Kamera & Bild testar

TEST: Viltrox AF 75mm f/1,2 XF PRO – ljusstarkt och skarpt för porträtt

Objektiv med rejäl ljusstyrka är ofta intressanta och åtrådda av fotografer. Vi har testat Viltrox AF 75mm f/1,2 XF PRO och hittar både styrkor och några svagheter.

Objektiv med rejäl ljusstyrka är ofta intressanta och åtrådda av fotografer. Vi har testat ett av de senare med fattning för Fujifilms X-kameror och inser att hög ljusstyrka inte är allt.

Viltrox har tidigare lanserat tre objektiv som ska matcha Fujifilms egna objektiv, en 23mm f/1,4, en 33mm f/1,4 och en 56mm som dock har f/1,4 istället för f/1,2 som Fujifilmsvariant har. Nu kommer dock en lite udda fågel som inte har någon direkt motsvarighet i Fujifilms egna utbud, ett AF 75mm f/1,2 XF PRO. Det har således samma bländare som Fujifilms omtyckta porträttobjektiv 56mm f/1,2 men med en längre brännvidd som istället för 85 millimeter motsvarar ungefär dryga 110 millimeter på en fullformatskamera. I fattningen finns också en usb-c-kontakt för att kunna uppdatera objektivet med ny mjukvara.

Den stora bländaren och det korta skärpedjupet ger en känsla av djup i bilderna. 1/400S, f/1,2, ISO 800

Bra känsla

Det nya AF 75mm f/1,2 XF PRO känns gediget och välbyggt när man tar det i handen. Enligt tillverkaren är det också vädertätat. Jag upplever det som att det motsvarar känslan Fujifilms objektiv, vilket är ett gott betyg. Det finns en fokusring och en bländarring samt en knapp för att välja af eller mf. Fokusringen känns mjuk och fin och bländarringen har distinkta lägen och ett mer distinkt läge för automatiken än jag tycker att en del Fujifilmobjektiv har (något jag genomgående stör mig på hos Fujifilm). Det följer också med ett rejält motljusskydd i plast som känns gediget. Rent estetiskt skiljer det sig inte jättemycket från Fujifilms egna objektiv vilket gör att det passar väl tillsammans med Fujifilms kameror i X-serien.

Objektivet har en knapp för att byta mellan manuell och autofokus.

Inte supersnabb – men ganska tyst

Autofokusen i objektivet styrs av en så kallad stegmotor och förhållandevis tyst. Man kan höra ett svagt surrande när objektivet justeras, men det är inte mycket. Men den är inte supersnabb när den jobbar sig igenom omfånget och ibland jagar det lite och har svårt att hitta skärpan, men det är främst när det handlar om ytor med låg kontrast eller på små detaljer. I vissa lägen hade jag också önskat mig en lite kortare närgräns än de 88cm som jag får finna mig i.

Det fungerar dock bra att använda sig av Fujifilms olika autofokuslägen som återfinns i deras senaste kameror. Den följer både ögon, ansikten och andra motiv bra. Problemet är snarare att vid f/1,2 är skärpedjupet så pass kort att det inte krävs mycket för att missa, ändå levererar den de flesta bilderna med fokus på rätt ställe även när jag fotograferar ett par svårregisserade barn.

Även om objektivet och brännvidden till stor del kanske attraherar porträttfotografer så fungerar det för alla typer av fotografering där du vill kunna isolera ett föremål. 1/3500, f/1,2, ISO 400

Känsla och skärpa

Vi har redan gått igenom känslan i själva objektivet när du hanterar och fotograferar med det. Men vad som kanske är viktigare är känslan i bilderna. Här får jag säga att Viltrox har lyckats ganska bra ändå. Den stora bländaren ger en skön känsla i bilderna och oskärpan är oftast mjuk och fin. Jag noterar dock att oskärpan ibland blir lite orolig om det är mycket detaljer i den, framför allt i förgrunden. Övergångarna mellan skärpa och oskärpa kan vara ganska direkt när man fotar med de större bländarna vilket också främst framkommer om man fotograferar detaljerade motiv. Fotograferar man porträtt med en lugnare bakgrund noterar man inte de sakerna som nämns ovan i oskärpan och det är här objektivet gör sig bäst tycker jag. Det korta skärpedjupet som går att få tack vare f/1,2 ger ett fint djup i bilderna.

Om de oskarpa delarna av bilden innehåller många detaljer och är lite plottrig så kan oskärpan bli lite orolig och inte så mjuk som man kanske skulle vilja. 1/3200s, f/1,6, ISO 800

Så kallade focus breathing är välkorrigerad och brännvidden justeras inte när man fokuserar om, något som kan störa filmare om det sker. Jag kan inte se speciellt mycket kromatisk aberration i bilderna, det syns vissa färgavvikelser kring detaljer med hög kontrast vid de större bländarna när man provocerar. Men det är inget som märks av hela tiden utan det krävs motiv med hög kontrast.

Om kontrasten är låg där du vill sätta skärpan kan den ha lite svårt att hitta rätt och jagar lite. 1/2500s, f/1,6, ISO320

Skärpan på f/1,2 är bra, men redan vid f/1,6 har den blivit märkbart bättre. Du får ut lite mer skärpa om du bländar ner något steg till, men inte jättemycket. Ett objektiv som det här vill man ju verkligen använda på de stora bländarna för att utnyttja det som är speciellt med det och jag skulle säga att det inte är något problem rent skärpemässigt. Så länge du kan hantera det korta skärpedjupet kan det vara fantastiskt att fotografera på f/1,2.

För porträtt fungerar Viltrox AF 75mm f/1,2 XF PRO bra, bildvinkeln motsvarar ungefär 110 millimeter på en fullformatskamera. 1/420s, f/1,2, ISO 640

För vem

Vill man ha lite tightare bildvinkel än vad Fujifilms 56mm f/1,2 R WR kan leverera, men gillar den stora bländaren så är det här ett vettigt alternativ. Autofokusen fungerar bra och tyst, skärpan är fin och oskärpan är oftast bra. Viltrox AF 75mm f/1,2 XF PRO kostar en handfull tusenlappar mindre än Fujifilms egna 56mm f/1,2 R WR vilket kan locka en del köpare, men är måhända också det som gör att Fujifilms 56mm-alternativ har en något finare oskärpa. Viltrox AF 75mm f/1,2 XF PRO är oavsett ett bra porträttobjektiv som ger möjlighet till en speciell känsla i bilderna.

+Skarpt redan vid full öppning, bra oskärpa
-Lite orolig oskärpa vid detaljerade motiv
FattningFujifilm X
FormatAPS-C
Brännvidd75mm (motsvarar 112,5mm i fullformat)
Cirkapris6990 kronor
BildstabiliseringNej
Maximal bländaref/1,2
Minsta bländaref/16
Bländarlameller11 st
Närgräns88cm
VädertätningJa
Filterstorlek77mm
Diameter x längd87x110mm
Vikt670g