Kamera & Bild testar

TEST: Så bra är kameran i Oneplus 10 Pro

Trots att Oneplus 10 Pro är väldigt lik sin föregångare är den subtilt bättre, i synnerhet kameran.

Kamera Bild har tillsammans med systertidningen Mobil testat nya Oneplus 10 Pro som lanserades redan i januari i Kina men det är först nu den kommer till Sverige.Oneplus fortsätter också att utveckla kamerafunktionerna i sina mobiltelefoner med hjälp av Hasselblad.

Oneplus har gått från att ha imagen av en mobilrebell till att allt tydligare vara en del av branschjätten Oppo. Somliga som fäst sig vid varumärket och imagen upplever det som ett svek. För nytillkomna spelar det mindre roll, Oppos egna mobiler finns ju hur som helst inte att köpa här i Sverige.

När det gäller kamerorna fortsätter Oneplus att slå på trumman för sitt samarbete med Hasselblad. Tittar vi närmare på kamerauppsättningen ser vi att den, åtminstone på pappret, är sämre än kamerorna i Oneplus 9 Pro. Huvudkameran på 48 megapixel och zoomkameran med 3,3 gångers optisk zoom och 8 megapixel är identiska med Oneplus 9 Pro, Vidvinkelkameran som Oneplus satsade på i Oneplus 9 Pro har här fått en märkbart mindre sensor och blivit av med autofokus. I stället trummar man för att man får extra vidvinklig kamera på 150 grader. Den monokroma kameran har i sin tur försvunnit helt. Det var aldrig riktigt klart vad den gjorde, troligtvis var den en djupmätare för oskarp bakgrund, men enligt vår erfarenhet brukar en extrakamera för det sällan innebära bättre porträttbilder.

Hasselblads bidrag till kamerorna verkar framför allt vara estetiskt, i form av användargränssnittet i Pro-appen, färgtemat i kameraapparna och slutarljudet. Viktigast verkar färgkalibreringen vara, och Oneplus 10 Pro ska ha andra generationens färgkalibrering från Hasselblad.

Snygga färger

Jag vet inte om Hasselblad lät en prao göra första generationens färgkalibrering men jag minns att jag inte var imponerad, medan jag här faktiskt blir lite fäst vid resultatet. Färgkalibreringen är när jag jämför med Iphone 13 Pro Max och Samsung Galaxy S22 mer naturlig och mindre blåtonad. Åtminstone när man jämför sida vid sida känns bilderna från Oneplus 10 Pro nästan som om de drar åt det sepiatonade. Det ger en sober känsla, men gillar du starka färger kan nog resultatet uppfattas som en aning grått.

Över huvud taget är huvudkameran i Oneplus 10 Pro bättre än jag minns kameran i Oneplus 9 Pro, vilket förmodligen är ett tecken på att efterbehandlingen av bilden nu spelar större roll än kamerahårdvaran för resultatet av mobilbilderna. I dagsljus är bilderna skarpa och detaljrika, möjligen en aning överskärpta för vissa motiv. Kameran klarar sig också förvånansvärt bra i svagt ljus och står sig väl mot Iphone och Galaxy S22 i allt utom nästan beckmörker.

Huvudkameran levererar bilder i 12 megapixel, och du kan med ett knapptryck få bilder i den fulla upplösningen 48 megapixel. Jag tror dock att Oneplus fuskar här, för de bilderna blir inte skarpare, de känns bara digitalt uppförstorade.

Bilderna har 8 bitars färgrymd men du kan ställa in dem på att spara i heif-format med 10 bitars färgrymd om du hellre vill det, eller spara raw-bilder med ännu bättre omfång.

Just det här motivet minns jag att jag fotade med Oneplus 9 Pro och reagerade på att färgerna blev överdrivna. Här ser de ut precis som jag upplever dem. Plus för att man klarar av att hantera motljuset så bra.

När det gäller zoomkameran så gör den ett bra jobb vid sitt naturliga inzoomningsläge 3,3 gångers förstoring. Oneplus säger att de lagt mycket krut på den digitala efterbehandlingen vid högre inzoomning så det testar jag också. Du får inte mer detaljer i bilden än vid maximal optisk zoom, men jag tycker att Oneplus gör ett bra jobb med att skärpa upp de digitalt inzoomade bilderna så de ser naturliga ut. Fortfarande vid 10 gångers zoom tycker jag att resultatet är klart användbart, och 30 gångers zoom ser inte kasst ut. Mobilen har också bra bildstabilisering för de högre inzoomningsgraderna så att man kan hålla kvar bilden på motivet.

Vidvinkelkameran är, trots Oneplus försök att tala upp den, främst väldigt vidvinklig, och i övrigt rätt medioker i skärpa.

Specifikationer

  • TillverkareOneplus
  • Lanseringsdatum: 2022-03-31
  • Pris: Från 10 500 kr
  • Upplösning: 48 Megapixel
  • Vidvinkellins: Ja
  • Optisk zoom: 3,3x
  • Optisk bildstabilisering: Ja
  • Max upplösning, videoinspelning: 4K
  • Upplösning på frontkameran: 32 megapixel

Läs hela testet av Oneplus 10 Pro på mobil.se