Prylnyhet

Canon EOS 1D X Mark II är här

Nu släpper Canon sin andra version av proffskameran EOS 1D X från 2011. Nya Canon EOS 1D X Mark II får bland flera nyheter pekskärm, film i 4K, inbyggd GPS och CFast 2-minneskortsplats.

Vi har provat 1D X Mark II – här kan du läsa om våra första intryck

 

När Canon släppte EOS 1D X från 2011 så valde de att smälta samman de bästa egenskaperna hos 1Ds Mark III och 1D Mark IV. Då sa de att de lyssnat på sina proffsanvändare för att skapa en kamera utan kompromisser.

Med den nya proffskameran Canon EOS 1D X Mark II säger de samma sak – att den feedback de fått från fotografer världen över har lett fram till de förändringar som vi hittar hos kameran. Vid en snabb titt på kamerans design ser vi inga direkt utmärkande förändringar, men tittar vi närmare ser vi att små förändringar gjorts för att förbättra användningen.

Bland annat ser vi att reglaget för film- och fotoläge fått ett reglage upptill på kamerans baksida, samt att AF-knappen för fotografering i stående läge har flyttats några millimeter för att få som ett eget område, och alltså inte är lika nära knappen för exponeringskompensation. Dessutom har joystick-knapparna fått en bredare yta för att lättare kunna tryckas på.

Ändringar på insidan

Men innanför skalet har det hänt en hel del. Upplösningen har bara ökats något, från 18 megapixel i 1D X till 20,2 megapixel i Mark II. ISO-omfånget är 100–51 200 (utökbart mellan Low 50 till High 1 på 102 400, High 2 på 204 800 och High 3 på 409 600 ISO), alltså ett steg högre ISO än föregångaren 1D X som hade 204 800 ISO som högsta inställning.

Enligt Canon själva har man nu lyckats med att hålla bruset nere vid hög ISO-känslighet genom att designat om sensorerna så att de nu håller A/D-omvandlare (analog till digital konvertering) direkt på sensorn. Detta innebär att man får kortare analog signalväg över kretsarna, vilket i sin tur innebär bättre kvalitet på signalerna, vilket därefter leder till minskat brus och ökat dynamiskt omfång.

 

    Senaste kommentarerna