https://www.kamerabild.se/tester/kameror/test-pentax-q-vs-olympus-e-pm1
490786
Kameror
Kamera & Bild testar

Test: Pentax Q vs Olympus E-PM1

Totalbetyg

Pentax Q och Olympus E-PM1 kommer troligen att hamna i de klämmande och kännande händerna på ungefär samma kunder. Men vem bör välja vilken kamera? Och varför?

I grova drag kan man säga att dessa två kameror är ganska lika. De är båda spegellösa och betydligt mindre än en traditionell spegelkamera. Men går man in lite mer under huven på dessa två så skiljer de sig ändå åt en del. Antagligen är det denna skillnad som blir avgörande för vem det är som ska ha vilken av dessa kameror. 

 

Menyer och inställningar

Här finner vi den största skillnaden. Olympus E-PM1 är en kamera som uttalat riktar sig till nybörjaren, vilket gör att de grundläggande inställningarna har samlats ihop och paketerats i det som kallas Live Guide. Men trots detta kan det vara klurigt att hitta rätt innan man lärt sig hur de fungerar. Pentax ger i stället användaren kontroll över kameran med hjälp av lättåtkomliga inställningsmöjligheter för i princip allt.

 

Storlek

Pentax-kameran är märkbart mindre än Olympus där en avgörande orsak är objektivet. Pentax fasta objektiv är väldigt litet medan Olympus-zoomen är betydligt större och tyngre. Men det i sin tur beror givetvis på att Pentax sensor är mycket mindre, vilket även gör att Pentaxhuset är mindre. I storlekskampen har alltså Pentax en fördel.

 

Kvalitet

Tyvärr hamnar Pentax på efterkälken när det kommer till både bildkvalitet och byggkvalitet. Olympus har ett metallskal som känns förhållandevis robust, medan Pentax-kamerans plasthölje vinner på designpoäng, men inte på kvalitetskänslan. Vad gäller bildkvaliteten så gör Pentax ett bra jobb med sin lilla sensor, men den kan inte mäta sig med Olympus rent tekniskt.

 

Så vem ska då ha vilken kamera?

För nybörjaren som vill ha en enkel och avskalad point-and-shoot-kamera med utbytbar optik och bra bildkvalitet är Olympus E-PM1det bättre valet. Knapparna är få, och de grundläggande funktionerna lätta att använda. För den som vill komplettera sin systemkamera med en mindre, smidigare variant med fler inställningsmöjligheter, kan Pentax Q passa bra.

Ämnen