https://www.kamerabild.se/tester/objektiv/test-nikkor-z-mc-105mm-f28-vr-s-superb-skarpa-harlig-oskarpa
548346
Objektiv
falskt
Kamera & Bild testar

TEST: Nikkor Z MC 105mm f/2,8 VR S: Superb skärpa & härlig oskärpa

Totalbetyg

Ämnat för de något mer inbitna makrofotograferna har vi detta välpresterande makrotele. Skärpan är ruskigt bra – bakgrundsoskärpan likaså.

Nya makrotelet Nikkor Z MC 105mm klassas som den finare optiken »S-line«. Till skillnad från det enklare Nikkor Z MC 50mm har detta objektiv fått flera förbättringar: Arneo- och nanokristallbeläggning för bättre bildkvalitet, inbyggd vibrationsreducering med kompensation för 4,5 steg för bättre handhållna bilder samt både funktionsknapp och inbyggd skärm som visar information.

 

Objektivet är däremot också mycket större, men för den som gillar bra grepp så är det välkommet – ytan för fokusringen är stor och enkel att använda. En annan bra grej är den programmerbara funktionsringen som sitter längst in mot kamerahuset. Viktmässigt är det ändå okej med runt 630 gram för f/2,8.

Objektivet är också gediget byggt, vädertätat med gummipackningar och ett fluorskikt på frontlinsen. Totalt sett är hela handhavandet riktigt bra både när det gäller ergonomi och kvalitet. Autofokusen är snabb och säker, trots närgränsen på 0,29m.

Foto: Calle Rosenqvist
Snygg oskärpa. Objektivet erbjuder riktigt snygg oskärpa. 1/200 S • F/4,5 • ISO 100

 

Foto: Calle Rosenqvist
Inzoomat. Bilden visar en inzoomad del av den övre bilden.

Till skillnad från Nikkor Z MC 50mm har detta objektiv internfokusering, vilket innebär att inga yttre delar rör sig när man fokuserar. Men använder man VR-funktionen och rör sig med fokus nära närgränsen så kan det ibland bli lite ryckigt när stabiliseringen arbetar. I vissa situationer är det svårt med VR på, i vissa lägen är det stativ som gäller.

Förutom makro passar objektivet riktigt bra som porträttobjektiv. Brännvidden ger en fin bakgrundsoskärpa även då, men faktum är att den briljerar i sin bokeh när man rör sig vid extrem förstoring nära närgränsen. Mjukheten är fyllig och mysig, och det är härligt att leka med ljuset som släpps in från sidorna vid fotografering av blommor och djur.

Foto: Calle Rosenqvist

Slutsats

Nikkor Z 105mm imponerar med sin bildkvalitet. Kromatisk aberration och distorsion är osynliga, medan vinjetteringen egentligen bara syns vid f/2,8. Bländar vi ned så försvinner det helt. 

Bildskärpan är imponerande över hela bildytan, och närbilderna får den där krispiga skärpan som man längtat efter – en knivskarp minivärld som nästan poppar ut ur oskärpan på makrobilderna. Den snygga bakgrundsoskärpan gör att helheten hos välkomponerade bilder blir riktigt snygg, och dessutom på ett behagligt arbetsavstånd som är möjligt i och med att objektivet är ett tele.

För den som vill komma riktigt nära och få en fantastisk känsla av närhet till det man fotograferar så är detta objektivet en vinnare. Jämfört med Nikkor Z MC 50mm f/2,8 finns, förutom brännvidden, fördelen med just VR, funktionsknapp, en liten infoskärm samt större och mer stadig manuell fokusring. Är du ute efter dessa egenskaper så har Nikkor Z MC 105mm allt som behövs för att både fotografera och filma på makronivå – med extremt bra bildkvalitet. 

 

+

Riktigt bra skärpa

Tyst

Mjuk, tilltagen MF-ring

Funktionsring

-

Viss vinjettering vid f/2,8

Saknar fokusbegränsning

Relativt stort

 

Specifikationer

Fattning

Nikon Z

Format

FX

Brännvid

105 mm (158 mm i DX)

Cirkapris

12 000 kr

Bildstabilisering

Ja

Maximal bländare

f/2,8

Minsta bländare

f/32

Bländarlameller

9 (rundade)

Närgräns

0,29 m

Vädertätning

Ja

Filterstorlek

62 mm

Diameter x längd

85 x 140 mm

Vikt

630 g

gr:rror validating access token: Sessi