Kamera & Bild testar

Test: Canon Powershot G16 - avancerad förfining

För den som vill fånga snabba situationer så hjälper det att kunna ta bilder i 12 bilder per sekund.rn1/500s, f/2,2, ISO 3u2009200
Även om Canon G16 är en proffsig kamera så erbjuder den också enkelhet och lekfullhet. Här med det kreativa filtret för intensiva färger. 1/60s, f/1,8, ISO 160
Fördelen hos G16 är att den är liten och smidig, men ändå avancerad. Den kan utan problem hänga med på utflykten. 1/2000s, f/1,8, ISO 160
På baksidan när vi nu alla knappar med tummen.

Nyheterna ligger i wifi-uppkoppling, något snabbare seriebildstagning och ny processor.

Canons Powershot G-serie har varit med ett tag, faktiskt i över 13 år. En del saker har hänt på vägen både när det gäller utseende, storlek, sensor och kontroller. Föregångaren G15 var en lyckad kombination av ovan nämnda delar, med framförallt sin ljusstyrka på 1,8 hos det inbyggda objektivet.

Tittar vi närmare på nya Canon Powershot G16 så hittar vi ett väl omhändertaget arv från föregångarna, men det på gott och ont. Det goda är att det är bra grejer helt enkelt, som fungerar väl för sitt syfte – att vara en presterande kompakt kamera med både snabbhet och kontroll. Det tråkiga är att nyheterna vi hittar i G16 inte är direkt omvälvande, utan snarare en förfining av en bra produkt – som å andra sidan blivit bättre.

Där under det klassiska G-serieskalet hittar vi en uppdatering av samma 12 megapixelsensor som i föregångaren med iso-omfånget 80-12800 iso. Det inbyggda objektivet har en zoom på 5x och en brännvidd på 28-140 mm i småbildsformatet. Ljusstyrkan är 1,8 i vidvinkelläget och 2,8 i zoomläget. Så länge känner vi igen specifikationerna. Nyheten däremot är den nya och snabbare processorn som ska hjälpa till att snabba upp hela kameran.

Snabb respons

Powershot G15 var snabb och bra redan den, men tydligen inte nog snabb enligt Canon själva. Avtryckarresponsen och seriebildstagningen är något som förbättrats, och klarar av att ta bilder i 12,2 bilder per sekund under den första halvsekunden (5 bilder) och därefter hålla 9,3 bilder per sekund i seriebildstagning. Hos föregångaren kunde vi fotografera i 10 bilder per sekund – i en sekund.

Att det snabbt skyfflas på med bilder gör också att kameran känns snabb. I snabba situationer minskar oron för att få slut på bufferten eller att kameran är för slö. Det märks att det sitter en rapp processor i den.

Också hanteringen av kameran känns snabb. Att göra exempelvis inställningar och justeringar går kvickt att göra i menysystemet som hos alla Powershot-modeller. Det enda som skulle kunna vara lite bättre är skärmens uppdatering av var exponeringskompensationen befinner sig när man snabbt snurrar på hjulet för detta. Tittar man på hjulet så ser man ju inställningen direkt, men kollar man på skärmen så släpar bilden efter en del jämfört med rattens placering. En liten sak – men ändå något jobbig.

Genomtänkt design

Utseendemässigt så är G16 en G15. Designen är likvärdig och det är svårt att se skillnad mellan kamerorna. Upplägget känns därför precis som hos föregångaren: genomtänkt. Den enda direkta skillnaden är att genvägsknappen på baksidan skickats över till högersidan i stället för att vara längst upp till vänster. Smart drag tycker jag, eftersom det är precis den knappen man snabbt vill kunna nå med tummen, och alltså därmed också med en hand. Knappen är också programmerbar, vilket gör att man kan välja vad den ska göra.

Knappar och reglage i övrigt har en bra känsla, liksom designen på kameran. Den är skön att hålla i, och greppet på framsidan ger lite extra stöd för att hålla i kameran, liksom den gummerade tumytan som finns på baksidans. Det märks alltså att Canon är nöjda med utförandet från föregående modeller, vilket heller inte är så konstigt – modellen har ju funnits med ett tag.

För den som vill fånga snabba situationer så hjälper det att kunna ta bilder i 12 bilder per sekund. 1/500s, f/2,2, ISO 3 200

Bra utomhus

Skärmen på 3 tum har en fin och skarp bild, med bra ljusstyrka och möjlighet till justering i fem steg. Positivt är hur snabb skärmen är, vilket gör att den direkt hänger med att justera sig om man snabbt växlar mellan en ljus eller mörk miljö.

Det jag saknar bland justeringen av ljusstyrkan är däremot att få den än svagare. Det finns situationer när man vill använda skärmen i mörker, men när ljusstyrkan blir för stark. Enda alternativet är i så fall att stänga av skärmen, vilket är synd.

Canon Powershot G16 har också en analog sökare med dioptrijustering. Jag kan förstå att det finns folk som efterfrågar denna, men frågan är ändå om den inte har spelat över sin tid. Jag fotograferar själv nästan alltid med analog sökare om en sådan finns, men hos G16 är den så pass liten att det blir svårt att använda den kreativt. Det är mer som ett komplement som är ditkastat men inte omhändertaget. Det blir svårt att se utsnittet och omöjligt att se hur zoomen påverkar bilden. Vill man verkligen inte använda skärmen så är den ju användbar, men inte alls i samma grad som skärmen.

Fördelen hos G16 är att den är liten och smidig, men ändå avancerad. Den kan utan problem hänga med på utflykten. 1/2000s, f/1,8, ISO 160

Uppdaterad för video

Funktionerna för video och har också uppdaterats. I Powershot G15 fanns bara möjligheten att fotografera i 24 bilder per sekund i full-hd 1080p, medan G16 nu har stöd för både 30 och 60 bilder per sekund i samma upplösning. Kameran har också läget »Super slow motion« som låter dig filma i vga-upplösning (640x480) i 120 bilder per sekund, vilket kan vara lite kul om man vill filma sig själv vid ett golfutslag eller liknande. Och för den som ändå gillar att leka så går det filma med de kreativa filtrena, exempelvis monokrom, hdr eller leksakskamera.

Över lag tycker jag att filmning fungerar bra och är lätt att använda. Däremot är man nog förpassad till att hålla sig till filmning med autofokusering, eftersom de manuella möjligheterna är begränsade. Autofokusen fungerar för övrigt mycket bra, och kan väljas till att exempelvis följa ett objekt eller själv hitta fokus på ansikten.

Att justera fokus manuellt fungerar alltså också, men tyvärr inte så bra som man skulle vilja. Problemet ligger i att man då måste justera fokus via knapphjulet på baksidan, vilket är både svårt och oprecist. Utväxlingen i den manuella fokuseringen är också rätt långsam, vilket gör att det tar tid att hitta dit man vill om man inte råkar befinna sig hyfsat nära den fokus man faktiskt vill ha. Det här är ett problem som vi ser återkomma i kompaktkameror, och borde inte vara så avancerat att fixa till i kamerans firmware – möjligheten att justera läget till exempelvis hög eller låg utväxling.

I övrigt gör Canon helt rätt i att ge kameran konturförstärkning där man kan se i rött, grönt eller blått var man faktiskt ställt in sin skärpa. Utan denna funktion blir det omöjligt att hitta rätt – med denna blir det möjligt – om än omständligt på grund av allt rattande.

Även om Canon G16 är en proffsig kamera så erbjuder den också enkelhet och lekfullhet. Här med det kreativa filtret för intensiva färger. 1/60s, f/1,8, ISO 160

Extra funktioner

För den som gillar friluftsliv i allmänhet, och astronomi i synnerhet, kanske Powershot G16 har den funktion du väntat länge på. Canon har nämligen valt att bygga in fotograferingslägena Stjärnlandskap, Stjärnspår och Stjärn-timelapse för att ta bilder på natthimmeln. Jag testade att fånga ett stjärnlandskap en halvmolnig kväll, och faktiskt – g16 fångar stjärnorna på bild under molntäcket som rör sig över himlen. Kameran fotograferar då under en längre period och brusreducerar sedan bilden under samma tid. Vill man fånga stjärnspår på himlen så tar kameran bilder i serie efter varandra, och sätter samman till en bild. Eller så kan man skapa en timelapse enligt samma princip.

Det enda som är viktigt att tänka på här är att ha kräm i batteriet, för det drar lite ström att exponera så länge, och så många gånger. Men funktionen är rolig och går att använda om man är naturfotointresserad men inte så insatt i astro-foto.

Hos G16 hittar vi också möjligheter till att koppla upp kameran med hjälp av wifi. Förfarandet är lika smidigt som hos Canons övriga kameror, som går enkelt och snabbt. Fördelen hos G16 är att man kan välja mellan att koppla upp sig direkt mot kameran, eller koppla upp både kameran och mobilen mot en och samma router, vilket ökar räckvidden. Genom Canons app kan du sedan tanka ner bilder till mobiltelefonen för att publicera på webben, eller geotagga bilderna om du kört igång appen innan din tur (som loggar din rutt). Allt fungerar smidigt, men den största nackdelen som jag ser det är att det inte går att styra kameran via wifi-uppkopplingen – det enda du egentligen kan göra just att ladda ner bilder. Det är tråkigt att Canon inte byggt in samma funktionalitet hos G16 som hos exempelvis 6D, där man kan fjärrstyra kameran på alla möjliga vis. På så vis har kameran wifi, men ändå inte, vilket är trist.

På baksidan när vi nu alla knappar med tummen.

Kvick autofokus

Som jag nämnde tidigare så upplever jag g16 som en snabbarbetad och kvick kamera som reagerar direkt och snabbt. Detta gäller inte bara kameran som helhet, utan också hur autofokusen fungerar. Det märks nämligen att Canon arbetat med att få upp även fokushastigheten eftersom kameran är både snabb och säker.

I nästan alla lägen som jag testar kameran så hittar den rätt och hittar det snabbt. För att vara en kompaktkamera känns det helt rätt, och tillsammans med det ljusstarka objektivet så finns alla möjligheter att kunna fånga de bilder du faktiskt vill ha – till viss del också med hjälp av den snabba seriebildstagningen med autofokusmöjligheter. Bildkvalitet Canon har med hjälp av den snabbare processorn lyckats förfina brusreduceringen ytterligare hos bilder tagna på hög känslighet med G16. Över lag producerar den bilder av samma kvalitet som sin föregångare Powershot G15, och får därmed också samma betyg, vilket är bra i kompaktkameraklassen. För film ser vi att det nya 60-bildersläget hjälper till att ge en bättre bild i de inspelade filmerna, även om skillnaden i bildkvalitet hos en bildruta också ser ut som tidigare.

Slutsats

Canon Powershot G16 är en riktigt bra kompakt. Den har snabbheten i sin användning som man saknar hos många andra kompaktkameror, vilket gör att den känns enkel och lätt att använda. Med förbättrade egenskaper för film så blir den spännande även för den som behöver en kamera för detta.

G16 är över lag rätt smidig för det man får. Är du ute efter en något proffsigare eller mer avancerad kompaktkamera – som dessutom har både analog sökare och skärm – så kan det vara ett bra val. Framförallt om du söker en kamera med snabb respons och snabb seriebildstagning.