Kamera & Bild testar

Test: Nikon D5600 – en liten uppdatering

Vitbalansen träffar ofta rätt, även när det gäller glödlampsljus och konstiga hudfärger.b rn1/100u2009S, Fu2009/1,8, ISOu20091100, 70u2009MM
Bilder tagna på hög ISO inomhus i svagt ljus blir imponerande bra med Nikon D5600.tb rn1/125u2009S, Fu2009/2,5, ISOu200910u2009000, 50u2009MM

Nikon uppdaterar mellansegmentet med en ny 5000-modell. Nikon D5600 är en mindre uppdatering av föregångaren med bland annat bluetooth och NFC, plus några andra funktioner.

Som en kombination av Nikons mindre och större kameror ger 5600 en blandning av dessa – lätt, liten, smart och med intressanta möjligheter till inställningar och funktioner, men inte det där lilla extra som finns i modellerna i 7000-serien.

Sensorn är densamma som hos föregångaren, på 24,2 megapixlar och i APS-C-format, det som Nikon kallar DX-format. Den höga upplösningen på en kamera som denna gör att du får många pixlar i kompakt format, vilket är guld värt eftersom kameran följer med ut. Och det är också lite det som är tanken med D5600, eftersom de främsta nyheterna vi hittar i kameran har med uppkopplingen att göra, även om det finns några fler nyheter värda att nämna.

Som sin föregångare

Designmässigt ser kameran ut precis som D5500 på alla sätt och vis. Kamerahuset är smalt och slimmat, och har blivit något lättare, men i övrigt är det lite som skvallrar om att det är en ny modell jämfört med föregångaren.

Greppet är riktigt bra på grund av både gummit, känslan i detta, samt djupet i greppet. Kameran har helt enkelt blivit smidigare.

Extra pekskärmsfunktion

D5500 fick en pekskärm när den kom, liksom denna har. Att den är vridbar är bara ett plus, och den går att vrida runt och fästa tillbaka i kamerahuset, eller vrida tillbaka så den skyddas.

Extra plus är funktionen för att använda tummen för att flytta fokuspunkt med, något som vi hyllade när vi testade Nikon D5500 under 2015. Sedan dess ser vi att konkurrenterna utvecklat metoden med fler inställningsmöjligheter, vilket vittnar om att funktionen är bra.

Nikon har även uppdaterat D5600 med funktionen för att snabbt bläddra igenom bilderna som finns på minneskortet via den nedre delen av skärmen. Det är helt enkelt bara att dra tummen vänster eller höger så bläddrar man igenom alla bilderna. Detta gör att man snabbt kan hitta bilden man söker om man ska visa någon annan.

Filmning med skärmen

D5600 filmar i full-HD i 1080/60p. Precis som med föregångaren går det att välja den något plattare och kontrastlösare bildstilen om man gillar att efterbehandla, vilket är bra.

Autofokusen fungerar fint, och genom att använda pekskämen blir det tyst och bra fokusering utan att man behöver skaka kameran. Använder man dessutom ett av de nya AF-P-objektiven så blir det riktigt tyst, och dessutom går det snabbt – resultatet blir riktigt bra. Men är man en som filmar ofta så går det inte att göra allt för avancerade inställningar eller styra allt, men väl använda det manuella läget för att få lite mer kontroll.

Nytt är funktionen för att kunna spela in timelapse-filmer direkt i kameran. Genom att välja intervall och fotograferingstid så kan du låta kameran kämpa på för att fånga de där häftiga molnen som rör sig över den mörka himlen, eller när du krattar löv som aldrig förr. I funktionen går det även att välja exponeringsutjämning, vilket kompenserar för ljuset mellan bilderna så att det inte blir tydliga hack när kameran ändrar sin exponering för att kompensera när ljuset ändras. Timelapse-funktionen finns redan i flera av Nikons större modeller och det är kul att se att den nu kommer i denna kamera.

En av de kanske större förbättringarna mot D5500 är att D5600 har stöd för Snapbridge. Detta i sin tur innebär förbättrade och förenklade funktioner för trådlös hantering. Exempelvis kan du ställa in kamerans klocka via appen, synka platsdata och föra över bilder. Men kanske roligast och bäst är möjligheten att föra över bilder från kameran till telefonen och vidare ut på nätet, eller ta bilder.

Kameran är lätt att koppla upp, det är egentligen bara att ladda hem Snapbridge-appen och följa instruktionerna. Har du en telefon med NFC så går det ännu lättare – då är det bara att hålla enheterna nära varandra så fixar de inställningarna själv. Riktigt bra.

Bra är också den nya BLE-upkopplingen. Via denna lättvikts-blåtandsuppkoppling kan du vara uppkopplad mot kameran utan att den drar någon direkt ström, och kameran kopplar över sig till wifi-läge för att snabbare kunna föra över bilder i hög upplösning.

I stort sett lyckas tekniken mycket bra för att ge extra funktioner som underlättar för dig som fotograf.

Sensorn är samma som sitter i D5500. Mellan dessa två och de tidigare modellernar har signalhanteringen förbättrats vilket gör D5500/D5600 märkbart bättre på höga känsligheter än sina föregångare.

Det går också bättre att lyfta detaljer ur skuggorna på ett annat sätt än tidigare. Ser man till bildkvaliteten så får man mycket för pengarna när det kommer till D5600.

Slutsats

Kameran är en bra kamera för alla som behöver en enkel och rolig kamera, samt med möjligheten att ändå utvecklas eftersom en del funktioner inte enbart är för nybörjaren. Kameran ger mer än 3000-modellerna men har ändå funktioner som vi hittar i modellerna uppåt.

Hög upplösning och bra bildkvalitet gör att bilderna blir mycket bra, även i svagt ljus med rätt objektiv. Kameran fungerar också bra för den som vill filma eller ha med sig en kamera på utflykten – eftersom den är så liten – samt att den har möjlighet att passa alla i familjen.

En del av grejen med kameran är uppkopplingen, och gillar du att lägga ut bilder på sociala medier eller styra kameran på avstånd så är Nikon D5600 ett bra alternativ.