Kamera & Bild testar

TEST: Motorola Edge 30 Ultra – så ser 200 mobila megapixel ut

Motorolas nya flaggskepp tänker mer på teknik för teknikens egen skull än på verklig nytta – med 200 megapixel och outnyttjad potential.

Kamera Bild har tillsammans med systertidningen Mobil testat nya Motorla Edge 30 Ultra – som har användbara egenskaper även om det mesta är onödigt krut som Motorola inte lyckas utnyttja till något som faktiskt bidrar till upplevelsen.

200 megapixel i kameran är faktiskt bara dåligt. Ja, så enkelt är det. I alla fall i utförandet som vi får se det här, i Motorola Edge 30 Ultra. Den extremt högupplösta sensorn bidrar med bilder som kan bli väldigt utrymmeskrävande, sisådär 50-60 megabyte, men utan att det för den skull innebär bättre bilder.

Vi ska säga, att även om Motorola nämner möjligheten att skriva ut dina bilder som jättestora affischer, så är det varken här eller i andra liknande mobiler huvudsyftet. Istället används nästan uteslutande hög upplösning som den här i kombination med pixelbinning, en teknik som innebär att information från flera pixlar används för att skapa en bild i lägre upplösning med bättre ljuskänslighet och mindre brus.

Vi har så klart även sett exempel på när högupplösta sensorer används för att ge kameran zoomegenskaper. Inget av dessa potentiella användningsområden lyckas Motorola bra med i Edge 30 Ultra.

Resultatet en besvikelse

När jag tar bilder i mörker, oavsett om jag dristar mig till att göra det i full 200-megapixel-upplösning eller med pixelbinning så blir resultatet en besvikelse. Jämfört med en lång rad andra telefoner jag har tillgängliga blir bilderna, framförallt i mörker, sämre med Edge 30 Ultra. Även Motorolas egen billigare systermodell Edge 30 Fusion tar bättre bilder.

Motorola lyckas inte övertyga oss om någon fördel med att ha 200 megapixel.

Specifikt när det gäller zoom, och de 200 megapixlarna kunde kommit till användning, gör Edge 30 Ultra oss besvikna. En annan välkänd mobiltelefon med högupplöst sensor, Samsung Galaxy S22 Ultra och dess 100x zoom, ja faktiskt även föregångaren S21 Ultra, slår Moto Edge 30 Ultra rejält på fingrarna. I kameraappen på Motorolan är maximal inzoomning 16 gångers förstoring och när jag provar att ta en bild med samma inzoomningsgrad med S21 Ultra är den bilden bättre på alla vis.

I Edge 30 Ultra är det huvudkameran som är på 200 megapixel och den kompletteras först och främst med en ultravidvinkel som även tjänstgör som makrokamera samt sedan med en tele på 12 megapixel med 2 gångers optisk zoom. Telefonen kan ta bra bilder, men då främst i väl upplysta miljöer. Så fort ljuset tryter eller du vill avbilda något lite längre bort så är Edge 30 Ultra fel val.

Läs hela testet mobil.se.