Kamera & Bild testar

TEST: Nikon Z30 – enkelt insteg för vlogg-kreatörer

Nikon Z30 är kameran för den som vill vlogga och filma för sociala medier, samtidigt som den är både lätt och enkel.

Så var det dags även för Nikon att ge sig in i det spegellösa vlogg-segmentet för kreatörer, i och med släppet av sin nya Nikon Z30. Som namnet antyder så ligger den under Nikons tidigare Z-kamera med APS-C-sensor (DX), Z50, och kan även beskrivas som en nedskalad version av denna. Däremot har den fått ta del av en del förändringar som jag kommer att titta närmare på – förändringar som också passar den som vill just vlogga och filma primärt för sociala medier, med allt vad det innebär ur smidighetssynpunkt.

Den mindre sensorn i APS-C-format – precis som Z50 och Nikon Z fc, ger så klart möjlighet att hålla nere både storlek och vikt, vilket gör att den också passar bra som både resekamera eller bärbar vloggkamera, framförallt med exempelvis det kompakta kitobjektivet Nikkor Z DX 16–50mm f/3,5–6,3 VR. Vi hittar video i 4K/30p och full-HD i upp till 120p, tillsammans med en upplösning på 20,9 megapixel och möjlighet till seriebildstagning i 11 bilder per sekund för snabba ögonblick.

Mer vlogganpassad

Även om designen påminner om Nikon Z50 så finns en del ändringar som gör den mer specifikt inriktad mot vloggare. Den elektroniska sökaren har försvunnit vilket gör kameran mer kompakt – på gott och ont – och att man får förlita sig mer på den pekskärmenen på 3 tum på baksidan. Detta är inget problem i sig, men för den som tar stillbilder är det allltså skärmen som gäller i alla lägen.

Skärmen har för övrigt anpassats genom att bli vridbar i två led, till skillnad från Z50 som endast hade en led med vinkling uppåt och nedåt, men istället var något större med sina 3,2 tum. Möjligheten att vinkla den mer är så klart en stor förbättringen för den som filmar sig själv eftersom man kan vika runt skärmen och se sig själv. Dessutom har Z30 en röd lampa på framsidan som lyser som på visar när man spelar in.

Designen håller fast vid den klassisa Nikon-ergonomin och därmed även ett bra och stadigt grepp för handen. Knappar och reglage följer även de samma väg, och fungerar också bra. Den röda inspelningsknappen för video har fått en ny position jämte Z50, alldeles ovanför tumhjulet, vilket möjligen kan vara en förbättring – men när jag håller kameran i enhandsgrepp med vänsterhanden för att filma mig själv inser jag att den optimala platsen egentligen borde vara inuti programväljarhjulet – i varje fall för mig, eftersom det är precis där mitt pekfinger hamnar.

Dessutom skulle funktionsknapparna på framsidan kunna ha placerats något högre, dels för smartare placering vid vanlig fotografering, men även för möjlighet att användas av tummen för någon funktion när man filmar sig själv och håller kameran mot sig själv.

Men det kompakta formatet är det inget fel på, och hanteringen fungerar över lag bra och fyller sitt syfte. Med en regel justerar man snabbt läge mellan stillbild och video.

Ögonföljande autofokus. Att filma sig själv och få fokus rätt är inget problem då Z30 snabbt hittar och följer ögat. Men ska du gå och filma dig själv, se till att ha ett objektiv med inbyggd bildstabilisering – Nikon Z30 har nämligen inte någon sådan inbyggd i kamerahuset.Stillbild från 4K-video

Video autofokus

Eftersom Nikon själva satsar på enkelhet och instegsfotograferna med Z30 har de också skippat de mer avancerade videofunktionerna. Dels så är det rätt så rakt på när det gäller just videoinställningarna, eftersom man inte behöver bry sig om konstiga termer som Log-profiler och annat, vilket kanske också är en lättnad för de som inte är så intresserade av detta.

Men film i 4K/30p kommer man långt med, liksom även möjligheten att spela in i full-HD i 120p för att kunna spela upp med slow motion-effekt. Det går också att spela in i 125 minuter om man nu skulle vilja detta. För den som däremot vill satsa på något kortare klipp att dela på sociala medier går det att föra över 4K-klipp via Snapbridge till sin mobiltelefon, vilket så klart är ett plus.

Autofokusen följer samma spår – med F-AF aktiverad är kameran enkel att använda och hittar dessutom både ansikten och ögon snabbt, även på avstånd, eller genom att trycka på skärmen är det lätt gjort att aktivera följande autofokus. Den är också relativt snabb, och även om den inte ligger i topp när det gäller snabbhet så gör den helt enkelt sitt jobb. Vid svagt ljus eller snabba situationer får den det lite svårare, men över lag är jag nöjd över resultatet när jag filmar.

Även ljudet är relativt bra, men om det blåser kontinuerligt så är det ändå svårjobbat även för vindreduceringen som går att välja att slå på under menyn. Extern mikrofon som går att rikta är nog det bästa. Men tyvärr finns inget hörlursuttag, så man för förlita sig på mätarna man ser för ljudet.

Saknar inbyggd bildstabilisering

Även om Z30 är tänkt att passa både budget och instegsfotografer som vill övergå till mer seriösa vloggprojekt, så har Nikon valt att exkludera inbyggd bildstabilisering i kamerahuset. Visst, kameran kanske kan prispressas, men jag tror nog också att det är precis denna målgrupp som är i behov av just bildstabilisering för att få till ett bra resultat.

Som det ser ut nu så måste jag förlita mig på antingen mina förhoppningsvis stabila händer, eller att använda mig av ett objektiv som faktiskt har inbyggd bildstabilisering – vilket just nu bland DX-objektiven är de tre befintliga: Nikkor Z DX 16–50mm f/3,5–6,3 VR, Z DX 18–140mm f/3,5–6,3 VR eller Z DX 50–250mm f/4,5–6,3. Och visst gör det ett bra jobb, men med VR-funktionen avslaget blir det skakigt, framförallt om man rör sig och filmar sig själv.

Förvisso finns ett digitalt VR-läge som beskär bilden något, men det blir ändå lätt ryckigt då och då och inte speciellt vilosamt med denna påslagen.

Bra resultat. Z30 är enkel att jobba med: den följande autofokusen fungerar bra och bilderna i JPEG-direkt ur kameran håller hög kvalitet.1/800 S • F/6,3 • ISO 220

Bildkvalitet

Nikon Z30 ger riktigt bra videokvalitet i 4K. Skärpan finns där liksom detaljer och dynamik, vilket också är precis vad kameran ska användas till. Läget för full-HD är också okej, men går inte att jämföra med den kvalitetsförbättring som 4K ger i detta fall.

Bildkvaliteten för stillbilder är riktigt, riktigt fin. JPEG-bilderna levererar finfin klass i form av skärpa, färger och nyans. Med 14-bitars råformat finns mycket information i bildfilerna som ger en hel del möjligheter att göra justeringar i efterbehandlingen.

Det finns alltså ingenting att klaga på när det gäller färdigt material som levereraras direkt från kameran. Det enda att ha med sig är att möjligheterna till korrigering av video i efterhand inte är samma som hos en kamera med proffsigare videofunktioner.

Slutsats

Med sin kompakta design och enkelhet är Nikon Z30 ett bra val för den som vill börja ägna sig åt att vlogga, utforska video och ta steget över att skapa material med högre kvalitet på systemkameranivå och i exempelvis 4K. Autofokusen hjälper till ordentligt och gör ett bra jobb både med att hitta människor och ögon, något som gör att du helt slipper bry dig om manuell fokusering.

För den som vill rikta in sig mer på fotografering kan det antagligen kännas begränsande att inte ha tillgång till en sökare då man får förlita sig helt på skärmen.

Om avsaknaden av inbyggd bildstabilisering i kamerahuset är en nackdel eller ej beror helt på vad du ska filma och vilket objektiv du använder. Objektivens inbyggda bildstabilisering hjälper dig en bit, men i vissa fall inte hela vägen. För den som söker en lättsam och kompakt kamera med inrikning mot enkel video och inte behöver sökare kan Nikon Z30 vara helt rätt val.

Specifikationer

TypSystem
Cirkapris8 500 kronor
Sensor(APS-C) 23,5 x 15,7 mm
Upplösning20,9 megapixel (5568 x 3712)
ISO100–51 200 (100–204 800)
Skärm3 tum (1,04M bildpunkter), vinklingsbar i två led, pekskärm
SerietagningCa 11 bilder/s
Filmning4K /30p, 1080 /120p
MinneskortSD (UHS-I)
Inbyggd blixtNej
HörlursuttagNej
MikrofoningångJa
WifiJa
Mått128 x 74 x 60 mm
Vikt405 gram (hus)

Betyg

Handhavande: 60

Snabbhet: 66

Byggkvalitet: 60

Mångsidighet: 61

Funktioner: 59

TOTALT: 66