https://www.kamerabild.se/tester/objektiv/test-nikon-z-24-50mm-f4-63-en-allrounder-som-presterar-finfint
547681
Objektiv
falskt
Kamera & Bild testar

Test: Nikon Z 24–50mm f/4–6,3 – en allrounder som presterar finfint

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/nikkor_z_24-50mm_f4-6_3_creativity-original.jpg?itok=pguXdVKc', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/nikkor_z_24-50mm_f4-6_3_creativity-original.jpg?itok=pguXdVKc', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/nikkor_z_24-50mm_f4-6_3_creativity-original.jpg', w: 1920, h: 719, title: ' ' },]

Totalbetyg

Nikons nya kitobjektiv för Z-serien fungerar som en instegsoptik som ger mycket objektiv för sitt format – och fungerar som ett perfekt allroundobjektiv.

Man ska inte luras av att objektivet är gjort i plast – det går nämligen att få till bra optisk prestanda även i ett lätt och kompakt format. Det är precis vad vi ser hos Nikons nya fullformatsobjektiv i FX-format, Nikkor Z 24–50mm f/4–6,3. Vikten ligger på 195 gram och objektivet blir endast 51mm när det är ihopdraget.

Objektivet har nämligen en startposition för att kunna användas, och skjuts ut genom en vridning på zoomringen. Känslan i zoomringen känns för övrigt inte så påkostat och mjukt, utan snarare det man kan förvänta sig av ett objektiv i plast – även om det är helt okej så länge man inte ska filma och zooma samtidigt – då kan det lätt bli lite ryckigt.

Den manuella fokusringen, eller funktionsringen för att ställa in exempelvis ISO eller exponeringskompensation, är det däremot en helt annan känsla med en tröghet och mjukhet som känns riktigt fin att använda. I övrigt är det inte allt för mycket att tänka på, inga knappar, inga inställningar – bara att fotografera på i den valda brännvidden. På sätt och vis är detta också befriande, med en enkelhet som bara är given. Den valda brännvidden går däremot att se på objektivets skala, med markeringar för 24, 28, 35, 40 och 50mm.

 

Foto: Calle Rosenqvist
Bra allround. Nikons kitobjektiv presterar riktigt bra i förhållande till sitt format. 1/250 s, f/4, ISO 180 vid 24mm, Z5

 

Autofokusen känns också både tyst och bra, inte blixtsnabb när vi testar på en Nikon Z5, men knappast något att tänka på heller – och objektivet ska heller inte jämföras med de riktiga proffsobjektivens extrema prestanda. 

Här är det vikten som är den vinnande egenskapen, med objektivets nätta 195 gram, vilket för det till Nikons lättaste fullformatsobjektiv. Objektivet går även att köra på Z DX-kameror, som Z50, då blir brännvidden motsvarande 36–75mm i fullformat, då objektivets bildyta blir beskuret från FX till DX.

 

 

SPECIFIKATIONER 

Fattning

Nikon Z

Format

Fullformat

Brännvid

24–50mm (36–75mm i DX)

Pris

Ca 5 000 kr

Bildstabilisering

Nej

Maximal bländare

f/4–6,3

Minsta bländare

f/22–36

Bländarlameller

7 (rundade)

Närgräns

0,35 m

Vädertätning

Nej

Filterstorlek

52mm

Diameter x längd

73,5 x 51 mm

Vikt

195 g

 

Slutsats

Det jag gillar absolut bäst med objektivet är smidigheten i kombination med hur mycket enklare det blir med tillgången till zoom i detta brännviddsomfång. Vikt, storlek, omfång och bildkvalitet i kombination är något som gör att Nikon lyckats riktigt bra med objektivet. Dessutom upplever jag även oskärpan i bakgrunden – dess bokeh – som mjuk och fin i framförallt f/4-läget, vilket känns kul. 

Den kromatiska aberrationen känns kontrollerad i objektivet, och inget jag upplever i testbilderna. Däremot syns en viss välvning i bilderna vid 24mm, men det är trots allt en helt okej medling för vad man får tåla i ett objektiv i denna prisklass.

Det som däremot syns är vinjetteringen, främast vid f/4 och 24mm, med något mörkare kanter i bildrutans hörn.

Slutsatsen blir att det egentligen inte finns någon anledning att inte ha objektivet om man väl ger sig på att köpa en Z5 som det finns i kit med – det presterar helt enkelt riktigt bra för sitt kompakta format, sin lätta vikt och det man får hos objektivet. 

 

 

+

  Smidigt och lätt

  Kontrollerad kromatisk 

     aberration  Bra skärpa för formatet

-

  Vinjetterar en del

  Viss distorsion, korrigeras 

     i kameran

gr:rror validating access token: Sessi