Kamera & Bild testar

Test: Elinchrom One – styrka och enkelhet

Elinchrome har lanserat sin första helt sladdlösa batteriblixt One. Den levererar 131Ws för den som vill kunna styra över ljuset överallt.

I slutet av sommaren lanserade Elinchrom sin nya kompakta blixt One. Det är deras första helt sladdlösa batteriblixt och den riktar sig till de som själv vill kunna styra över ljuset på platser dit man inte kan ta stora studioblixtar eller när man inte vill bära med sig en massa utrustning. En kort beskrivning skulle vara att One har storleken av en vanlig 70-200 f/2,8, en vikt på 1,5 kilo och med hjälp av Elinchroms Pro-sändare får du både automatisk styrning av ljuset, så kallad TTL, och manuel kontroll. One har ett inbyggt batteri som kan leverera 725 blixtar med full styrka (131Ws).

Modern design

One har begåvats med Elinchroms uppdaterade design och är ganska snygg. En slät svart yta med fästen för en hängrem ovanpå och ett avtagbart stativfäste i botten är de två punkter du kan använda för att montera blixten. Baksidan har en pekskärm, två knappar och en ratt. Konstruktionen vad gäller själva blixtröret är densamma som på de flesta Elinchromblixtar, det vill säga att blixtröret sticker ut utanför framkanten på blixten vilket gör att spridningen på ljuset kan bli väldigt stor om man så önskar. Det finns dock ingen möjlighet att zooma ljuset utan tillbehör. På sidorna finns två symboler som ändrar färg beroende på vilken grupp du väljer att blixten ska tillhöra, en ganska smart idé med vid fullt dagsljus är det inte alltid så lätt att se vilket färg symbolen har, annars fungerar det bra så länge man lär sig vilken färg som representerar vilken grupp. Sändaren på kameran visar nämligen vilka grupper du har blixtar aktiverade i och du kan justera de olika grupperna från sändaren.

Enkel att använda

För den som bara vill ta bra bilder med blixtljus och inte vill krångla med en massa extra inställningar så är Elinchrom One väldigt smidig. Du plockar upp den ur väskan, fäster den på stativ, väljer ljusformare och slår på den. Sen är det bara att fästa sändaren på kameran och börja plåta. Så länge du har sändaren inställd på TTL kommer blixtarna själva att välja en styrka som de tycker är lämpliga. Det är så klart inte säkert att du tycker likadant som blixten, men då kan du lätt gå in och under- eller överexponera blixtljuset för att hitta just rätt. Du kan också snabbt slå över till ett manuellt läge och själv ställa in exakt vilken styrka du vill ha. Under testet så gjorde jag oftast så att jag började med TTL och sedan slog jag över till det manuella läget för att låsa inställningen och snabbt kunna justera upp och ner. TTL-läget tillåter nämligen bara tre stegs justering (från det av blixten valda värdet), medan i det manuella läget har du tillgång till hela blixtens omfång. Det känns som den snabbaste taktiken för att hitta rätt ljusstyrka. Ser du baksidan av din blixt är det enkelt att kontrollera var på skalan du ligger i styrka. Elinchrom har sin egen styrkeskala som är samma över alla blixtar så du kan blanda One med andra Elinchromblixtar och veta precis hur blixtarna ligger i styrka mellan varandra.

Själva gränssnittet är förhållandevis enkelt. Det lättaste sättet att navigera är att använda pekfunktionerna så långt det går. Det är intuitivt och kombinerat med ratten går det snabbt att hitta och välja de funktioner som finns. Via pekskärmen kan du snabbt till exempel välja grupp, ställa in temperaturen på modelljuset, aktivera actionläget, slå av och på ljudet samt dyka ner i menyerna. Hemskärmen har en smart snabbfunktion också, längst ner i det högra hörnet finns en symbol som du snabbt kan trycka på för att aktivera en vald funktion. Här kan du välja om du vill ha till exempel modelljuset eller actionläget (om du vill ha en så kort brinntid som möjligt) lätttillgängligt. När actionläget används så kan blixten vara aningen mindre stabil i färgtemperatur, men jag kan inte påstå att det märktes under testet.

Tillbehör

En blixt blir väldigt mycket mer mångsidig om du har ljusformare. Du behöver något som riktar ljuset och något som gör det mjukare, i alla fall är det ganska vanliga önskemål. Men One saknar Elinchroms vanliga fattning och faller istället under OCF-formatet (off camera flash). Det innebär att du kan använda lättare softboxar och annat tillsammans med den gummiadapter som följer med blixten. Stativfästet har hållare för paraplyer så du kan enkelt använda sådana. Vill du använda tyngre softboxar eller annat med mer vikt behöver du även den kraftigare adaptern som säljs som tillbehör. Under testet använde vi gummiadaptern tillsammans med en 26cm reflektor och diverse olika paraplyer ingen av dessa skapade några problem utan fungerade bra. Du kan även använda Profotos OCF-tillbehör till Elinchrom One.

Inbyggt batteri

Något som skiljer One från en del andra liknande blixtar som till exempel Profoto B10 eller Godox AD100 PRO är att One har ett inbyggt batteri. Anledningen till det inbyggda batteriet ska vara att det då sitter mer skyddat och blixten blir tåligare. Det här betyder att du inte kan byta batteri och fortsätta plåta när batteriet är slut, istället måste du sluta plåta och ladda, eller ta fram en ny blixt med ett laddat batteri. Den här nackdelen kan dock lösas med hjälp av ett tillbehör i form av en powerbank som kan ladda batteriet medan blixten är påslagen, du kan också ladda blixten via strömkabeln och fortsätta fotografera, men det kräver ju at du är nära ett vägguttag. Det är så klart en bra lösning, men jag hade nog gärna sett ett utbytbart batteri då det känns lite smidigare. Det ska dock sägas till Elinchroms fördel att deras batteri håller för 725 blixtar medan Profotos B10-batteri bara ger 400 blixtar (Profoto ger dock 250Ws).

One laddas med hjälp av en usb-c-kabel vilket är en smart lösning. Du har garanterat ett gäng sådana sladdar och även om blixtarna säljs med en laddare har du sannolikt en sladd till hands när blixten behöver laddas.

Elinchrom har sett till att framtidssäkra One genom att stoppa in teknik som idag inte utnyttjas till så väldigt mycket, men som man antar kommer att kunna användas mer i framtiden. Den teknik jag refererar till är wifi. I dagsläget kan den användas för att uppdatera blixten med ny mjukvara, men man tänker sig att man i framtiden ska kunna göra fler saker via wifi. One har även blåtand (och givetvis också Elinchroms radiossytem) med vilken den kan kommunicera med din Iphone via Elinchroms app.

Pris10900kr (ink blixt, diffusorkåpa, laddare, bajonettfattning i gummi och väska)
Styrka7-131Ws
FunktionerHSS, TTL
InställningsljusLED 3000 Lumen i 2700-6500K
Brinntidt0.1 1/7000-1/625 s (Action Mode)
Uppladdningstid0,06 - 0,9s
Vikt1,5kg
Mått22,5 x 10 x 10

För vem?

Elinchroms nya One passar kanske framför allt de som redan investerat i Elinchroms blixtsystem där den passar in bra. Men även den som vill börja fotografera med blixt och vill ha något som går att ta med överallt. En porträttfotograf som arbetar on location, en bröllopsfotograf eller någon annan som behöver ett snabbt och enkelt arbetsflöde. Visst är den är tyngre och större än en vanlig speedlight, men det går inte att komma ifrån att den högre styrkan ger större kreativa möjligheter. Den tydligaste nackdelen är väl det inbyggda batteriet som gör att om du inte har möjlighet att ladda när batteriet tar slut så är det slut på blixtrandet. Men det finns en powerbank som tillbehör som kopplas in och ge ström även medan blixten används. Så om man inte är på resande fot under lång tid utan ström borde det i realiteten inte vara ett problem. Om batteriet skulle tappa i prestanda efter lång användning så går det att byta ut. På det stora hela är Elinchrom One en bra blixt för dig som behöver en kompakt, lättanvänd blixt med bra ljus. För att vara Elinchroms första sladdlösa batteriblixt har de lyckats bra med One och kommande modeller kommer säkerligen att vara lika bra (för det kommer fler).