Kamera & Bild testar

TEST: Irix 30mm f/1,4 Dragonfly – Med en cinematisk bildkänsla

Både vidvinkel, ljusstyrka och härlig bokeh som påminner om filmvärlden är karakteristiska egenskaper för detta objektiv, på bekostnad av snabb fokusering.

Irix har skapat en del både bra och spännande manuellt fokuserade cinemaobjektiv, något som gjort att de nu skapat denna variant i fullformat – Irix 30mm f/1,4 Dragonfly med manuell fokusering, som bygger på cinemaobjektivet Irix 30mm T1,5 Cine.

Det tekniska bygget är likadant här, något som enligt Irix också är för att bevara den cinematiska känslan, men designen är något annorlunda, och följer det koncept vi är vara vid från Irix, bland annat fullformatsobjektivetIrix 45mm f/1,4 Dragonflysom vi testade för drygt ett år sedan samt Irix 45mm f/1,4 Dragonfly för Fujifilm GFX.

Just detta nya Irix 30mm-objektiv finns tillgängligt för Nikon F, Canon EF och Pentax K, men är också kompatibla med Nikons F–Z- och Canons EOS EF-RF-konvertrar.

Snygg bokeh – men synlig vinjettering. 1/640 S • F/1,4 • ISO 360
Objektivet ger bilder med finfin bildskärpa.

Fokusringen är väl tilltagen och har en bred gummerad yta som ger bra grepp. För extra grepp har objektivet även den karakäristiska utbuktnaden i gummi som kan användas som tumstöd. Objektivet i sig utstrålar kvalitet och är också vädertätad för att klara av utomhusaktiviteter. Bländaren ställs på kamerahuset.

Reglage. Den blå fasen ökar greppet på den manuella fokusringen. Framför syns låsreglagets räfflade ring.

På objektivet finns också fokusskalan, vilket i detta fall känns helt avgörande eftersom objektivet fokuseras helt manuellt, vilket också gör att det inte passar för att fotografera snabba förlopp. Genom att snegla på denna kan man snabbt ser var man befinner sig på skalan, något som kräver en del övning om man inte är van.

En annan smart grej är också låsreglaget som sitter närmast frontlinsen, som gör att jag som fotograf kan ställa in trögheten på fokusringen, samt låsa det från att vridas. Den tanken är god, men är tyvärr inte så bra som den skulle kunna vara. Anledningen är att fokusringen är rätt trög redan från början, och blir bara något trögare när låsreglaget närmar sig det helt låsta läget.

Objektivet fungerar också bra för närbilder med snygg bakgrundsoskärpa.
I svagt ljus kommer f/1,4 till användning.

Här hade det varit mycket bättre om ett olåst läge varit mycket mjukt och snabbjusterat – nu är blir skillnaden mellan »redan trög« och »mycket trög« helt enkelt för liten för att egentligen vara användbar i det syftet.

Objektivet är också relativt kompakt för sin ljusstyrka, även om vikten inte är att leka med – med över 850 gram.

Slutsats

Objektivet är vädertätat, vilket bidrar till det kvalitativa intrycket.
Objektivet är uppbyggt av tre ED-linselement, två högrefraktiva linselement och ett asfäriskt sådant.

Det jag gillar absolut mest hos objektivet är känslan i bilderna, framförallt brännvidden i kombination med den fina bakgrundsoskärpan vid f/1,4, kanske med ett bidrag av de elda rundade bländarlamellerna. Objektivet passar över lag till det mesta, så som porträtt, natur och närbilder.

Mittskärpan är riktigt, riktigt bra, även om den är något mjukare vid just f/1,4. Viss vinjettering syns däremot vid f/1,4, men i övrigt är det inte så mycket att klaga på, med både kontrollerad distorsion och kromatisk aberration.

För den som både fotograferar och filmar utan behov av snabb autofokus presterar detta objektiv riktigt bra, till ett bra pris.

+

Kvalitativt byggd

Bra bildskärpa

Vacker bokeh

-

Tungt

Synlig vinjettering vid f/1,4

Trög fokusring

Bättre justing av tröghet

Specifikationer

Fattning

Nikon F, Canon EF, Pentax K

Format

Fullformat

Brännvid

30 mm

Cirkapris

8 000 kr

Bildstabilisering

Nej

Maximal bländare

f/1,4

Minsta bländare

f/16

Bländarlameller

11 (rundade)

Närgräns

0,34 m

Vädertätning

Ja

Filterstorlek

86 mm

Diameter x längd

94 x 106 mm

Vikt

Ca 855 g