https://www.kamerabild.se/tester/objektiv/test-olympus-ed-45mm-f12-perfekt-f-r-portr-tt
546031
Objektiv
Kamera & Bild testar

Test: Olympus ED 45mm f/1,2 – perfekt för porträtt

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/olymp_intro.jpg?itok=77vhatTd', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/olymp_intro.jpg?itok=77vhatTd', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/olymp_intro.jpg', w: 1728, h: 1276, title: ' ' },]

Totalbetyg

Med en mindre sensor är det svårt att få till det där riktigt korta skärpedjupet och en riktigt krämig bakgrund. Men med Olympus nya 45mm f/1,2 Pro har de verkligen lyckats bra.

Med sensor i mft-format så krävs en väldigt stor bländare om man vill få ett skärpedjup som kan konkurrera med en fullformatskamera. Olympus har därför skapat en serie med objektiv som har en största bländare på f/1,2. 45mm motsvarar ungefär samma bildvinkel som 90 millimeter gör på fullformat, vilket alltså genererar en riktigt bra bildvinkel för objektiv.

Det Olympus har gjort med det nya objektivet är att låta bli att korrigera den sfäriska abberrationen fullt ut. Det ska resultera i att oskärpecirklarna inte ska få lika skarpa kanter som de kan få i andra objektiv. Enligt Olympus ska det här resultera i en mjukare och mer harmonisk bakgrund som ger bilderna mer djup och 3D-känsla. Samtidigt ska det så klart vara riktigt skarpt där skärpan ligger. En beläggning som kallas för Z Coating Nano ska ge bättre skydd mot spökljus och reflexioner när man fotograferar i motljus.

När man tar objektivet i handen så förstår man varför Olympus gett det beteckningen “Pro”. Det är riktigt välbyggt, känns stabilt och proffsigt. Vill man fokusera manuellt så är fokusringen riktigt mjuk och fin. Däremot styr den ju en motor så förvänta dig inte en mekanisk autofokus. Däremot är det några saker man får vara med på när man skiftar mellan manuell och automatisk fokusering. Om du vill kunna fokusera automatiskt och finjustera manuellt måste du välja läge af-s + mf i kameran, och då ska du inte slå över objektivets ring till manuellt läge utan bara vrida på det i af-läget. Slår du om objektivet till manuell fokusering kommer fokuseringen att hamna på det avstånd som det manuella läget visar. Inga konstigheter egentligen, men det spökade lite under vårt test innan man vande sig.

 

Foto: Bengt Luthman
45mm. Olympus har lyckats skapa ett riktigt bra objektiv. 1/80 S • F/2,5 • ISO 200

 

Objektivet är så klart vädertätat och tål samma behandling som Olympus vädertätade kameror. Storleken och vädertätningen är några av de saker som attraherar fotografer till mft-systemets toppmodeller. 

Men har då Olympus lyckats få till en snygg oskärpa i sitt nya objektiv? Ja, det får man nog ge dem. Oskärpan är riktigt mjuk och fin, bilderna ger en lugn och harmonisk känsla. Perfekt för porträtt, men även för andra typer av fotografi där man vill ha en bra djupkänsla. Den stora bländaren ger också möjlighet att verkligen isolera ett motiv. 

 

Foto: Bengt Luthman
Kort skärpedjup. Här lät jag kameran fokusera på ansiktet och då hamnade den en centimeter fel. Detta syns direkt med det korta skärpedjupet.

 

Slutsats

Optiskt sett är det ett riktigt trevligt objektiv. Det har i stort sett ingen kromatisk abberration, knappt någon vinjettering och ingen distorsion. Vid f/1,2 är det bra skärpemässigt och vid f/2 är det riktigt skarpt. Det är inte något märkbart skärpebortfall mot kanterna. 

Så fotograferar du med mft och vill ha ett riktigt skarpt kort tele så är det här en bra kandidat. 

 

167315513313063_1885702551474342