Annons

Kamera & Bild testar

TESTER: Sju porträttobjektiv med riktigt bra skärpa

Vi har samlat sju tester på ljusstarka objektiv lämpliga för porträttfotografering, med de brännvidder som många gillar för just porträtt: mellan 85–135mm.

Många tycker att det är roligt att fotografera människor. Det är bilder som ofta talar till betraktaren eftersom vi ofta dras till bilder med människor på. Framför allt bilder där någon tittar in i kameran. Många gillar att ta porträtt med ljusstarka objektiv som har en brännvidd mellan 85 och 135mm, dessa objektiv gör att man kan beskära ganska tight och den stora bländaren gör så att man kan få en fint oskarp bakgrund som inte stör i bilden.

Här har vi samlat sju objektiv för olika format som passar finfint för porträtt. Två av dem är makroobjektiv, men fungerar fint även för porträtt. Vill du läsa något av testen i helhet är det bara att klicka på länken nedanför texten om det objektivet.

Nikon Nikkor Z 85mm f/1,8 S

Det här objektivet är ett ypperligt tillskott för den som fotograferar mycket porträtt eller gillar en lite längre brännvidd än normalen.

Den ger inte de där riktigt tighta porträtten. Men gillar du att fota på stora, nåja, bländaröppningar kan du göra det med den här gluggen utan att behöva oroa dig för att skärpan inte ska räcka till.

Skärpan är riktigt bra, bilderna är skarp över hela bilden redan från bländare f/1,8 vilket är imponerande. Även oskärpan är fin, likaså är övergångarna från oskärpa till skärpa bra.

Canon RF 85mm f/1,2L USM

Våra tester visar att objektivet är raktecknande, och har en riktigt bra skärpa över hela ytan, bland det skarpaste vi sett för liknande objektiv.

Vi ser heller ingen kromatisk aberration, eller andra aberrationer som påverkar bildkvaliteten. Objektivet visar viss vinjettering, även om den korrigeras av själva kameran, något som gör att det inte syns i bilderna förutom på f/1,2.

Objektivet är det skarpaste 85mm-objektivet för fullformat vi har provat – bildkvaliteten är otroligt bra, på alla nivåer.

OlympusM.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO

Optiskt sett är det ett riktigt trevligt objektiv. Det har i stort sett ingen kromatisk abberration, knappt någon vinjettering och ingen distorsion. Vid f/1,2 är det bra skärpemässigt och vid f/2 är det riktigt skarpt. Det är inte något märkbart skärpebortfall mot kanterna.Oskärpan är också riktigt mjuk och fin, bilderna får en lugn och harmonisk känsla. Perfekt för porträtt, men även för andra typer av fotografi där man vill ha en bra djupkänsla. Den stora bländaren ger också möjlighet att verkligen isolera ett motiv.

Fotograferar du med mft och vill ha ett riktigt skarpt kort tele så är det här en bra kandidat.

Fujifilm XF 80mm f/2,8 R LM OIS WR Macro

Objektivet är riktigt skarpt – vi är faktiskt lite imponerade – och håller hög klass i bildernas skärpa även långt ut i kanterna. Objektivet ger även ytterligare möjlighet till skarpa bilder tagna på fri hand i och med den inbyggda bildstabiliseringen som är riktigt bra.

Det är inte helt fri från distorsion, men den är inte heller nämnvärt stor, vilket gör att objektivet får precis de egenskaper som man vill att det ska ha. Brännvidden gör att det fungerar bra för macro, men även om du vill ha ett lite längre porträttobjektiv.

Sony FE 135mm f/1,8 GM

I vår labbtest ser vi inte någon skillnad i skärpa när vi justerar bländaren – objektivet är alltså ruskigt skarpt redan vid f/1,8, och dessutom lika skarpt över hela bilden. Resultatet är riktigt bra, och det är imponerande skärpa på de bilder som objektivet producerar.

Det enda problematiska vi kan mäta upp är en liten, liten kuddformad distorsion, samt en ganska liten vinjettering. Annars presterar objektivet otroligt bra på egentligen alla vis.

Sony FE 135mm f/1,8 GM lyckas att ge knivskarp skärpa i bilden, på samma vis som det samtidigt också ger en vacker och behaglig oskärpa. Detta tillsammans med en bländare på f/1,8 och brännvidden 135 mm gör att den eller det man fotograferar går att isolera extremt snyggt mot bakgrunden. På så vis passar det mycket bra för den som ägnar sig åt porträtt- eller bröllopsfotografering.

Canon EF 85mm f/1,4L IS USM

Skärpan ser väldigt bra ut hos nya EF 85mm/1,4L IS USM. Bilderna blir riktigt skarpa över hela bildytan redan från f/1,4, något som den delar med Zeiss Otus 85mm/1,4 – alltså något bättre än Canons 85mm/1,2L II USM.

Distorsion och kromatisk aberration är vanligtvis inget problem på objektiv med denna brännvidd, inte heller här.

Det vi kan se på bilderna gällande vinjettering är att den är synlig på största bländaren 1,4 och sedan snabbt avtagande till f/2 innan den försvinner helt.

Nikkor Z MC 105mm f/2,8 VR S

Nikkor Z 105mm imponerar med sin bildkvalitet. Kromatisk aberration och distorsion är osynliga, medan vinjetteringen egentligen bara syns vid f/2,8. Bländar vi ned så försvinner det helt.

Bildskärpan är imponerande över hela bildytan, och närbilderna får den där krispiga skärpan som man längtat efter – en knivskarp minivärld som nästan poppar ut ur oskärpan på makrobilderna. Den snygga bakgrundsoskärpan gör att helheten hos välkomponerade bilder blir riktigt snygg, och dessutom på ett behagligt arbetsavstånd som är möjligt i och med att objektivet är ett tele.