Kamera & Bild testar

TEST: Fujifilm XF 23mm f/1,4 R LM WR – skarp vidvinkel för många lägen

Fujifilm tillbringade förra året med att bland annat lansera tre uppdateringar av deras klassiska fasta f/1,4-objektiv. Här är det sista av dessa tre och vi är ännu en gång imponerade av vad Fujifilm lyckats åstadkomma.

Fujifilms 23mm f/1,4 R LM WR lanserades i höstas tillsammans med den nya 33mm f/1,4 R LM WR och är det tredje objektivet i den lilla trion som består av 18, 23 och 33mm med bländare f/1,4 som vi testar. De två tidigare objektiven har levererat fina resultat så förväntningarna på detta är höga. Samtliga tre objektiv (18, 23 och 33) är ersättare till några av Fujifilms första fasta objektiv med samma bländare.

Förändringarna i 23an, jämfört med föregångaren, är dels synliga men också sådant som inte syns förrän man tittar på bilderna eller känns när man använder objektivet.

Bländarens A-läge har en låsknapp som behöver tryckas ner både när du ska i och ur läget.

Det första är att det nya objektivet är större, objektivet är något längre medan filtergängan gått från 62mm till 58mm. Viktmässigt har det gått från 300gr till 375gr. Vad får man då för den ökningen i storlek och vikt? Till exempel en vädertätning, vilket är ett välkommet tillskott.

Det har också tillkommit en linjär fokusmotor, den gör autofokusen snabbare och tystare, även det är så klart också välkommet. Den linjära fokusmotorn har dock lett till att fokusomställaren har plockats bort, på den tidigare varianten kunde man skjuta fokusringen i längsled och på så sätt ställa om till manuell fokusering, vill man fokusera manuellt nu får man ställa in det på kameran, om det är viktigt för dig vet bara du. En annan förändring är att bildcirkeln nu är större, detta för att ge bildstabiliseringen i kamerahusen mer att arbeta med och därmed ge ett bättre resultat.

Gediget

Liksom 18 och 33millimetersobjektiven är det här ordentligt byggt. Det ger ett positivt intryck och känns aldrig sladdrigt eller plastigt. Fokusringens gång är mjuk och motståndet i den är lagom, det har även en greppvänlig räffling som fungerar bra och ger bra grepp om objektivet även om man inte fokuserar manuell. Bländarringen är likadan den, klicklägena är distinkta men lätta att justera. Den har också ett låsbart A-läge, det kräver att man trycker ner en liten rödmarkerad knapp bredvid A-läget både för att hoppa i och ur läget.

Designmässigt följer det samma linje som Fujifilms övriga objektiv med en blandning av retro och modernt och gillar man Fujifilms designkoncept så kommer man sannolikt att gilla utseendet på även det här objektivet.

Ljusstyrkan och den snabba autofokusen gör objektivet bra på att fånga snabba ögonblick i vardagen. 1/35s, f/2, ISO 320 (Fujifilms bildprofil Acros)

Bra till vardag

Den moderata vidvinkeln som 23mm ger på en aps-c-kamera (det motsvarar ungefär 35mm i fullformat) fungerar utmärkt som ett vardagsobjektiv eller för dig som gillar gatufoto. Det fungerar bra för att fotografera snabba ögonblick inomhus tack vare ljusstyrkan och den kortare brännvidden som gör att man inte behöver ta ett steg bort för att fånga det som händer.

Den nya, linjära, fokusmotorn gör också sitt till när det kommer till att kunna fånga snabba händelser. Jag upplever den som snabb från korta avstånd till långa och det är heller inga problem att följa motivet med den följande autofokusen. Fokuseringen är i stort sett ljudlös också, något som säkerligen uppskattas av de fotografer som också pysslar med film. De kommer säkerligen också att gilla att objektivet är väl justerat för så kallad focus breathing, alltså att objektivet ändrar brännvidd när man fokuserar från närgränsen till oändligt.

Fujifilm XF 23mm f/1,4 R LM WR är ett bra objektiv för lite allt möjligt, ett ypperligt alternativ till normalen om du gillar ett lite mer vidvinkligt perspektiv. 1/420s, f/3,6, ISO 320

Optisk prestanda

Som nämndes i den inledande texten så har Fujifilms två andra uppdateringar av deras klassiska objektiv, om man får kalla dem det, visat sig prestera riktigt bra när det gäller både skärpa och oskärpa. XF 23mm f/1,4 R LM WR är inte annorlunda. Det är skarpt vid största bländaröppningen och även om det blir aningen bättre skarpare när man bländar ner, så går det från skarpt till skarpare så det är inget problem att använda objektivet på full öppning om man så vill.

Det är heller ingen större skillnad på skärpan i hörnen oavsett om du fokuserar i mitten eller i hörnet när du fotograferar en plan yta. Det förekommer en del vinjettering men den försvinner nästan helt vid f/5,6 och är heller inte svår att justera bort i efterhand vid de större bländarna. Objektivet lider heller inte av kromatisk abberration.

Fujifilm har lyckats få till ytterligare ett objektiv med mycket bra optiska egenskaper. 1/600s, f/2, ISO 320

Oskärpan är, även den i stil med de två tidigare testade objektiven, bra. Tyvärr har inte solen tittat fram i någon större utsträckning under testperioden, men de gånger jag kunnat fotografera i motljus har jag inte kunnat se några svagheter i objektivet vid den typen av fotografering.

Sammanfattning

Det får nog sägas att Fujifilm har lyckats bra med sina uppdateringar av de tre klassiska objektiven. XF 23mm f/1,4 R LM WR levererar skärpa och oskärpa som båda ser mycket bra ut. Känslan i objektivet går heller inte att klaga på. Det enda som någon kanske saknar från det tidigare objektivet kanske är det något kortare formatet och möjligheten att byta mellan af och manuell fokus med hjälp av fokusringen. I övrigt är det här ett riktigt bra objektiv för den som vill ha en ljusstark, moderat vidvinkel till sitt X-system.

+Skarpt, vädertätat, bra autofokus
-Ingen fokusomställare, något större än föregångaren

Specifikationer

FattningFujifilm X
FormatAPS-C
Brännvidd23mm (motsvarande 35 i fullformat
Cirkapris10490 kronor
BildstabiliseringNej
Maximal bländaref/1,4
Minsta bländaref/16
Antal bländarlameller9 st
Närgräns19cm
VädertätningJa
Filterstorlek58mm
Diameter x längd67mm x 77,8mm
Vikt375g