Kamera & Bild testar

TEST: Så bra är kameran i Xiaomi 12 Pro

Vi kan konstatera att kamerorna i Xiaomi 12 Pro levererar bra bilder, även om du kan sakna den ordentliga zoom som vi får hos vissa av konkurrenterna.

Kamera Bild har tillsammans med systertidningen Mobil testat nya Xiaomi 12 Pro.Mobilen har extrem snabbladdning, men ligger inte efter på andra områden för det.

Den snabbaste Android-telefon vi testat och samtidigt den med snabbast laddning. Dessutom en telefon med förstklassig känsla, så att den känns verkligt välgjord och påkostad, sett till design och materialval. Lockar detta dig kan jag passa på att nämna även skärmen som håller hög klass, är av oled-typ med hög uppdateringstakt och upplösning som gör den både skarp och utan fördröjningar.

Bra, inte brutalbäst Xiaomi 12 Pro är den mer avancerade av Xiaomis nyss släppta toppmodeller och de erbjuder båda två den senaste och vassaste prestandan, men Xiaomi 12 i ett något mindre och mer smidigt format. Ser vi till vad Xiaomi brukar släppa under ett år så kan vi även anta att det kommer ett eller till och med flera än mer turboladdade lyxmodeller som kompletterar i Xiaomi 12-serien senare under året.

Klarar det mesta i bildväg

Kamerorna på baksidan av Xiaomi 12 är tre till antalet, ger dig huvudkamera, vidvinkel och telelins med 2x optisk zoom, alla på 50 megapixel vardera.

Just kamerorna är något som skiljer denna telefon från den billigare, mindre systermodellen som ersatt telefoto med en makrolins istället. Vi kan konstatera att kamerorna i Xiaomi 12 Pro levererar bra bilder, även om du kan sakna den ordentliga zoom som vi får hos vissa av konkurrenterna. Xiaomi 12 Pro levererar detaljrika bilder med naturlig färgåtergivning och även i mörker så klarar den att återge det vi ser riktigt bra.

Den är definitivt med och kämpar bland de absolut bästa kameramobilerna i många hänseenden, bortsett extrem zoom då. Ser vi bortom huvudkameran så ger vidvinkel- och zoomkameran inte lika fin färgåtergivning och dynamik, men räcker fortfarande långt.

Bilder vi tar har fin färgåtergivning och dynamik, även när det är mörkare.

Video kan vi spela in i upp till 8K, men förmodligen har du mer användning för 4K om inte annat för att slippa så stora filmfiler. Videoklipp vi tar har i alla fall fokus som kan följa motivet och om inte kameran själv hittar det du vill att den ska fokusera på så kan du dubbeklicka på motivet på skärmen så att kameran följer det eller den du valt. Det är ingen unik funktion, men kan vara användbar.

Specifikationer

 • Tillverkare: Xiaomi
 • Lanseringsdatum: 2021-12-28
 • 163,6 x 74,6 x 8,2 mm
 • Vikt: 204 g
 • Pris: Från 11500 kr
 • Upplösning: 50 Megapixel, 50 Megapixel, 50 Megapixel
 • Vidvinkellins: Ja
 • Optisk zoom: 2x
 • Optisk bildstabilisering: Ja
 • Max upplösning, videoinspelning: 7680 x 4320 pixel
 • Upplösning på frontkameran: 32 megapixel

Läs hela testet av Xiaomi 12 Pro på mobil.se.