Kamera & Bild testar

Test: Kameraväskor - 5 väskor för action

Är man ofta ute på äventyr och vill ha med sin kamera har man lite andra krav än om man bara ska använda sin kameraväska för att transportera sin kamera. Om man springer, cyklar, åker skidor eller något annat aktivt behöver man en kameraväska som är anpassad för aktiviteter. Vi har tittat på några olika väskor i det här segmentet för att se hur de fungerar för den aktive fotografen.

ClikElit Contrejour 40 är den största väskan i testet, både om man ser till kamerautrustning och övrigt packutrymme.

ClikElit Contrejour 40

Det här är kameraväskan för den som behöver få med sig både mycket fotoutrustning och en hel del övrig utrustning. Ser man till storleken är den helt jämförbar med en större vandringsryggsäck. Det gör också att det här inte är en väska för den som oftast inte packar med sig så mycket. För att den ska vara så bekväm som den kan vara så kräver den lite tyngd. Bärsystemet gör annars att ryggsäcken åker upp i midjan om den är för lätt packad. Kvaliteten på sömmar och material känns bra, jämför man med en vanlig ryggsäck för hårda tag känner man ingen större skillnad. Bärsystemet har de flesta inställningar man vill ha. Men, och det här är tyvärr ett ganska stort men, ryggsäcken saknar sidostramare för midjebältet. Det gör att ryggsäcken inte kan röra sig separerat från höfterna när man bär den. I praktiken innebär det att varje gång du tar ett högt steg eller på något sätt böjer benen i höftleden så följer ryggsäcken med. Åker man skidor eller gör något annat aktivt är det en väldigt viktig funktion då man vill att säcken ska sitta still på ryggen oberoende av kroppens rörelser. Tyvärr kan vi inte gilla den här säcken så mycket som vi skulle vilja när man ser till resten av funktionerna. Den här väskan sväljer en hel del kamerautrustning, ett hus med batterigrepp och ett 70-200, 2-3 extra objektiv, två blixtar eller ett extra kamerahus och en del småplock får plats utan problem.

Midjebältet är den svaga punkten på ClikElite, mycket av bärkomforten försvinner på grund av konstruktionen.

Kamerautrustningen kommer man åt både via ryggen och från sidan. Övrig utrustning stoppar man ner i ett stort fack med öppning ovanifrån och en mindre öppning på sidan och ett mindre fack med toppöppning. När man öppnar upp toppöppningen så finns även ett mindre fack på ryggsidan av det stora facket, tyvärr i samma höjd som det mindre toppfacket. Nackdelen med att stapla fack ovanpå varandra på det sättet är att de stjäl utrymme av varandra. Det går därför inte att utnyttja allt utrymme i alla dessa fack. På utsidan går det även att spänna fast skidor, stativ eller annan utrustning.

www.clikelite.com

Cirkapris: 3099 kronor

Lowepro är den bästa ryggsäcken i testet om man inte behöver mycket kamerautrustning.

Lowepro Photo Sport 200 AW

Det här är en riktigt bra kameraryggsäck, dock med någon liten skavank. Om du ofta är ute på dagsturer och din utrustning består av ett hus och ett eller två mindre objektiv eller en blixt tillsammans med några extra klädesplagg och mat så är det här en lagom kameraryggsäck för dig. Bärsystemet har i princip alla funktioner som krävs för att man ska kunna få ryggsäcken att sitta bra och vara följsam i rörelserna. Den fungerar lika bra till promenader som till alpin skidåkning eller mountainbikecykling. Materialet är lätt och smidigt men känns ändå rivtåligt och säcken är stabil när den väl är på ryggen. Det lätta materialet gör att väskan i sig inte väger speciellt mycket. Vi upplevde dock att öppningen till kameradelen, som sitter på sidan, var lite liten om man har ett större kamerahus (ett hus med batterigrepp får inte plats i väskan). I kameraväg ryms ett kamerahus utan batterigrepp med en standardzoom monterad. Jag lyckades även få ner två mindre objektiv eller en blixt.

Säckens huvudfack öppnas i toppen och skyddas både av ett topplock och en snöröppning. Väskan är också anpassad för att ha ett vätskesystem vilket är smart om man är ute på äventyr. Utöver huvudfacket har väskan ett litet fack i locket och ett ytterfack på baksidan. Ytterfacket kan dock inte stängas till ordentligt och lämpar sig därför inte för småsaker som kan ramla ur. I botten av väskan finns ett regnskydd som går att dra fram om vädret visar sina sämre sidor.

www.lowepro.com

Cirkapris: 1290 kronor

Dakine Sequence är en bra skidfotoryggsäck. Bra fästen för både skidor och snowboard finns.

Dakine Sequence

Dakine är den ryggsäck som rymmer mest kamerautrustning av de vi tittat på. Ryggsäcken är i princip en vanlig fotoryggsäck men med några funktioner som gör att den passar in i vår kategori. Till exempel så finns det fästen för skidor eller snowboard, bärsystemet är anpassat för att sitta stadigt och den är något längre i ryggen än vad många andra kameraväskor är. Rygglängden gör att den sitter bättre och inte bara känns som en stor klump mitt på ryggen. När man rör sig med väskan känns den stabil och håller sig på plats. En smart funktion med den här väskan är att man kan lyfta ur hela kameradelen och använda ryggsäcken som en vanlig ryggsäck. Om man till exempel är på skidresa men inte vill ha med sig kameragrejerna varje dag så är det lätt att bara lyfta ur dem och ha annat i väskan. Sequence har ett vadderat datorfack där en bärbar dator upp till 15 tum får plats. Utöver kameradelen är det inte så jättegott om packutrymme, det finns ett topplock men det går inte riktigt att fylla för att kamerablocket tar emot. Det finns även ett sidofack på var sida av ryggsäcken där småsaker får plats. Även på avbärarbältet finns små fickor för mindre prylar. Den kamerautrustning som går ner är till exempel ett hus med ett 70-200 monterat, en standardzoom och ett eller två mindre objektiv till. Jag fick även ner två blixtar, men där kan man stoppa ner ett extra hus om man hellre vill det. Nackdelarna är att det blir trångt på höjden om man vill stoppa ner ett kamerahus med batterigrepp samt att kamerautrustningen bara går att komma åt genom luckan i ryggen på väskan. Det betyder att man måste ta av sig hela ryggsäcken och lägga ner den för att få fram kameran. Behöver du få med dig en del kamerautrustning men inte så mycket annat kan Dakine Sequence vara ett alternativ för dig.

Kamerainsatsen går att ta ur men den är lite för låg för en kamera med batterigrepp.

www.dakine.com

Cirkapris: 1 495 kronor

Lowepro Top Loader Zoom 55 AW

Den här väskan bör användas tillsamans med Lowepros bröstsele. Det gör att man bär väskan fram på bröstet och kan bära en ryggsäck på ryggen utan problem. Fördelen med detta är att man aldrig behöver ta av sig väskan för att få fram kameran utan det räcker med att ha två händer lediga. Den fungerar till alla typer av aktiviteter, vandring, cykling, skidåkning och så vidare. Bröstselen går att justera beroende på hur tight man vill att den sitter och hur långt upp eller ner man vill ha den. Det går inte ner jättemycket utrustning i den här väskan, ett kamerahus utan batterigrepp och ett 70-200 går att pressa ner, men då är det riktigt trångt. Men med en standardzoom är det inga problem och då får man även ner ett normalobjektiv i botten av väskan. I ytterfacket kan man antingen ha lite olika småsaker eller så får det plats en blixt. Väskan är kompatibel med Lowepros objektivtuber, vill man kan man koppla på en objektivtub på vardera sidan och då få mer utrymme. Men det gör väskan ganska mycket otympligare att bära.

Det bör även nämnas att väskan också finns i en proserie, den modellen är något djupare och rymmer ett hus med batterigrepp. Men djupet gör att väskan står ut mer från kroppen när man bär den och blir i vägen när man till exempel cyklar, men den är ett alternativ om man vill ha ett batterigrepp eller har en större kamera.

Lowepro Top Loader Zoom 55 AW är den mest mångsidiga väskan för en liten utrustning eftersom den går att kombinera med vanliga ryggsäckar.

www.lowepro.com

Cirkapris: 395 kronor + bröstselen 215 kronor

Kataväskan faller på att den lägger all vikt på ena axeln och att bärsystemet inte är tillräckligt stabilt.

Kata Torsopack D-Light Lightri 315 DL

Det här är en väska som går att bära både fram på bröstet och ryggen. Bärselen består av en delad vadderad rem som går snett över ryggen/bröstet i kombination med en smal rem som håller väskan på plats. Bär man väskan på ryggen kan man, genom att knäppa loss stödremmen, svänga runt väskan och plocka upp kameran, bär man väskan på bröstet går det givetvis ännu snabbare att få fram kameran. Trots stödremmen är inte det här en väska som passar jättebra vid någon form av högre aktivitet, anledningarna är i grunden två till antalet. För det första bär man hela väskans tyngd på bara en axel, efter ett tag blir det obehagligt med snedbelastningen. Den andra anledningen är att väskan är lite för bulkig för den här typen av bärsystem och när man rör sig snabbt eller i ojämn terräng så sitter inte väskan så stabilt som man skulle vilja. För lugnare aktiviteter passar väskan bra så länge man inte ska bära den allt för länge. Den har ett separat regnskydd som gör att den även klarar en regnskur. Utrymmesmässigt får man plats med ett kamerahus utan batterigrepp med ett 70-200 monterat, två små objektiv eller ett lite större och en blixt. I ytterfacken får man plats med småsaker som minneskort och andra platta prylar.

En stor öppning gör det enkelt att få ut kameran ur Katas väska.

www.kata-bags.com

Cirkapris: 799 kronor

Hur ska man välja?

Vilken väska som passar dig beror på vilken typ av fotografering du håller på med. Behöver du mycket kameraprylar eller mycket övrig utrustning? Den mest mångsidiga väskan av de vi testat är Lowepro Toploader Zoom, den rymmer inte så mycket kamerautrustning men den går att kombinera med olika ryggsäckar. På det sättet kan man få med sig den övriga utrustning man behöver i en ryggsäck som är anpassad för det du ska göra, medan kameran hänger tryggt på bröstet. Men behöver man mer kamerautrustning får man titta på andra alternativ.