Kamera & Bild testar

TEST: Så bra är kameran i Xiaomi 12

Huvudkameran i Xiaomi 12 tar bra bilder i mörker och når nästan upp i samma nivå som den vassare systermodellen.

Kamera Bild har tillsammans med systertidningen Mobil testat nya Xiaomi 12 –men det är faktiskt inte särskilt mycket vi får avstå om vi jämför med den lite större och dyrare Xiaomi 12 Pro som vi också testat.

Klart är att Xiaomi 12 erbjuder det mesta du kan förvänta dig av en flaggskeppsmobil idag och dit räknar vi prestanda, batteritid, en riktigt bra skärm och snabbladdning. Och, ska vi så klart tillägga, prislappen. I skrivande stund kostar Xiaomi 12 ungefär 8700 kronor och för det får du en telefon som är om inte bäst, det lämnar Xiaomi till de dyrare modellerna, så i alla fall väldigt bra på mycket.

Ingen optisk zoom

Kamerorna består i Xiaomi 12 av tre på baksidan, samma design som Xiaomi 12 Pro, men andra kameror. Här har vi faktiskt en toppmodell som helt saknar optisk zoom. Huvudkameran kompletteras istället med en vidvinkel och med en makrokamera. Och på framsidan hittar vi selfiekameran som sitter i ett centrerat hål i toppen på skärmen.

Att en toppmodell som denna saknar optisk zoom kan kännas överraskande men när jag zoomar in i kameraappen som låter mig gå till 10x förstoring tycker jag att bilderna i alla fall upp till 7x blir användbara och tillräckligt detaljrika. Makrokameran går att ta bra närbilder med, men den tillför ändå lite värde eftersom många av de bilderna går att ta även med huvudkameran, då genom att zomma in lite. Då slipper du också risken att själv med mobilen skugga ditt motiv. Vidvinkeln är märkbart sämre än huvudkameran på bilder i mörker.

Bilderna från Xiaomi 12 räcker långt och trots att den har sämre mörkerprestanda och ingen optisk zoom ligger den bara lite efter dyrare systermodellen.

Huvudkameran tar bra bilder i mörker och når nästan upp i samma nivå som den vassare systermodellen. Det är alltså på många sätt en väl avvägd kompromiss när Xiaomi 12 erbjuder mycket av det som Pro-modellen kan, men till ett lägre pris.

Specifikationer

  • Tillverkare: Xiaomi
  • Lanseringsdatum: 2022-04-18
  • 152,7 x 69,9 x 8,2 mm
  • Vikt: 180 g
  • Pris: Från 8700 kr
  • Upplösning: 50 Megapixel, 13 Megapixel, 5 Megapixel
  • Vidvinkellins: Ja
  • Optisk zoom: Nej
  • Upplösning på frontkameran: 32 megapixel

Läs hela testet av Xiaomi 12 på mobil.se.