Kamera & Bild testar

Test: Sony RX100-II – mycket bra blir bättre

För att vara en kompaktkamera presterar RX100-II mycket bra u2013 och tävlar till och med bland kameror med större sensorer.t rn1/125s, f/5,6, ISO 200
Autofokusen är snabb, säker och klarar sig bra i svagt ljus.tt rn1/10s, f/1,8, ISO 800

Ett år efter introduktionen av RX100 släpper Sony nu uppföljaren med namnet RX100-II. Nyheterna är wifi, vinklingsbar skärm och möjlighet till tillbehör via blixtskon. Något som redan var mycket litet och mycket bra har precis blivit bättre.

När Sony släppte sin RX100 för drygt ett år sedan var det många som hoppade högt. Äntligen en kompaktkamera värd namnet, var en av flera kommentarer jag hörde, samtidigt som många tyckte att Sony lyckats fint med avvägningen mellan storlek och sensorstorlek.

Nu har Sony lyckats med ännu ett konststycke – nämligen att trycka in ännu fler funktioner i en redan kompetent och kompakt kamera–såsom wifi och vinklingsbar skärm. Men i grund och botten är RX100-II likadan som sin föregångare. På insidan hittar vi i princip samma sensor på 20 megapixel som hos RX100, men med skillnaden att denna är bakbelyst. På så vis har Sony även utökat omfånget för auto-iso till 12800, något som är ett steg lägre (6400) på RX100. Sensorn är 1 tum, vilket innebär att den har samma storlek som Nikons cx-sensorer för sitt Nikon 1-system.

Också objektivet förblir detsamma med en brännvidd motsvarande 28-100 millimeter, med en ljusstyrka på 1,8-4,9.

Nyheterna

Designmässigt är skillnaden minimal mellan den nya och äldre versionen. Det är egentligen bara två saker som skiljer i utseendet: den numera vinklingsbara skärmen och den tillagda blixtsko-kopplingen som tillåter fler tillbehör att användas tillsammans med kameran, exempelvis en elektronisk sökare. Lyckligtvis har Sony lyckats med detta utan att göra kameran större (okej, ungefär 2 millimeter högre är den). Ett riktigt konststycke!

Skärmen på 3 tum är densamma med en upplösning på 1,23 miljoner bildpunkter. Synd är däremot att den bara går att vinkla runt 45 grader nedåt och 90 grader uppåt. Helst hade jag velat se en lösning där jag har möjlighet att vinkla den ändå upp – 180 grader – för att kunna se skärmen framifrån. Framförallt när Sony ändå såg behovet av att förbättra skärmens funktion till denna version.

Nästa nyhet är möjligheten till fjärrstyrning av kameran och uppkoppling mot sociala nätverk via wifi, och stöd för nfc (Near Field Communication). Genom Sonys egna app Play Memories för både Iphone och Android kan du fjärrstyra RX100-II. Exempelvis kan du se sökarbilden, ändra läge mellan film och stillbild, starta inspelning eller ta bilder, samt föra över dessa till telefonen. Att koppla upp telefonen fungerar smidigt, även om det finns lösningar på marknaden som är både bättre och snabbare. Också möjligheterna i appen känns något begränsade, utan möjlighet att justera inställningarna i kameran mer än mycket grundläggande, vilket är synd. Däremot är det kul att Sony avancerar på det trådlösa området i sina produkter.

Små ändringar för film

För den som filmar mycket är också den största ändringen från föregångaren att kunna vinkla skärmen, vilket förenklar en hel del i vissa fall. Filmläget har nu också utökats med möjligheten till att spela in video i 24 eller 25 bilder per sekund i 24 megabit i full-hd 1080p i avchd.

Däremot har Sony inte lyssnat på kritiken kring möjligheten att filma direkt i hd-kvalitet i 720p, något som många bildjournalister eftersträvar för att snabbare kunna skicka eller dela högkvalitativ film över nätet – det finns bara 1080p. En annan sak som också är oförändrad är möjligheten att digitalt slå på ett nd-filter för att minska signalen i exempelvis filmläget – vilket skulle göra det möjligt att exponera för film på full öppning med bländare 1,8 i ljusa miljöer. Synd att de inte fixat detta till denna uppdatering.

Filmprestandan i Sony RX100-II är däremot helt okej, och presterar identiskt med det vi finner hos föregångaren RX100.

Sony RX100-II ser ut nästa exakt som RX100.

Bildkvalitet

Med denna kamera har Sony ändrat den grundläggande iso:n från 125 till 160, och samtidigt gjort några förändringar för hur bilden processas i kameran. Enligt Sony själva har man förbättrat brusprestandan en del vid fotografering vid hög känslighet. Våra tester visar att detta samt det dynamiska omfånget är identiskt mellan RX100 och RX100-II.

Detta innebär att om man jämför bildkvaliteten man får ur Sony RX100-II jämfört med andra kameror med samma sensorstorlek, exempelvis Nikon 1-systemet, så presterar RX100-II bättre. Faktum är att RX100-II är så bra att den konkurrerar med sensorer i micro-fourthirds-storlek, och därmed den bäst presterande kompaktkamera vi testat hittills.

Slutsats

Att fotografera med Sony RX100-II är både roligt och enkelt. Sony har lyckats skapa en lättförstådd kamera som kan användas på autoläge utan problem, men som har möjligheterna att fungera som en avancerad följeslagare för den som vill ha mer kontroll.

Autofokusen är snabb och fungerar även i utrymmen med svagt ljus, och bidrar tillsammans med alla funktioner till en kraftfull kamera som kan hänga med överallt, och ger dig möjlighet att ta bra bilder i nära på alla situationer. Förändringarna från den tidigare RX100 är positiva, men jag hade så klart hoppats på fler förbättringar för att skilja de båda kamerorna åt, eftersom kameran har en hög prislapp för att vara en kompaktkamera.