Kamera & Bild testar

TEST: BenQ SW271C 4K – smart skärm har blivit bättre

BenQ har uppdaterat sin nu fem år gamla 4K skärm för kreatörer – SW271 på 27 tum – till version SW271C med bland annat 16-bitars 3D LUT för exaktare färghantering samt USB PD.

För fem år sedan testade Kamera Bild BenQ SW271, en bildskärm på 27 tum, 4K-upplösning, stöd för HDR-10 material, hårdvarukalibrering och möjligheten att visa 99 procent av färgrymden Adobe RGB.

Som en mer nischad uppdatering på denna skärm har BenQ släppt SW271C, med förbättringar främst för den mer avancerade användarenmed bland annat 16-bitars 3D LUT för exaktare färghantering – en förbättring från tidigare 14 bitar – USB PD på upp till 60 watt för laddning av kringutrustning samt stöd för HLG där SW271 endast hade stöd för HDR10.

Enkelt att komma igång

Displayport eller USB C-uttag gör att det är enkelt att koppla in skärmen, så här är det inget som skiljer sig mot vare sig föregångaren eller andra skärmar. Designmässigt finns däremot ett extra tillbehör som BenQ kört med ett tag, den så kallade pucken för justering av inställningar, något jag återkommer till längre fram. Keps medföljer också, med möjlighet att ha den monterat under kalibrering då den har ett hål på ovansidan för kalbratorn, vilket är smart.

BenQ 271C har blivit professionellt hårdvarukalibrerad redan i fabriken för att färgåtergivningen ska vara så exakt som möjligt, något som är viktigt då skärmpanelerna har individuella skillnader för hur korrekt de visar färg och ljus efter montering. Det som är viktigt är att färgerna inte avviker med ett delta-E-värde högre än 2, något som skulle göra att man kan se nyansskillnad. En skillnad mindre än 2 är extremt svårt att se för det mänskliga ögat, medan ett värde under 1 är omöjligt att se visuell skillnad på.

Upplägget känner vi igen från SW271 med ett menysystem för alla möjliga inställningar för både bildkällor, färgrymd, bild-i-bild-funktioner och annat, så som manuell justering om så behövs. Dessutom går det att använda skärmen som en USB-hubb med möjlighet att både använda eller ladda kringutrustning på upp till 60 watt eller data via USB 3.1.

Den inbyggda SD-kortläsaren finns kvar, och stödjer SD-kort. Däremot har BenQ inte tagit till sig kritiken kring att kortläsaren sitter för långt in på skärmen på dess vänstersida, något jag berörde i mitt testa av SW271. Det hade varit smartare att skjuta ut i varje fall kortläsaren längre mot kanten för enklare hantering. Nu drar man sig från att använda den, dels för att det är svårt att se, men också för att det är krångligt att nå den.

USB-C, DisplayPort eller HDMI för insignal.

Funktionsrik

SW271C har en IPS-panel med en bildyta på 27 tum i16:9-format, och samma 4K-upplösning på 3840 x 2160 pixlar och en ljusstyrka på 300 nits.Bildskärmen kan visa 1,07 miljarder färgnyanser tack vare att panelen arbetar i 10 bitar. För färghanteringen och hårdvarukalibreringen arbetar den i 16 bitar.

Men värt att notera är att skärmen egentligen arbetar med 8 bitar men använder sig av en speciell metod för kontroll av uppdateringsfrekvensen, något som gör att man kan uppnå ett utökat antal färgnyanser än en statisk färgnyans, något som i vissa fall och updateringsfrekvenser kan vara synbart. Området är lite snårigt, men för vanliga användare med fotografiska ambitioner att få till rätt färg i sina bilder är det inga problem.

Färgrymdsmässigt kan skärmen visa 99 procent av Adobe RGB och hela den mindre färgrymden sRGB. Skärmen kan också hårdvarukalibreras med en kalibrator, något som gör att du slipper bry dig om skärmprofiler i operativsystemet. Dessutom går det nu att använda flera olika kalibratorer för just hårdvarukalibrering.

BenQ:s så kallade "hot-key-puck", i ny version.

För snabba byten av profiler behöver man inte gå in i menyn, det räcker med att snurra på »hot key puck«-reglaget sin är inkopplat och har sin plats i skärmens pelare. Den här versionen för SW271C har förbättrats med mindre plastigt utseende, en uppåtstående mitt knapp som också går att snurra på, vilket gör att hanteringen också känns bättre och snabbare.

Förval finns för sRGB, Adobe RGB, DCI-P3, Rec 709, HDR och Svartvitt läge. Snabbväxlingen gör att man kan se hur det man arbetar med ser ut i andra färgrymder även om det antagligen är klassiska Adobe RGB som är den de flesta kommer att ha som standard.

Visualisering av bildytans uniformitet på SW271C.

Jämn yta

Synvinklarna hos SW271C håller vad de lovar på 178 grader, vilket göra att det inte blir någon ändring i ljushet eller färg när man rör huvudet och tittar på olika ställen på skärmen. I vertikal rikting kan man ana en viss minskning av ljusheten, men den är liten.

Också jämnheten över ytan kännsbra, med liten avvikelse över hur den visar bilden på de olika områdena. Genom att titta på en svart bild i ett mörkt rum kan vi se hur panelen påverkar ljusstyrkan över ytans olika områden, något som också visar att jämnheten är god på SW271C. Tar vi en bild och förstärker skillnaderna ser det ut som blödningar från respektive hörn, med ljusare delar än mitten.

I praktisk betydelse är denna liten i detta fall och inget som påverkar bildens kvalitet, men blir skillnaden för stor så är också uniformiteten för dålig – alltså hur jämnt – uniformt – den kan visa bildens på olika delar av bildytan.Precis som hos SW271 är de mörkaste partierna inte 100 procent svarta även om de ändå är mörka. Svärtan är däremot bra, men det finns bildkärmar med panaler som har högre specifikationer som kan gå djupare än hos SW271C.

När vi testar att kalibrera samt verifiera färgrymd och färgtemperaturer ser vi att BenQ SW271C håller sig under ett deltavärde på 2 med uppmätt värde på 1,82, något som är det vi minst eftersträvar för att kunna återge färgen korrekt för det mänskliga ögats möjligheter att se skillnader i nyans.

BenQ skriver även om att skärmen nu har stöd för HLG jämfört med föregångaren, samt HDR, något som blir begränsat till 300 nits. Detta innebär i sin tur egentligen bara att skärmen kan hantera material med HLG och HDR snarare än att det är en skärm att faktiskt redigera exempelvis video i HDR – då behövs en skärm med stöd för för högre kontrast – och antagligen mer än 90 procent av färgrymden DCI-P3.

Däremot så har anpassningar till att visa material i 24/25/30p i så kallad "native frame rate" ökat möjligheterna en aning för den som arbetar med just rörligt. Dessutom finns möjlighet att koppla in inkällor för enheter som stödjer okomprimerad video via SDI till HDMI till skärmen, något som så klart är extra positivt för de som arbetar med detta och rörlig bild.

Slutsats

Precis som hos SW271 är nya SW271C en riktigt bra skärm för den som arbetar med bildredigering och behöver korrekt färg för att kunna redigera sin bild korrekt. Skärmen har många intressanta funktioner och har BenQ även valt att utveckla vissa delar. Däremot är delarna främst riktade mot video-området där förbättringarna kan ge en del fördelar, medan det för stillbildsfotograferna antagligen blir en rätt liten skillnad.

Skärmen har goda egenskaper med jämn bildyta, visar korrekt färg på ett professionellt vis med deltavärden under 2, samt möjlighet att snabba upp arbetsflödet med snabba val och ändringar av färgrymd via den medföljande pucken, samt även simuleringsmöjlighet för papperutskrift – direkt på skärmen.Hårdvarukalibrering är värd en hel del, liksom förbättringen med 16-bitars LUT-hantering. Dessutom är skärmen riktigt skarp, och jag gillar hur den presenterar alla detaljer på den matta skärmytan.

Specifikationer

Cirkapris16 000 kr
Storlek27 tum
PanelIPS
Upplösning3840x2160 (4K)
Ljusstyrka300 nits
Kontast1000:1
Responstid5 ms
Uppdateringsfrekvens60 Hz
Antal färger1,07 miljarder
FärgrymderAdobe RGB (99%), sRGB (100%), DCI-P3 (90%)
Bitdjup, färg10 bitar
HårdvarukalibreringJa
Kontakter2xHDMI (v2.0), 1xDisplayPort, 3xUSB C (1xPD)
Storlek503-618.7x647x285.3
Vikt10,9 kg