppmodellen i serien. Hittills har bildupplösningen höjts med varje ny modell och ungefär vartannat år har man förändrat objektivet. Från att i TZ1 haft 5 megapixel och 10 gånger zoom är TZ20 uppe i 14 megapixel och 16 gånger zoom.

Den givna frågeställningen är förstås om det bara är siffror utan innehåll, men objektivet i TZ20 är bra. Skärpan faller i kanten på teleläget, men i övrigt finns inte mycket att klaga på. Tyvärr korrigeras inte distorsionen på vidvinkelläget. Möjligen görs en viss korrigering, för det är inga kraftigt böjda linjer man får, även om det syns tydligt att de är böjda. Konstigt i så fall att inte korrigeringen görs fullt ut. På teleläget syns ingen distorsion vilket är sällsynt för långa kompakta zoomar ifall ingen korrigering utförs.

14-megapixelsensorn är av modern »snabb typ« som klarar film med 1080i, slow motion-film och snabb högupplöst serietagning (grupperas dumt nog inte vid bildgranskning i kameran). Trots att TZ20 har manuell exponeringskontroll för stillbildstagning finns inget exponeringslås vid filmning. Om man ställt in exponeringskompensation så gäller den i alla fall när man filmar. Det går bra att zooma under pågående filmning. Kameran är smart och zoomar långsamt så det inte blir ryckigt och ljudet från objektivet är knappt hörbart på filmen.

Skärpan räcker till för att se att solstolen är tom. Bilden är tagen med längsta brännvidden 69 millimeter, motsvarande cirka 380 millimeter i småbildsformatet.

Sensorn är inte den allra vassaste när det gäller brus. Det går att se effekter av brusreducering även på ISO 100 och på ISO 1600 faller detaljrikedomen tydligt. Måhända är det något som förbättras när nästa års modell kommer.

Även om megapixeltalet fortfarande verkar vara en fungerande försäljningfaktor är det tydligt att kameratillverkarna även tänker på andra saker. En utmärkt egenskap hos TZ20 är att den är så pass vidvinklig som motsvarande 24 millimeter i småbildsformatet.

En närgräns på en meter räcker för att man ska komma riktigt nära på längsta teleläget. Med objektivet fullt utzoomat på 24 mm-läget kan man gå så nära som en dryg centimeter. Riktigt så nära vitsippan har jag inte varit här.

Att hålla ordning på sina bilder har Panasonic tänkt att GPS:en ska hjälpa till med. Redan i kameran finns möjlighet att välja att visa bilder tagna på en viss plats. Det finns ett platsregister inbyggt som gör att man kan filtrera på land, län, kommun, stadsdel eller landmärke. Det gäller däremot att ha koll på att GPS:en hunnit få rätt på var man befinner sig innan man tar bilden. Annars tror kameran att bilden togs på samma ställe som bilden innan.