Kamera & Bild testar

TEST: Så bra är kameran i nya Samsung Galaxy S21 FE

De tre kamerorna på baksidan av Samsung Galaxy S21 FE ger 3x optisk zoom och har bra egenskaper för fotografering i mörker – men är den värd sitt pris som kameramobil?

Galaxy S21 FE är både ett alternativ och ett komplement till de övriga telefonerna i familjen. Dess främsta förtjänster är skärmen och även prestandan imponerar.Mest intressant med S21 FE är kanske kamerorna då i kombination med mjukvara.

Telefonen levereras så klart med Android 12, vilket gör att den får ta del av de nyheter som Samsung introducerade i och med den uppdateringen. Det innebär till exempel att du i galleriappen kan redigera bort oönskade objekt i bakgrunden på foton du tagit med kamerorna.

Ser vi specifikt på kamerorna i S21 FE bidrar de, som telefonen som helhet egentligen, inte med någon direkt innovation. Tre kameror på baksidan ger tillsammans 3 gångers optisk zoom, bra mörkeregenskaper och vidvinkel, men prisskillnaden upp till exempelvis S21 Ultra (kostar cirka 11 000 kr) med betydligt mer zoom är ju inte så stor. Än svårare är konkurrensen från billigare telefoner i 5-6 000-kronorsklassen. Faktum är att till exempel Xiaomi 11 Lite NE håller jämna steg på de flesta punkter och kostar under hälften av vad du får betala för S21 FE.

Kamerorna i S21 FE är inte alls dåliga och kamerappen är sprängfylld med användbara funktioner samtidigt som den går att anpassa så att den ändå inte känns oöverskådlig. Här finns bra porträttläge med oskarp bakgrund, manuellt proffsläge för både stillbild och video och en rad kreativa speciallägen.

Upp till 10x zoom, som här, blir bilderna bra men undvik att utnyttja hela zoomomfånget som sträcker sig till 30, för det bidrar inte med något direkt i kvalitetsväg.

En titt på konkurrenterna gör det dock tydligt att du kan få ungefär lika bra alternativ för betydligt mindre pengar. För samtidigt som S21 FE håller ungefär samma klass som vanliga S21 har det hänt betydligt mer hos konkurrenterna och priserna har som sagt pressats.

Läs hela testet och mer om Samsung Galaxy S21 FE på vår systersajt mobil.se.