Kamera & Bild testar

Test: Canon 6D mot Nikon D600

Drömmen om vackra bilder. En kamera som går att ta med på resan. Utbytbart objektiv och stor sensor men samtidigt både liten och smart. Inte för enkel, men heller inte för svår. Två nya kameror i fullformat öppnar nu upp för den bredare publiken: Canon 6D och Nikon D600. Så här står de sig mot varandra.

Kameror med fullformats-sensorer, eller sensorer i så kallat småbildsformat, har länge varit en dröm för många. Varför? Anledningarna kan vara olika – för vissa kan det handla om att alla pratar om hur mycket bättre det är, utan att man själv egentligen behöver det. För andra handlar det om att få till det där korta skärpedjupet, den där suddiga, mysiga och mjuka bakgrunden som kallas »bokeh«. En annan skillnad är också storleken på sökarbilden: En större bild kräver ett störra prisma och därmed också ett större kamerahus. Genom att inte visa hela sensorbilden kan man också komma ned i storlek något, som vi ser hos aps-c-modellerna.

Nu har både Canon och Nikon släppt en varsin kamera som har ett bättre pris än någon annan nyintroducerad fullformatskamera, med förhoppningen om att locka över fotografer som använder aps-c, som vill ta nästa steg över barriären. Värt att säga är att man också behöver andra, dyrare objektiv för en fullformatskamera.

Design och kontroll

Brushanteringen på hög känslighet hos Canon 6D är något hårdare än den vi ser hos Nikon D600 – men trots allt hänger detaljerna med hyfsat bra.1/200s, f/6,3, ISO 25 600 vid 28mm

Det är också därför vi ser hur enkelhet men ändå möjlighet till att utvecklas, är något som går igen hos både Canon 6d och Nikon D600. Canon 6Dhar fått ett arv som härstammar till mångt och mycket från den ett par år gamla 60Dsom är riktad mot en bredare skara konsumenter. Samtidigt passade de på att bland in lite av designtänket från nya 5Dmark III, vilket också gör att kvalitetskänslan hamnar däremellan. Genom detta har också ergonomin blivit bättre, med ett smart genomtänkt system för en vanlig fotograf.

Ungefär samma sak gäller D600 som fått sina linjer och knappar från den drygt två år gamla kameran D7000, som är riktad mot avancerade konsumenter. Designmässigt har Nikons kameror fungerat väldigt bra sedan tidigare, och här vi ser faktiskt ytterligare förbättring med grepp- och knapplacering som passar för en bred målgrupp, vilket gör att Canon ligger efter på den punkten. Samma sak gäller faktiskt för menyer och inställningar: Även om Canon gjorde ett uppsving med 5Dmark IIIser vi inte samma enkelhet för den tänkte användaren hos 6D– vilket vi gör hos D600 med beskrivande och lättförståeliga bilder om hur ens inställingsval påverkar bilden.

Vill du resa lätt så är Canon 6Drunt 80 gram lättare än D600, inte så mycket kan tyckas, men vid exempelvis vandring är all vikt värdefull. I D600:ans vikt får du däremot också en blixt på köpet, något som 6Dsaknar.

Funktioner

Specifikationmässigt finns det många anledningar att fundera på vad man vill använda sin kamera till. Här skiljer sig också 6Doch D600 åt på vissa punkter.

En mindre viktig skillnad är skärmstorleken och hur mycket av den slutliga bilden du ser i sökaren, där Nikon har en något större skärm på 3,2 tum och visar något mer av bilden – 100 procent i stället för 97. Skillnaderna borde inte vara till någon nackdel. D600 har också plats för två sd-kort, medan 6Dhar plats för ett.

Hos autofokusen ser vi däremot några skillnader. Nikon d600 har 39 autofokuspunkter, vilket gör att det täcker en större yta än de 11 som vi hittar hos 6d. Fördel för D600 är också att autofokusen känns något snabbare, medan en fördel för 6Di stället är att den sätter fokus när det är svagt ljus, ända ned till -3 ev-steg enligt Canon själva, vilket är månskensljus.Canon 5Dtar bilder i serie med 4,5 bilder per sekund, och blir omkörd av Nikon D600 med en bild per sekund extra, alltså 5,5. Den här skillnaden kan mycket väl vara det som blir avgörande för den som vill fotografera sport eller objekt som rör sig snabbt, framförallt i samband med hur de båda kamerorna skiljer sig i autofokus.

Uppkoppling med wifi och gps är något som Nikon verkar har prioriterat bort, medan Canon satsat på båda funktionerna, och gör det riktigt bra. Uppkopplingen mot smartphone-appen fungerar strålande, och låter dig styra kameran på flera olika sätt, eller tanka ned bilderna till telefonen, eller dela bilderna direkt från kameran. Den som vill geotagga och reser mycket bör kolla in funktionen – tack Canon, säger globetrottern!

HDR-fotografering är något som båda kamerorna stödjer, vilket innebär att bilder läggs samman för att nå ett högre dynamiskt omfång. D600 har även timelapse-funktion, vilket är roligt om du vill ta en bild då och då och automatiskt skapa en film av dessa direkt i kameran.

Film

När det gäller film står sig båda kamerorna bra. Kvaliteten är riktigt bra, och specifikationerna är fina med 1080p, 720p och formatet h.264, ett arv från respektive övre modell. Båda matar ut ren hdmi-signal. Inspelningstiden är 29 minuter och 59 sekunder.

Kontrollerna är bra och enkla att använda på båda kamerorna, med möjlighet att se ljudnivåer direkt på skärmen och möjlighet till extern mikrofon. Men D600 vinner något över 6Dmed sin möjlighet att koppla in hörlurar och mata ut bild i 4:2:2-komprimerad kvalitet via hdmi-kontakten.

Bildkvalitet

Brusbilderna visar en jämförelse mellan Canon 6D och Nikon D600, med bilder tagna på 25 600 ISO.Det vi ser är att Canon hanterar bruset bättre, och håller en bättre detalj-skärpa, både när det gäller jpeg-bilder direkt ur kameran och bilder framkallade från råformat.

Tittar vi på bildkvaliteten så finns många likheter mellan Canon 6Doch Nikon D600. Vi ser att Canon lyckas stävja framförallt färgbruset på ett bättre sätt på bilder tagna med höga iso-värden. Brusreduceringen på 6Dlyckas dessutom behålla detaljerna i bilden, som vi kan se på bilderna ovan.

På 6Dgår det dessutom att fotografera i upp till 102 800 iso i expanderat läge – vilket är användbart i vissa lägen – alltså två steg lägre än D600 som är expanderbart uppåt till 25 600 iso. Däremot har D600 en högre upplösning med sina 24 megapixel mot 6D:s 20.