Kamera & Bild testar

TEST: Fujifilm X-T30 – inte långt efter proffsen

Specifikationerna och erfarenheten från tidigare kameror i Fujifilms likvärdiga X-serie gör att förväntningarna är höga på nya X-T30. Med riktigt bra autofokus och bra bildkvalitet finns det inte speciellt mycket att klaga på i den här kameran.

Tidigare modeller av Fujifilms X-Txx-kameror har varit riktigt imponerande. De lånar väldigt mycket från de dyrare kamerorna och lämnar egentligen inte så mycket att önska. Detsamma gäller så klart den nya X-T30. Här har Fujifilm stoppat in sensor och processor från X-T3 och dessutom förfinat autofokusen ytterligare än vad som fanns i X-T3 (vid lanseringen av X-T30, X-T3 har sedan dess uppdaterats med ny mjukvara). Att processorn är densamma i den billigare kameran borgar för att det finns gott om kraft för att hantera saker som seriebildstagning, filmning och autofokus.

Ny ergonomi

Men Fujifilm har inte nöjt sig med att bara flytta över hårdvara från insidan. De har även flyttat över joysticken som sitter på X-T3 till X-T30. Borta är alltså fyrvägsknappen och nu styr man fokuspunkt och menynavigation via en joystick för tummen istället. Det går även att göra detta via pekskärmen om man så önskar. Q-knappen har även den fått flytta på sig, från baksidans flata yta till en liten ­upp­höjning som ska fungera som tumstöd. I övrigt ser kameran till det yttre precis ut som ­föregångaren.

En nackdel med Q-knappens placering och det lilla tumstödet är att det är ganska lätt att komma åt Q-knappen och därmed få upp den menyn på skärmen. Det här ­problemet har dock Fujifilm adresserat med en mjukvaruuppdatering som ska göra att knappen inte blir lika känslig.

Tumstödets placering gör också att det sitter lite ivägen när man vill använda AF-L-knappen, ska man trycka på AF-L får man lägga tummen över snarare än mot stödet, vilket leder till ett lite sämre grepp om kameran.

Inställningsbar af

Tack vare en ny sensor och en ny processor har autofokusen fått sig en skjuts när det gäller hastigheten, men även när det kommer till spårning och ansiktsigenkänning, antalet fokuspunkter har ökat till 425 stycken.

Med följande af och ansiktsigenkänning påslagen kan du utan större problem låta kameran hitta fokuspunkterna i bilden, så länge du ska fotografera människor.

Vill du välja att autofokusen ska läggas på ögonen kan du välja även det, du kan också välja om den ska koncentrera sig på höger eller vänster öga. Det här fungerar så klart bäst (och bara) på ganska nära håll.

Om motivet rör sig mycket blir det så klart ett par missar, men i till exempel en porträttsituation är det inga problem. Om det är flera ansikten i bilden som kameran ­identifierar kan du välja vilket den ska fokusera på. Antingen genom att trycka på ansiktet du vill fokusera på på skärmen eller via joysticken. Ansiktsigenkänningen fungerar relativt bra, ibland får den lite spel och hittar ansikten på ställen där det inte finns några och ibland tappar den det ansikte den följer om det vrids för mycket från kameran. Finns det flera ansikten i bilden byter då kameran till ett annat.

Redan i X-T20 fanns möjligheten att välja olika scenarios för den följande auto­fokusen, fasta lägen med olika parametrar för hur känslig den skulle vara, hur noga den skulle följa och hur den skulle reagera. Dessa finns så klart kvar även i X-T30 men har utökats med ett läge där du själv kan ställa in hur den följande autofokusen ska agera.

Den funktionen fanns tidigare bara på X-TX-nivån, men nu erbjuds även köpare av X-T30 den funktionen.

Inte på djur. Ansiktsigenkänningen fungerar bra på människor, men den fungerar ännu inte på djur. 1/3200s, f/4, ISO 640

Det kanske inte är en superviktig funktion, men jag tycker att det visar hur pass avancerad den här kameran ändå är. Visserligen är justeringarna ganska grova, men ändock, möjligheten ges.

Kortfattat kan man säga att autofokusen är väldigt bra, en av de bättre i sin klass både vad gäller möjligheter och prestanda.

Uppdaterad för filmare

X-T3 är en väldigt kompetent filmare, och man skulle ju kunna förvänta sig att Fujifilm har plockat bort många av de filmfunktioner som finns hos den från X-T30, men mycket finns fortfarande kvar. Du kan inte spela in 4K i 60p och vill du spara 4K internt får du nöja dig med 4:2:0 i åtta bitar. Men du kan mata ut 4k 4:2:2 i tio bitar och spela in på en extern enhet. Du kan också använda dig av f-log för att få en mer bearbetningsvänlig fil.

Gillar du filmprofilen Eterna har Fujifilm även stoppat in den i X-T30. Det finns dock inte specifika utgångar för både hörlurar och mikrofon. Mikrofon kopplar du in via ett 2,5mm-jack, men om du vill kan du använda usb-c utgången för att koppla in hörlurar. Det gör X-T30 till en, för priset, kompetent filmkamrat.

Mättat. Med profilen »Velvia« får man mättade och starka färger direkt. 1/125 s, f/5,6, ISO 640

Enkel och rolig

X-T30 är som de flesta Fujifilmkamerorna enkel att använda, visserligen kan menyerna upplevas som lite svårgenomträngliga. Men de tydliga fysiska reglagen gör att man enkelt kan göra snabba justeringar för att få de exponeringar du vill. Förutom ett par olika funktionsknappar som kan programmeras på väldigt många olika sätt kan ju även pekskärmens svepningar programmeras för olika funktioner, smart för de som gillar den typen av kontroller. Själv blev jag aldrig riktigt kompis med just svepningarna.

Det där tumstödet

Ja, kameran har ju fått ett tumstöd som inte fanns på de tidigare modellerna. Ergonomiskt sett är det ju ett lyft, men de hade behövt flytta runt reglagen lite för att det skulle bli optimalt. Bland annat såligger joysticken lite för lågt, man får böja ner tummen för att använda den vilket för mig gör att justeringar som att flytta fokuspunkten inte går så snabbt och bekvämt som de hade kunnat. På de flesta kameror brukar jag separera autofokusen från avtryckaren, men på X-T30 fanns det ingen bra knapp att ha den på. Den mest självklara är ju på AF-L-knappen, men då måste tummen vikas över tumstödet, vilket gör att man får ett sämre grepp och det känns inte så bekvämt.

Q-knappen hade också kunnat sitta någon annanstans än mitt på tumstödet, det är lätt att komma åt ofrivilligt och i alla fall jag behöver inte komma in i den menyn så ofta att den måste vara väldigt tillgänglig.

Bildkvalitet

Bildkvaliteten i X-T30 är, som vi förväntade oss, väldigt bra. För den som filmar är X-T30 ett hopp uppåt vad gäller bildkvalitet i jämförelse med föregångaren. 4K-kvaliteten är märkbart bättre i båda formaten, men även de mer lågupplösta formaten ger bättre bildkvalitet. Stillbilderna ur X-T30 håller toppkvalitet och det finns en anledning till att sensorn får riktigt bra betyg. Det blir bra bilder helt enkelt.

Slutsats

Med Fujifilm X-T30 får du en väldigt kompetent kamera och klarar du dig utan vädertätning, med en skärm som bara kan fällas upp och ner, samt med lite långsammare seriebildstagning och en aning strypt videokapacitet ja då finns det egentligen ingen anledning att titta på X-T3.

X-T30 är en ypperlig kamera för många användningsområden, den är både rolig att fotografera med och ger riktigt bra resultat.