Kamera & Bild testar

TEST: OM System ED 90mm/3,5 Macro IS PRO – för häftig makro

Vi har testat OM Systems nya makroobjektiv M.Zuiko Digital ED 90mm/3,5 Macro IS PRO för micro four thirds, med möjlighet till 2x förstoring – och objektivet imponerar.

I september 2022 avslöjade OM System att de utvecklade det nya makroobjektivet M.Zuiko Digital ED 90mm F3,5 Macro IS PRO med en förstoringsgrad på 2x, autofokus och hög bildkvalitet. Dessutom fanns möjligheten att ta bilder med 4x förstoringsgrad tillsammans med telekonvertern MC-20 2x.

I objektivets konstruktion hittar vi 18 linselement, något som bidrar till det som OM System lovar, bland annat minimalt med kromatisk aberration och ghosting – något jag kommer in på senare.

Vädertätad kvalitativt

Objektivet är vädertätat med specifikationen IP53, och själva konstruktionen är riktigt kvalitativ – precis som vi trott för en PRO-version av objektivet. Dessutom finns en fluorbeläggning som skyddar frontlinsen, och för just makro är det helt klart värdefullt, det är kanske den typ av objektiv som många gånger kommer både nära mark eller andra saker man fotograferar som är små.

Just designen på objektivet gör att det är lättanvänt. Vi ser en fokus-limit-knapp med inställning för makroläge, 0,25-0,5m samt 0,25m till oändligheten. Genom denna kan man välja hur objektivet ska fokusera, och spara tid för autofokusen genom att minska det spann det ska röra sig i.

Objektivets vädertätning.

Annars finns en funktionsknapp samt IS-reglage för att slå på bildstabiliseringen som kan ge en kompensation på 7 steg tillsammans med kamerahusets inbyggda bildstabilisering.

Lättanvänt fokusskifte

En sak som är extra bra är OM Systems fokusjustering där man växlar mellan autofokus och manuell fokusering genom att trycka och justera fokusringen framåt, eller bakåt. När du drar ned den ser man även skalan för fokus för just manuell fokusering, samtidigt som objektivet självt ställer om sig för MF.

Nära i 2x. 1/200s, f/5, ISO 2000.

Skiftet går snabbt att göra och är något som fungerar extra bra på detta objektiv, där i varje fall jag själv rätt ofta vill växla mellan MF/AF. Fokusringen är lätt använda och skön i sitt motstånd. Använder man inställningen för autofokusering och sedan roterar fokusringen blir det väldigt mjukt och enkelt att finjustera om fokusen hamnar fel – något man får räkna med om man fotar makro nära eftersom minsta rörelse påverkar fokusplanet så kraftigt.I läget för MF är det lite mer motstånd och annan utväxling, så gillar man detta istället kan man alltid fokusera manuellt från början.

1/200s, f/5, ISO 4000.

4x förstoring – är stort

Att fokusera med objekitvet är inte helt lätt. Använder man stativ och fotograferar något statiskt så är det inga problem, då klarar autofokusen – imponerande nog – att hitta rätt både relativt snabbt och bra. Men allt beror på vad du fotograferar och hur.

Vill du nå närmare kan du använda dig av 2x-telekonvertern för att få en förstoring på 4x, något som gör att bilderna blir mycket mer förstorade och häftiga – som en helt ny värld – samtidigt som det korta skärpedjupet gör att du måste tackla problemet med att hitta rätt. Dessutom får du räkna med att du behöver lite ljus vid just 4x förstoring då bländaren hamnar på f/8.Dessutom behövs verkligen all hjälp som finns för att minska dina egna handskakningar – exponeringstiden behöver ändå höjas om du inte har stativ.

Med 2x-telekonverter blir förstoringen 4x, något som har sina utmaningar. 1/200s, f/10, ISO 4000 (vid 180mm).
Delförstoring av bilden ovan.

Men att fotografera i 4x förstoring med 453 gram objektiv i 90mm (motsvarande 180mm och 8x förstoring i småbild) är en stor upplevelse, både för bilderna och för dig själv som tar bilderna. Det blir verkligen som en ny värld och möjligheterna är stora att ta snygga, häftigt bilder av i det närmaste vad som helst.För mindre förstoring går det också att använda 1,4x-telekonvertern.

Objektivet skapar dessutom riktigt bra och mjuk bakgrundsoskärpa, vilket ger den där fina makrokänslan där skärpeplanet blir extra påtagligt. För den som vill utöka skärpeplanet så går det med kompatibla kameror också att använda sig av kamerans inbyggda fokus-stacknings-funktion. På så vis kan man avbilda mer av det man fotograferar nära i skärpa.

Också autofokusen är bra, men för makroläget är det stundvis tungjobbat och långsamt vid svagt ljus, men över lag är jag imponerad över att det ens går att autofokusera när man befinner sig så nära, och har så hög förstoringsgrad. Men man behöver ju inte fotografera makro med objektivet, så autofokus är så klart finfint att ha till hands över lag.

1/200s, f/5, ISO 2000.

Slutsats

Bildkvaliteten och kontrasten är riktigt bra över hela bildytan hos detta objektiv. I mitten är skärpan riktigt skarp, och bilderna går dessutom att skärpa något i efterbehandlingen om man vill få till det där extra i detaljerna. Om det blir oskarpt beror det mest på rörelseoskärpan – som blir den svårighet man måste överkomma. Kanterna är något mjukare i sin bildskärpa, något som är svårt att se om man fotograferar makro, eftersom det nästan alltid ligger en mjuk bädd av oskärpa där då.

Precis som OM System beskriver objektivet så är den kromatiska aberrationen väl kontrollerad, dessutom blir bilderna mjuka och fina i sin bakgrundsoskärpa.Med telekonvertern 4x blir bilderna något mjukare i bildskärpan.

+

Kvalitativt byggd

Bra fokusringsfunktion

Riktigt skarp

Bra reglage

-

Svårfokuserad i svagt ljus

Specifikationer

Fattning

Micro Four Thids

Format

Micro Four Thids

Brännvid

90 mm (motsvarande 180mm småbild)

Cirkapris

16 500 kr

Bildstabilisering

Ja

Maximal bländare

f/3,5

Minsta bländare

f/22

Bländarlameller

7 (rundade)

Närgräns

0,25 m

Vädertätning

Ja

Filterstorlek

62

Diameter x längd

Ca 136 x 69,8 mm

Vikt

Ca 453 g