Kamera & Bild testar

Test: Gör din Nikon 1 till ett kameramonster

Montera på Nikons nya bajonettadapter på din Nikon V1 eller J1 – och få en hel uppsjö av möjliga Nikkor-objektiv att plåta med. Förlängningsfaktorn på 2,7 gånger gör att du når ännu längre. Men allt är inte helt villkorslöst.

Vare sig du vill filma med kvalitativa objektiv eller fota med extrem tele, så kan du ha nytta av Nikons nya bajonettadapter FT1. Nära 60 autofokusobjektiv stöds, med bibehållen autofokus, exponeringsmätning och eventuell vibrationsreducering.

Själva bajonettadaptern är i sig en rätt enkel pryl. Det den gör är att förstora den mindre Nikon 1-bajonetten på din Nikon V1 eller J1, så att den blir lika stor som den klassiska Nikon F-bajonetten. I adaptern finns också elektroniska kopplingar för informationsutbyte mellan kamera och objektiv, för bland annat avståndsinformation, vilket objektiv eller vilken brännvidd som används.

Inbyggt stativfäste

Adaptern har ett inbyggt stativfäste, antagligen med tanke på att det kommer att behövas då du får ett snävare utsnitt på bilden, eftersom förlängningsfaktorn ligger på 2,7 gånger för Nikon 1-systemets sensor, som har det så kallade CX-formatet (läs mer om sensorformat och förlängningsfaktor på sidan 68). Ett Nikon F-objektiv på 50 millimeter motsvarar därför ett objektiv på 135 millimeter på Nikon 1-systemet.

Tanken med detta är god, men det bästa hade varit att göra det valbart. Som det känns nu blir det en onödig knöl som bara försämrar känslan när man håller i kameran. Att kunna skruva bort det hade det varit perfekt.

Med bajonettadaptern FT1 har du möjlighet att använda en hel del av Nikons alla tillverkade objektiv. Men eftersom sensorn i Nikon 1-systemet är mindre än Nikons övriga sensorer fångas bara ett litet utsnitt av en bild tagen med exempelvis en fullformatssensor. Ovan ser vi en bild tagen i FX-format (fullformat) med utsnittet markerat för hur samma bild med samma objektiv skulle bli om den satt på en Nikon V1 eller J1.

Fullt stöd – nästan

Med AF-S-objektiv i både FX- och DX-format får du nästan allt som ger dig fullt stöd för alla funktioner i kameran: autofokus för programautomatik, slutar- eller bländarförval, eller möjlighet till manuella inställningar. Motion snapshot fungerar också fint. Däremot kan du inte välja scenvalsinställningen för att låta kameran själv välja motivtyp automatiskt. Du måste också använda autofokus med centrerat enpunktsområde, och du kan inte använda kontinuerlig autofokus. Autofokushastigheten är det inga fel på, utan den fungerar snabbt och smidigt.

Med de äldre AF-objektiven av D-typ får du inte autofokus alls eftersom ingen autofokusmotor finns. Men till din hjälp får du en fokuspunkt med pilar som visar när den manuella fokusen är korrekt inställd för skarpast möjliga bild. Tilt-shift-objektiv (pc-e) fungerar, men kan inte vara tiltade med den elektroniska avståndsmätningen.

Adaptern ger en förlängningsfaktor på 2,7 gånger för det objektiv du monterar på din Nikon 1-kamera.

Nikon AI

Bakåtkompabiliteten går ännu längre tillbaka i tiden. Har du gamla AI eller pre-AI-gluggar med den berömda bländarklacken så fungerar även dessa, även om du måste ställa in bländaren manuellt på bländarringen, slutartiden manuellt i kameran samt förstås fokusen på objektivet. Till din hjälp har du så klart ljusmätningen som du ser på kamerans skärm eller i den elektroniska sökaren.

Tyvärr verkar man inte kunna välja slutartider som är längre än 1/1,3 sekund när man har adaptern monterad, oavsett objektiv. Frågan är om detta är en permanent begränsning, eller om det kommer att fixas i en uppdatering av firmware.

Det inbyggda stativfästet är bra att ha – men det är synd att man inte kan montera av det när det inte behövs.

Slutsats

För den som använder sin Nikon V1 eller J1 för att filma, och samtidigt har en del Nikkor-objektiv liggandes, finns en möjlighet att få ut mycket av adaptern. Skärpedjupet blir fantastiskt fint på långa brännvidder och manuell fokus är inget problem, snarare en fördel.

För fotografen som är ute efter en lätt och smidig kamerautrustning som ger mycket tele och låter dig komma närmare ditt fotoobjekt är adaptern också intressant. Men å andra sidan är det inte helt lätt att få en vettig vidvinkel: Ett objektiv med en brännvidd på 12 millimeter motsvarar inte mindre än 32 millimeter med adaptern. Tillsammans med möjligheten att få ett portabelt system, får du också ett mycket tyst system där du kan fotografera obemärkt om du använder dig av den elektroniska slutaren.