Kamera & Bild testar

Samsung NX mini: Snygg – men inte så snabb

Kameran har en hel del scenlägen, vilket ger hjälp på traven med alla inställningar. Förutom att fotografera barn kan kameran även vakta barn u2013 med den inbyggda babyvakten. brn1/30u2009S, Fu20093,5, ISOu2009400, 24u2009MM
Kameran har en hel del scenlägen, vilket ger hjälp på traven med alla inställningar. Förutom att fotografera barn kan kameran även vakta barn u2013 med den inbyggda babyvakten. brn1/30u2009S, Fu20093,5, ISOu2009400, 24u2009MM
Med kamerans nattläge fixar kameran till bruset som uppstår. Och resultatet blir faktiskt riktigt bra vid frihandsfotografering. brn1/15u2009S, Fu20093,5, ISOu20093200, 24u2009MM
Med kamerans nattläge fixar kameran till bruset som uppstår. Och resultatet blir faktiskt riktigt bra vid frihandsfotografering. brn1/15u2009S, Fu20093,5, ISOu20093200, 24u2009MM

TEST: Liten, slimmad och snygg – så vill Samsung att vi ska se på deras minikamera NCX Mini, med möjlighet till utbytbart objektiv, samt inbyggd wifi och NFC.

Med lätt vikt och en tjocklek på bara 23 mm så är Samsung NX Mini riktigt liten. Så liten att man nästan tror att det är en kompaktkamera. Men tittar man närmare så ser man att kameran har möjlighet till utbytbar optik – Samsung har med NX Mini nämligen introducerat ytterligare en koppling: NX-M.

Innanför det tunna skalet hittar vi en 1-tumssensor på 20,5 megapixlar, med ett ISO-omfång på 100-25600 ISO.

Designen är grejen

Slimmade kameror är oftast snygga, och så tycker jag även att NX Mini uppfattas. Kameran finns i flera färger, och den vita varianten som jag testat känns riktigt stilren och snygg, med plana fina ytor som går bra ihop med ovansidans delar i borstad aluminium.

Vanligtvis brukar även plana, platta och glätta kameror innebära att ergonomi och handhavande blir lidande, något som faktiskt stämmer även här. Greppet på kameran är inte helt lyckat eftersom kameran är något svår att hålla i, dels på grund av materialval, men även på grund av att den är så platt och inte har något att direkt greppa.

Knapparna känns helt okej i känsla och placering, även om de kunde varit något bättre. Men då får vi också komma ihåg att det oftast är något svårare att skapa en snygg och stilren kamera som samtidigt har alla dessa egenskaper gällande funktion.

Dela med wifi

En av grejerna som gör kameran är möjligheten att dela dina bilder via wifi. Med NFC kan du snabbt koppla upp kameran mot mobilen för att skicka ut dina bilder mot webben, på flera olika sätt genom de appar och val som finns i kameran. Du kan till och med använda kameran som en babyvakt för att se vad ditt barn har för sig i sitt rum.

En annan sak med kameran är den tryckbara och vinklingsbara skärmen som går att vinkla rakt uppåt, vilket gör att kameran då går in i läget för »självporträtt«. På så vis kan man alltså se sig själv framför kameran och ta bilden i rätt läge. Smart och roligt, framförallt om man behöver en kamera i just detta syfte.

Förutom självporträttsläget har kameran även en del andra smarta lägen som man kan välja. Exempelvis finns barn-bild, landskap, fyllig ton och vattenfall, tillsammans med flera andra. I det stora hela är skillnaden inte så stor mellan de olika valen, de är främst till för att få till rätt bländare och slutare.

Sensorn i NX Mini har egentligen en rätt bra sensor innanför sitt skal. Men även om kameran har många inställningar för att justera bildkvaliteten så ser vi att råformatet från kameran inte blir helt som vi förväntat oss.

Bilderna brusreduceras något hårt, vilket innebär att skärpan minskas i bilder tagna med hög ISO-känslighet. Däremot blir bilderna över lag helt okej.

Film i kameran ger däremot riktigt bra bildkvalitet, med bra skärpa och återgivning i små detaljer, på ett bra vis.

Slutsats

Samsung har skapat en snygg och stilren kamera som är lätt att ta med, allt hänger egentligen på vilket objektiv man väljer att montera – det är den delen som står ut mest från kamerahuset. Kameran är över lag rätt enkel att använda, och har flera val som gör att man kan få skjuts på vägen, bland annat genom olika fotolägen.

Men det är nog ändå färgen och designen som tillsammans med wifi-funktionen gör kameran.