https://www.kamerabild.se/tester/objektiv/test-nikkor-z-mc-50mm-f28-lattanvant-makro-for-z-systemet
548337
Objektiv
falskt
Kamera & Bild testar

TEST: Nikkor Z MC 50mm f/2,8: Lättanvänt makro för Z-systemet

Totalbetyg

Makro i skala 1:1 kan bli hur snyggt som helst. Nya FX-makrot för Z-fattningen bjuder på en bra start för den som behöver komma närmare i sin fotografering.

Så var det dags för makro för Nikon Z-fattningen. Först ut är detta objektiv med normalbrännvidden 50mm, lämpligt som ingåg i makrovärlden, medan Nikon samtidigt släpper det mer avancerade makrotelet Nikkor MC 105mm f/2,8 VR S.

Nikkor MC 50mm f/2,8 saknar exempelvis vädertätning och benämningen »S«, vilket gör att det kvalar in som ett mer ordinärt objektiv som i princip bara är att börja använda. Frontlinsen har fått en fluorbeläggning som skydd, och i övrigt känns hela konstruktionen solid. Faktum är att MC 50mm presterar riktigt fint på flera plan.

Foto: Calle Rosenqvist

Foto: Calle Rosenqvist

Objekivet är uppbyggt genom att främre linselementet skjuts fram, när närgränsen går mot 0,16m skjuts den fram allt mer. Precis som hos makroobjektiv över lag krävs en stadig hand för att få skarpa bilder med rätt skärpedjup när man befinner sig så nära det man fotograferar – men resultatet kan bli fantastiskt, och du kan få upp till 1:1 i förstoring. Objektivet av FX-typ går även använda på DX-kameror, och ger då motsvarande 75mm brännvidd.

Till vår hjälp har vi knappen för fokusbegränsning som gör att vi kan begränsa fokus till mellan 0,3–0,16m, vilket helt klart underlättar vid autofokus. Trots detta är manuell fokusering smart att använda, eller ännu bättre ställa fokus och justera kameran till rätt läge. Autofokusen fungerar bra, men vid kort skärpedjup kan den ibland av naturliga skäl jaga fokus, om man inte begränsat med knappen. Den manuella fokusringen är både bred, enkel och mjuk att använda, och passar i de flesta situationer.

Värt att vet är också att när man fokuserar vid närgränsen så ökar bländarens f-värde till f/5,6, vilket egentligen inte spelar någon större roll då skärpedjupet ändå är extremt kort.

Foto: Calle Rosenqvist

Slutsats

Litet, lätt och användbart – faktum är att det inte bara är makro som objektivet passar bra till, det finns inga begränsningar att använda det som ett sjysst 50mm-objektiv.

Om man bemästrar makro-tekniken så finns mycket att hämta ur objektivet: skärpan är bra över hela bildytan även om vi kan uppleva den som något avtagande mot kanterna.

Någon distorsion är inte synlig, däremot ser man tydligt vinjetteringen vid f/2.8, även om den går att minska ned vid nedbländning. Någon direkt kromatisk aberration är heller inte synlig.

Foto: Calle Rosenqvist

Bakgrundsoskärpan är också en viktig del i detta objektivet, eftersom det rör sig om just makro, som många gånger arbetar med oskärpa vid fotografering nära närgränsen. Här ser vi att oskärpan i vissa fall kan bli lite hårdare än exempelvis hos det dyrare makrotelet Nikkor MC 105mm f/2,8 VR S. Inget konstigt med det – både tele och mer avancerad optik ger många gånger en lugnare oskärpa. 

Som start för makro i Z-systemet är objektivet ett bra val, även om det dyrare makrotelet presterar något bättre. 

 

+

Bra skärpa

Lätt

FokusbegränsningMjuk manuell fokusring

-

Tydlig vinjettering f/2,8

Stundvis hård bokeh

Mjuk skärpa mot kant

 

Specifikationer

Fattning

Nikon Z

Format

FX

Brännvid

50 mm (75 mm i DX)

Cirkapris

8 000 kr

Bildstabilisering

Nej

Maximal bländare

f/2,8

Minsta bländare

f/22

Bländarlameller

9 (rundade)

Närgräns

0,16 m

Vädertätning

Ja

Filterstorlek

46 mm

Diameter x längd

74,5 x 66 mm

Vikt

260 g

gr:rror validating access token: Sessi