Kamera & Bild testar

Test: Sony cybershot QX10 & QX100 - innovativ wifi-kamera

Sony QX10 och QX100 är en innovativa produkter som blandar samman mobil och foto på ett intressant vis. Monterar du QX100 på din mobiltelefon så blir den rätt klumpig u2013 QX10 är något mindre och följer mer konceptets riktning u2013 mobilitet.
Med appen Sony Play Memories Mobile styr du enheterna via wifi.

Vem kan inte förundras över hur Sony tänkte när de släppte sina två nya wifi-uppkopplade kameror QX10 och QX100. Konceptet har förkastats av andra, medan Sony gjorde en grej av det.

Innovativ, imponerande, smart och cool. Lite så tänkte jag från början när jag kollade in nya Sony Cybershot QX10 och QX100. Konceptet hos de två nya kamerorna (eller är det objektiv?) är egentligen att hela modulen utgör basen i kameran, som kan kompletteras med skärm med hjälp av valfri smartphone. I modulen sitter sensor, linselement som utgör ett objektiv, samt batteri. På utsidan hittar vi tre enkla funktioner: stativfäste, avtryckare och zoomreglage. Jag tror också att det är därför jag gillar utformningen och utseendet – det är enkelt och stilrent gjort helt enkelt.

Två versioner

Sony har valt att tillverka sin objektivkamera i två versioner. Till utseendet är de i det närmaste precis likadana, förutom att QX10 är mindre. Innanför skalet hos QX10 hittar vi en sensor på 18 megapixel av 1/2,3-tumstyp med ett ISO-omfång på 100 till 12800 ISO. Objektivet har en brännvidd motsvarande 25–250 mm i småbildsformatet, och en bländare på 3,3-5,9.

För att tala om en kamera för mobilen så är det alltså riktigt bra specifikationer. Frågan är om det är en separat kamera, ett tillbehör till mobilen, eller en förlängning av mobilens kamerafunktion. Hur som helst så kan du montera objektiven på telefonen genom att dra ut regeln som fäster sig mot telefonens över- och underkant. Resultatet blir en kamera som ser ganska lustig ut. Den tunna mobilen mot det något tyngre objektivet gör också att viktfördelningen blir konstig. Men det är inte heller här som kameran har sin styrka.

Uppkoppling och funktioner

Via det wifi-nätverk som skapas från kameraobjektiven kan man snabbt koppla upp sin smartphone. Proceduren är lekande lätt och snabb, och fungerar bra för både Iphone och Android via appen Sony Playmemories Mobile. Test med Sony Xperia Z1 som har NFC gör också att det räcker att hålla kameran mot mobilen och starta appen för att para ihop de båda. Det här är riktigt bra, och värt en stor eloge till Sony. De har satsat på enkelheten, och så ska det också vara.

Väl uppkopplad så ser du alltså sökarbilden i telefonen, och har där en del kontroller för att ställa in kameran. Exempelvis så kan du zooma, visa bilder som ligger på kamerans micro-SD-kort eller ändra läge mellan film och stillbild. I stillbildsläget finns också intelligent autoläge eller programvalsläge. Fokus ställer man in genom att trycka på skärmen, sedan kan man ta en bild med en avtryckarsymbol. Det går också att göra några mindre inställningar för ljud och självutlösare. Också bildstorlek går att justera, även om jag råkat ut för lite problem med att den inte klarar av att ändra inställningen, och omstart krävs.

Men i övrigt är det i det stora hela ganska rätt fram att fotografera. Uppdateringen med sökarbilden är faktiskt riktigt bra till en början, den hänger med och vare sig hackar eller laggar. Men så efter ett tag så kan det hacka till lite, bilden stannar och det tar någon sekund innan man är tillbaka på banan. Det är frustrerande när det händer, och innebär förståeligt nog en viss problematik när man vill fotografera.

Samma sak gäller om man vill utnyttja den stora fördelen med kameran – att lägga den någonstans eller hålla upp den i andra handen: beroende på var du befinner dig (utomhus utan något i vägen, eller inomhus bland annan elektronik) så är räckvidden olika. Inomhus på kontoret klarar kamerorna exempelvis runt två meter innan det blir problem, medan de utomhus klarar upp till tio meter utan några större problem.

Autofokusen är faktiskt helt överkomlig för vad man kan tänka sig. Det är alltså inte som en fristående kamera, men ändå helt okej – och klarar sig bra i både motljus och svagt ljus.

När man tagit en bild så sparas den på kamerans micro-sd-kort om man har något installerat, men man kan också välja att föra över och spara bilden på sin smartphone. Överföringen är inte supersnabb (men å andra sidan så är det en drös megapixel som ska överföras) och under tiden som överföringen sker, kanske under tre sekunder, kan du inte ta några bilder. Seriebildstagning är alltså inte att tänka på.

Extra synd är att du inte kan använda kameraknappen på mobilen (då startas telefonens inbyggda kamera) eller den inbyggda ljusblixen i telefonen.

Med appen Sony Play Memories Mobile styr du enheterna via wifi.

Bildkvalitet

Bildkvalitetsmässigt har vi svårt att kontrollera exakt hur bra kamerorna presterar. Anledningen är att vi inte hittade några inställningsmöjligheter i appen för att kunna justera bland anant iso-värden för att passa med vårat testförfarande.

Vi kan däremot anta att QX100 har samma sensor som den vi finner i Sony RX100, vilket innebär riktigt bra bildkvalitet – något som också stämmer med vad vi kan se i bilderna som är riktigt skarpa och har fina färger.

Om QX10 vet vi mindre, men även här ser vi ett bra bildresultat. Därför sätter vi heller inget betyg på bildkvaliteten i detta test.

Konceptet

Egentligen hade man kunnat stoppa in fler funktioner i appen för att kunna få mer kontroll. I det stora hela blir hela konceptet rätt sparsamt, och lever främst på möjligheten att lossa kameran och placera den någon annan stans, eller hålla den i handen för att hitta roliga vinklar.

Jag giller idén. Jag tycker att det är innovativt och nyskapande. Det är också mycket bra för den som vill ha bättre bildkvalitet i samband med sin smartphone, men jag har ändå svårt att se hur många som skulle välja denna lösning före en annan kamera.

Utan mobilen har du ingen skärm, vilket gör att bilderna kan bli lite hur som helst. Och med skärmen, eller mobilen, så får du en rätt så mycket klumpigare lösning än den inbyggda mobilkameran. Är du ute efter snabbhet så är detta inte lösningen, men är du ute efter bildkvalitet och en kamera med annorlunda möjligheter så har du hittat rätt.