Kamera & Bild testar

TEST: Nikkor Z 28mm f/2,8 SE – självklar kitglugg till Nikon Z fc

Bra bildkvalitet, extremt låg vikt och passande design. Det här objektivet passar bra för egentligen alla Nikon Z-kameror, men passar extra snyggt till en Nikon Z fc.

Lätt och liten – ja, nya Nikkor Z 28mm f/2,8 SE är alltså en andra version av det klassiska MF-objektivet från svunna tider, även om detta motsvarar 42mm i DX-formatet –eller APS-C – som nya Nikon Z fc använder sig av.

Snyggt kamerahus i finfin retrodesign behöver så klart även ett passande objektiv, även detta i retroinspirerad känsla. Så tänkte Nikon och det gjorde de så klart helt rätt i, och därför släpptes ävenNikkor Z 28mm f/2,8 SE, alltså en andra version av det klassiska MF-objektivet, även om detta motsvarar 42mm i det beskurna DX-formatet (som det blir här med Nikon Z fc som har en DX-sensor i APS-C-format.

Lätt och enkelt. Objektivet passar bra för både Nikon Z FX och DX – men framförallt för nya Nikon Z fc (med DX-sensor) som den designmässigt passar finfint till.
Lätt och enkelt. Objektivet passar bra för både Nikon Z FX och DX – men framförallt för nya Nikon Z fc (med DX-sensor) som den designmässigt passar finfint till.

Retrodesignen är nära på likadan som de äldre retroklassiska objektiven, med en gummiräfflad fokusring som i detta fall även är programmerbar. Dessutom har den finräfflade stålringen som ger en snygg avskiljare mot den inre räfflade delen som på de äldre MF-objektiven var den manuella bländarringen.

Den äldre Nikkor 28mm f/2,8 AIS.
Den äldre Nikkor 28mm f/2,8 AIS.

Här får vi däremot inte ta del av hela kakan, snyggt vore ju så klart att den inre delen också på denna moderna version var justerbar för just bländarinställningen, om än elektronisk mot dåtidens mekaniska, men vi får nöja oss med möjligheten att sälla in fokusringen som justering av bländarvärdet. Kanske inte helt fel, men heller inte helt lätt, eftersom det inte finns några steg i den steglösa rotationen är det rätt svårnavigerat.

Kitobjektivet presterar riktigt fint. 1/125s, f/6,3, ISO 200.
Kitobjektivet presterar riktigt fint. 1/125s, f/6,3, ISO 200.

Men i det stora hela tycker jag ändå att det fungerar, även om det är viss bakläxa – jag hade helt enkelt velat se mer av de analoga kopplingarna när man väl gått den vägen. Men samtidigt förstår jag också att man måste ta sig an den nya tekniken för att föra den framåt och samtidigt skapa något som passar den tänkte målgruppen med de funktioner som de efterfrågar.

Även om Nikon menar att det är skyddat mot damm så har den inte gummipackningen vid fattningen. Autofokusen är relativt snabb, hanteringen likaså, och den manuella fokuseringen är riktigt, riktigt bra att använda – mjuk och exakt, precis som man vill ha det. Dessutom är objektivets AF mycket tyst.

Följande autofokus fungerar mycket bra hos Nikon Z fc. 1/160, f/6,3, ISO 200.
Följande autofokus fungerar mycket bra hos Nikon Z fc. 1/160, f/6,3, ISO 200.

Slutsats

Eftersom objektivet kan användas på både DX-kameror, som Nikon Z fc som den passar utmärkt på, men även FX-kamerahus, kan man titta hur den presterar på två vis. Vinjetteringen är uttalad mot kanterna på FX-sensor och minskar nedbländad, medan vinjetteringen är mindre hos DX eftersom problematiken försvinner med den beskurna bildcirkeln – även om den är synlig på f/2,8.

Bildskärpan fungerar på samma vis, med ökad skärpa mot mitten och även nedbländat.

Objektivet kontrollerar också både kromatisk aberration och distorsion på ett bra vis, och är inget problem.

+

Bra skärpa

Kompakt

Extremt lätt

Tyst autofokus

-

Tydlig vinjettering vid FX, vinjettering vid DX

Steglös funktionsring

Mjuk kantskärpa f/2,8 FX

Summerar vi alla delar så är detta objektiv en bra investering, framförallt i princip en självklarhet till Nikon Z fc som den passar så bra till. Brännvidden är också trevlig att använda både på DX där den nämar sig normalen, eller FX där man får en användbar vidvinkel.

Vikten och storleken i förhållande till sin ljusstyrka på trevliga f/2,8 gör att objektivet mycket väl kan vara det objektiv som blir standard att ha på hos en Nikon Z fc.

Nikon Z 28mm f/2,8 SE och Z DX 16-50 f/3,5-6,3.
Nikon Z 28mm f/2,8 SE och Z DX 16-50 f/3,5-6,3.

Samtidigt som Nikon släppte Nikon Z fc släpptes även objektivetNikkor Z DX 16-50 f/3,5-6,3 i silver.

Specifikationer

Fattning

Nikon Z

Format

FX

Brännvid

28 mm (42 mm i DX)

Cirkapris

Säljs ännu ej separat,13 000 kr i kit med Nikon Z fc.

Bildstabilisering

Nej

Maximal bländare

f/2,8

Minsta bländare

f/16

Bländarlameller

7

Närgräns

0,19 m

Vädertätning

Nej

Filterstorlek

52 mm

Diameter x längd

71,5 x 43 mm

Vikt

160 g