Kamera & Bild testar

TEST: Arlo Go 2 – smart 4G-kamera för övervakning

Ibland vill man kunna övervaka platser, eller se vad som händer i realtid på ett ställe – där wifi eller möjlighet till el inte finns. Med Arlo Go 2 kan du hålla koll genom mobilnätet och 4G, vilket öppnar upp för en del möjligheter.

Att kunna se vad som händer på en plats man inte befinner sig på, finns det flera anledningar till. Kanske har man en sommarstuga man vill hålla koll på, eller se vad eller vem som rör sig i krokarna av ens tomt. Det finns många anledningar, och den kanske största är antagligen just övervakning. Det är också därför som det finns en hel del smarta funktioner i Arlos trådlösa Go 2, där man kan ställa in flera inställningar för både larm och push-notiser när den upptäcker rörelse.

Trådlösheten gör att du kan ansluta via 4G-nätet om du använder ett simkort, något som ökar möjligheterna en hel del. Dessutom stödjer den wifi, om du väljer att använda ditt trådlösa nätverk istället – och exempelvis 4G som backup eller sekundärt nät.

Arlo Go 2 är en vidareutveckling av den tidigare versionen, Arlo Go, där man nu satsat på förbättringar på bland annat batteritid och upplösning. Det större batteriet gör också att skillnaden mot föregångaren blir tydlig till storlek av kameran. Också upplösningen som bidrar till bättre bildkvalitet har förbättrats, och har full-HD 1080p hos Go 2, från 720p hos Arlo Go som vi inte har testat.

Ladda och ställ in

Att komma igång är enkelt, det är bara att använda sig av Arlo-appen som förklarar allt, och efter fulladdat batteri konfigurerar man kameran genom en enkel guide som gör att man kan ställa in både wifi och 4G-uppkoppling via simkort. Enheten kopplar du upp via ett 2,4 GHz wifi, något som kan ge huvudbry eftersom den inte stödjer 5G. Wifinätverket som telefonen är uppkopplad mot kommer upp under konfigurationen, och sedan genereras en QR-kod som man helt enkelt visar för kameran.

Efter några minuter har kameran ställts in och konfigurerats, och man kan göra justeringar på inställningar för att enheten ska bete sig som man vill. Exempelvis kan man se signalstyrkan för 4G-uppkopplingen, batteristatus och justera en hel del val.

När själva inställningen är klar kan du montera kameran på exempelvis en vägg, lägga den på en hylla eller placera den på den plats du vill övervaka. Själva kameran är IP-klassad för att monteras utomhus, vilket ger stor valfrihet för själva placeringen.

Simkort SD-kort

För att ta del av alla möjligheter som kamerans smarta funktioner har, kan man om man vill betala för Arlo Secure. Med abonnemanget ingår molnlagring och funktioner som bildigenkänning för exempelvis människor, djur och paket. Just lagringen kan du själv lösa genom att koppla in ett SD-kort av valfri storlek, då sparas händelserna som videofilmer på detta, och roterar överskrivning när det blir fullt.

Notifikationer på mobilen vid rörelse och att titta på strömmad livebild kräver ingen prenumeration, men vill man få exempelvis historik på videoinspelningarna, smart igenkänning och själv bestämma vilken del av bilden som kan utlösa rörelsedetektorn – så måste man hoppa på abonnemanget.

I Arlo-appen kan man göra flera inställningar för Go 2.

Funktionsfylld

Men om vi utgår från vad kameran är kapabel till så är det en hel del. Funktionerna är många, och förutom uppkopplingen via 4G så har den även en ljusstark lampa som går att ställa in för att aktiveras vid rörelse. Dessutom kan man aktivera siren om man så vill, men en fördel är att kunna både tala och höra – vilket ger möjlighet till tvåvägskommunikation för den som behöver kommunicera med den på andra sidan – exempelvis ett paketbud.

Genom att begränsa ytan som ska reagera på rörelse kan man spara batteri – och slippa bli överöst med ointressanta notifieringar.

Allt styrs från Arlo-appen. Där kan du även ändra inställningarna för video, så som att rotera bilden, växla mellan olika strömlägen för att spara på batteriet och justera bildytan som utlöser rörelsesensorn. Under enheten ser du även batteriprocent och annan enhetsinfo som behövs, samt hanterar lagringen.

På tidslinjen kan man se inspelade videosekvenser.

Eftersom kameran även har mörkerseende kan du få en bra bild även när det är kolsvart ute, du behöver alltså inte oroa dig om att det för mörkt för att få bra bild. På så vis går det alltid att titta vad som händer på en viss plats.

Rörelsesensorn är rätt känslig och skapar innan justering av inställningarna en hel del notifikationer. För den som vill övervaka ett område hemma med kameran går det att ställa in olika aktiveringar för hur kameran ska fungera, vilket är riktigt enkelt och smart. Exempelvis kanske du vill använda dig av ett schema för hur den ska registrera rörelser, något som, beroende på var du har den, kan bli en nödvändighet för att spara batteri.

Med en bildvinkel på 130 grader får du en bra vy över området.

Arlo Go 2 har en batteritid på tre månader enligt tillverkaren, något som verkar vara i det häftigaste laget, eller möjligtvis under extremt optimala förhållanden. När jag testar batteritiden så upptäcker jag flera saker, dels att 4G drar mer än wifi (i varje fall om mottagningen inte är optimal), samt att rörelseutlösning som ger upphov till inspelning av videosekvenser drar mycket batteri.

När jag testar med ett simkort i miljö med dålig 4G-mottagning är det dagar som gäller snarare än månader. Här är det helt klart förklarligt att Arlo behövt utöka batteristorleken hos föregångaren för att få till en fungerande batteritid hos Arlo Go 2. För om man tänker till hur man placerar kameran och inte kopplar upp sig mot den för att titta, så kan man maximera batteritiden. Det blir alltså svårt att säga exakt hur länge den kommer räcka för dig, eftersom det beror på kringliggande förhållanden – men några månader är inget att räkna med vid 4G-användning. Med wifi-uppkoppling kan man däremot få till en rätt bra batteritid och snabbare respons än via mobilnätet, om notis-tiden är en faktor. Dessutom ger funktionen för geofencing möjligheten att avaktivera kameran när du är i närheten, och aktivera rörelsesensorn när du exempelvis åker hemifrån.

Med mörkerseende kan du övervaka platser både på natten eller där det är mörkt.

De gånger som kameran krånglar är när jag får för mig att förflytta den. Då har den inte helt lätt att växla från just mobilnätet till wifi, något som resulterade i att jag fick nollställa enheten. Förfarandet blir som en första konfiguration igen, och har man tur så går det smärtfritt, för mig krävdes det en del nollställningar för att få till det rätt igen.

Själva appen är okej uppbyggd. Inställningarna finns där, möjligheterna till justering och konfigurering likaså, men den är trots detta något svårnavigerad. Kanske går det även att upplysa användaren mer om vad som är fel när det inte fungerar som det ska, som exempelvis när jag tappar kontakten med kameran och den ändå ser ut att fungera i appen – trots att batteriet är urtaget. På så vis upplever jag appen som något buggig och med möjlighet att förbättras för användaren.

Med olika lägen för geofence eller schema, kan man ställa in hur rörelser ska registreras.

Slutsats

Med en bildvinkel på 130 grader och upplösning i full-HD samt möjlighet till mörkerseende blir bilden från Arlo Go 2 mycket bra. Det går att zooma i bilden i realtid när man tittar på en stream, och detaljerna är rätt bra för att se vad som händer på platsen där den är monterad. Rörelsesensor och olika zon-inställningar för den gör att den går att konfigurera på ett bra vis, liksom möjlighet till lokal lagring av video den spelar in.

Ett plus är också möjligheten till tvåvägskommunikation. Men den absolut största fördelen är så klart simkortplatsen som möjliggör 4G-uppkoppling – från den plats man vill, bara det finns täckning.

Nackdelen är kostnaden för abonnemanget när man vill använda sig av de mer avancerade funktionerna, något som nästan är ett måste för att kunna använda kamerans potential fullt ut. Batteritiden blir också något att ta med i beräkningen, och att göra en snabb analys över förhållandena där kameran ska användas för att se hur lång tid det antingen kan eller går gå mellan laddningarna. Däremot finns möjlighet att köpa till en solcellssats för att ladda kameran kontinuerligt, något som borde fungera bra för den som vill övervaka exempelvis sommarstugan.

Specifikationer

PrisCa 3 500 kr
Upplösning1080p
Uppkoppling4G/2,4 Ghz wifi
Kamera130 grader, mörkerseende
KommunikationMikrofon / Högtalare / Siren
LagringSD-kort / Molnlagring via tjänst
HanteringArlo app (Android / Ios)
AbonnemangFör fler funktioner (ca 30 kr/mån)
VädertålighetIP65
Mått86x64x120 mm
Vikt490 g