Kamera & Bild testar

Test: Sony WX1 - Nättaste panorama­kameran

Den lilla men stadiga Sony WX1 överraskar med några ovanliga lösningar. Mest gillar vi funktionen där du i ett svep fixar dugliga panoramabilder.

Publicerad

Sony WX1 är liten och tung. Precis lagom för att ligga stadigt i handen när du fotograferar. Den går igång snabbt efter att du tryckt på startknappen. Knapparna är små och nätta, men inte så pyttiga att modell större händer inte kan manövrera sig fram i menyerna. Den har 10 megapixel, vidvinkel på 24 millimeter och ljuskänslig optik på f/2.4. De vanliga funktionerna ansiktsigenkänning och leendedetektor ingår, liksom snabbvalsprogram för motiv i rörelse, strand, snö och under vatten (men stoppa bara ner kameran i vatten om du packat in den i ett tillhörande uv-hus).

Men WX1 bjuder också på en del ovanligare lösningar. Den roligaste är kanske möjligheten att fotografera panoraman i ett enda svep. Medan du rör kameran från sida till sida tar kameran ett antal bilder och måttar själv ihop dem. Resultatet blir panoramabilder på cirka 180 grader. Också fotograferat på frihand i relativt dåligt ljus blir bilderna ganska hyfsade. WX1 bjuder på ISO upp till 3200. Vid auto-ISO och dåligt ljus tvekar inte WX1 att använda ISO 1600. Det är inte ovanligt att kompaktkameror har ISO upp till 1600, men de begränsar ofta autovalet till att stanna på runt ISO 400. Hos WX1 blir bruset tydligt på ISO 1600, men du har åtminstone med dig bilden hem. Och du har inga större problem att se vad den före-ställer.

En annan användbar funktion är »handhållet skymningsläge«. Sony WX1 tar sex bilder som kameran sedan lägger ihop för att få en skarp bild. Det är möjligt tack vare CMOS-sensorn.

Att kameran är snabb i både start och autofokus är en stor fördel. Du har stora chanser att hinna fånga ögonblicket som passerar bara genom att slita upp kameran, trycka på "on" och exponera. Dessutom tar kameran upp till hela tio bilder per sekund med full upplösning i en serie om tio bilder.

Rör kameran från sida till sida och Sony WX1 syr snabbt ihop ett panorama.

Brännvidden motsvarar i småbildsformatet 24-120 millimeter vilket gör att kameran täcker upp de vanligaste behoven.

Man kan spela in ljudklipp och detaljrika HD-filmklipp (720p) med 30 bildrutor per sekund.