Kamera & Bild testar

TEST: Microsoft Surface Pro 8 – bra för enklare bildredigering

Microsoft Surface Pro 8 har en del att bjuda på för den som vill göra användningen i Photoshop och Lightroom enklare.

Med tredje generationen av Microsofts Surface-enheter träffade man till slut rätt. Efter så många misslyckade hårdvarusatsningar kan man förstå att Microsoft sedan valde att ändra så lite som möjligt på något som redan funkade. Men Surface Pro 3 kom 2014, och när Surface Pro 7 2020 fortfarande såg nästan likadan ut kunde man ju konstatera att det hänt en del på de åren som Microsoft behövde komma ikapp med. I synnerhet tunnare ramar runt skärmen.

Surface Pro 8 är den enheten, där man äntligen släpper sargen och vågar följa utvecklingen. Tyvärr är det inte bara av godo, för vi blir också av med en och annan fördel från Surface Pro 7.

Det blir alltmer vanligt med Oledskärmar i surfplattor och datorer men Microsoft håller fast vid LCD. Det är trots allt en utmärkt LCD-skärm, med väldigt lite färgskiftningar och hög upplösning. Man har även lyckats bra med svärtan så att man inte stör sig på bakgrundsljuset vid filmtittande.Kameran på baksidan är acceptabel för dokumentation, men videosamtalskameran håller hög standard för datorer.

För- och nackdelar vid bildredigering

Det är alltid en frihet att kunna arbeta direkt mot bilden, alltså att man använder sig av verktyg som penslar eller annat direkt på bildytan istället för en platta. Men i detta fall finns det så klart också avkall på känsla för användningen, då en fristående ritplatta utan skärm oftast har mer dedikerade funktioner och avancerade pennor som ökar exaktheten.

För den som inte är van vid dessa bjuder däremot Surface Pro 8 på en närhet till sitt material som gör det enkelt att faktiskt justera bilden. När jag lägger skärmen plant på bordet och tittar från ovan så är det också enkelt att manipulera bilden med pennan genom att välja verktyg i exempelvis Lightroom eller Photoshop. Och med 13 tum stor skärm blir det också rätt rymligt, med förhållandet i 15:10-format – framförallt med bilder tagna i det klassiska 3:2-formatet som då exakt fyller ytan till storlek.

Navigeringen är enkel när den görs med pennan direkt på skärmen, något som innebär ett lyft för de som aldrig använt ritplatta förut.

Känslan är också okej i pennan, framförallt är responsen i pennans hantering tillräckligt snabb för att det inte ska kännas som någon seg fördröjning. Dessutom visas också punkten för var pennans spets är, någon centimeter ovanför plattan, vilket gör att man snabbt får en känsla för vad man befinner sig.

Däremot kan jag tycka att pennans knapp sitter för högt, framförallt om man som jag gillar att hålla pennan något under mitten för att få precisionen i verktygen. En idé hade varit att ha två knappar, på varsin sida av pennan i olika höjd, samt med möjlighet att stänga av en av dom om så behövs. Då skulle man kunna välja "rätt höjd", alternativt få en extra knapp på köpet för ett annat finger, beroende på hur man håller pennan.

Själva pennan har också en inbyggd vibrator för att känslan vid användning ska bli mer likt riktig pennanvändning, en funktion som annars sitter i strukturen hos dyrare ritplattor. Funktionen är inget för professionella användare, men kan säkert vara bra för de som behöver extra feedback i sin hantering.

Läs hela testetoch alla specifikationer på mobil.se.