Kamera & Bild testar

Vi har provat Canon EOS 1D X Mark II

Under en dag fick Kamera & Bild möjligheten att kolla närmare på nya flaggskeppen Canon EOS 1D X Mark II. Här är våra första intryck av kameran.

Här kan du läsa nyheten Canon 1D X Mk2 samt tekniska data.

 

Kamera & Bild fick möjligheten att prova på att fotografera med Canon EOS 1D X Mark II, för att se hur den fungerar och hur den känns att hantera. Det finns mycket att berätta, men ännu finns inga färdiga kameror att tillgå, vilket innebär att denna artikel bygger på en så kallad "beta-sample"-kamera, där mjukvaran kan komma att justeras. Vi kommer därför inte kunna diskutera bildkvaliteten närmare.

Många små designförfiningar

En närmare titt på 1D X Mark II ger skenet av att det inte är mycket som hänt från föregångaren. Vikten på 1340 gram är densamma som innan. Designen är i princip likadan med några få undantag.

Greppet känns riktigt bra, och tittar man närmare på greppytan så ser man också att Mark II har fått en tydligare sluttning på baksidan där tummen hamnar. På så vis får man också en bättre stadga, något som också märktes i greppet, framförallt med teleobjektiv. Ungefär samma sak kan sägas om det vertikala greppet för fotografering av stående bilder – kanten har flyttats för att ge bättre tumtryck mot kamerahuset.

Dessutom ser vi att AF-ON-knappen i vertikalgreppet justerats något nedåt för att mer stämma överens med ergonomin. Riktigt bra, nu hamnar tummen direkt på plats och man slipper sträcka sig, samtidigt som distansen mot exponeringskompensations-knappen ökats för att undvika dubbelknappstryckning. Bildkvalitetsknappen har åkt någon centimeter uppåt, en detalj kan tyckas – men det ger ändå en möjlighet till att lättare kunna hålla kameran med vänsterhanden och samtidigt kunna hålla in knappen. Det jag märkte var att man inte behöver kroka tummen lika mycket, vilket är bra.

 

Till vänster ser vi baksidan hos Canon EOS 1D X Mark II, till höger baksidan hos föregångaren 1D X.

 

FOTO: Calle Rosenqvist
Informationsbilden som visar vald fokuspunkt, fotoläge, exponering, batteri och inställning, på Canon EOS 1D X Mark II.

 

Också knappen för växling mellan video/stillbild och start/stop har växt, med vridreglage.

Själva multiväljar-reglagen, baksidans två joysticks, har nu fått en störe yta vilket gör att den fungerar mycket lättare att använda som knapp än hos föregångaren. Och på framsidan ser vi också att knapparna justerats för att lättare nås och hittas, med ny struktur.

När man väl känner på, och använder kameran, så märker man att dessa små justeringar trots allt förbättrar greppet. Totalt sett har Canon lyckats riktigt bra med designen, och det är lätt att förstå att man inte vill göra fler ändringar än de små, men flera, som man nu gjort.

 

    Senaste kommentarerna